Oberlo vs Webshippy – dropshipping határon innen és túl

Olvasási idő: 4 perc
oberlo-vs-webshippy

Ha a dropshipping területére tévedsz, az elsők között fogsz találkozni az Oberlo nevével. Az egyik legnagyobb platformnak számít és rengeteg webáruház használja a rendszerét nap mint nap. A Webshippy ezzel szemben friss piaci szereplő, hiszen dropshipping üzletága 2020-ban kezdte meg működését és számos ponton újított a nemzetközi rendszerekhez képest.
Mielőtt bármelyik mellett letennéd a voksodat, érdemes megnézni, melyiknél mire számíthatsz.

Termékkínálat

Kezdjük a legfontosabbal, hiszen alapvető kérdés, hogy mit szeretnél árulni a webshopodban, vagy mivel szeretnéd kibővíteni a meglévő termékportfóliódat?
Az Oberlo rendszerén keresztül az Aliexpress kínálatát érheted el, így szinte végtelen a rendelkezésre álló termékek száma, az elképzelhető összes kategóriában. Az itt található beszállítók nagy része távol-keleti, így azt tudnod kell, hogy a belistázott termékeket onnan fogják majd küldeni a vásárlódnak.

A Webshippy ezzel szemben hazai raktárkészletre épít és minden új partnert ellenőriz, mielőtt a katalógusában megjelenítené a kínálatát. Többszáz beszállítója között olyan világmárkák is megtalálhatóak, mint az Unilever, a Butlers, az Ipanema, illetve ismert magyar vállalatok, mint az Ilcsi, a KreatívJáték vagy a Tokshop. Mivel a legtöbb termék a Webshippy raktárában található, a külső készleten lévők pedig 1-2 nap alatt bekerülnek, így a csomagok villámgyorsan érnek el a megrendelőkhöz.

Árak, rendszerhasználati díj

A Webshippy digitális nagykereskedelmi piactér használata az értékesítők számára ingyenes, minden funkció díjmentesen vehető igénybe és a Webshippy Akadémia minden tudásanyaga is hozzáférhető.
Az Oberlo rendszerében az Explorer csomag szintén ingyenes, itt azonban korlátozásokkal használható a platform és az oktatóanyagok közül is csak néhány érhető el. Emellett kétféle előfizetés is igénybe vehető, a Grad csomag 7,9 USD havonta, a Boss csomag pedig 29,9 USD.

Rendelések kezelése

A Webshippy platform bármely webshoppal integrálható és minden megrendelés automatikusan, azonnal megjelenik, neked egyetlen teendőd van: kifizetni. Ezt bankkártyával, pillanatok alatt megteheted, akár megrendelésenként, akár naponta egyszer minden tételre vonatkozóan, ezt te döntöd el. Amint ez megtörténik, vásárlóid csomagjait azonnal elkezdik összekészíteni a raktárban.
Az Oberlo esetében az ingyenes verzió nem tartalmazza a tömeges rendelésleadást, hanem az AliExpress rendszerében kell minden megrendelést leadnod. A havidíjas előfizetések esetében már össze tudsz vonni több csomagot is és egyszerre rendezni őket.

Rendeléskiszolgálás

Az Oberlo rendszerén keresztül az AliExpress kínálatából válogathatsz és megrendelés esetén az adott beszállító fogja eljuttatni a csomagot a vásárlódnak. Ez egy távol-keletről érkező szállítmány lesz, annak minden előnyével és hátrányával (a kedvező ár mellette szólhat, de hosszú a szállítási idő, esetenként költséges is, és adminisztratív problémák is felmerülhetnek, mint például a vámoltatás). Az összekészítés és csomagolás minősége beszállítónként változó lehet, erre érdemes gondolni, mert egy-egy hiányos vagy sérült csomag a vásárlók bizalmát is kockára teheti.
A Webshippy katalógusában szereplő termékek mindegyike fóti logisztikai központunkban található, vagy partnereink raktárából 1-2 nap alatt átszállítható. A rendelések teljesítése robotizált, ultramodern fulfillment centerünkben történik, és a legtöbb esetben már másnap, de legkésőbb néhány napon belül kézhez kapják a címzettek, 100%-ig hibamentesen.
Mindkét cég esetében elmondható, hogy a világ bármely pontjára megoldható a kiszállítás.

Integráció, adatok és szinkronizálás

Az Oberlo kizárólag Shopify webáruházzal köthető össze, a Webshippy bármilyen rendszerrel integrálható, a legnépszerűbbeket néhány kattintással csatlakoztathatod, más esetekben pedig API áll rendelkezésre, akár teljesen egyedi webshop integrációjához is.
Mindkét rendszerben lehetőség van a készletek szinkronizálására, és értesítést kaphatsz arról is, ha kifogy a termék a beszállítónál. A beszállítói árakat is figyeli mindkét platform, az Oberlo automatikusan módosítja is az árakat a webshopodban, ha szeretnéd. Email értesítésre mindkét rendszerben lehetőséged van.

Saját termékek kezelése

Az Oberlo nem kezeli saját termékeidet, a Webshippynél azonban nemcsak hogy feltöltheted a termékinformációkat a rendszerbe, de a teljes rendeléskiszolgálási folyamatot kiszervezheted, így egyfelől villámgyors és professzionális logisztikád lehet, másrészt ha saját és dropshipping termékeket is rendelnek tőled, egy csomagban fogja megkapni a vásárló.

Automatikus számlakiállítás

Az Oberlo esetében a számlákat neked kell kiállítanod a vásárlók részére, a Webshippynél azonban lehetőséged van a számlázórendszeredet is összekötni a platformmal, így akár e-mailen, akár a csomagban, a vevők automatikusan kézhez kapják a számlákat is.

Tudásbázis

Mindkét cég komoly hangsúlyt fektet a partnereknek, webáruházaknak szánt tudásbázis kialakítására is. Az Oberlonál az elmúlt években rengeteg videós anyag készült, emellett az Oberlo 101 kurzus is nagyon népszerű a dropshipperek körében. Youtube csatornájuk, e-bookjaik és hírleveleik ingyenesen hozzáférhetőek, minden más csak a havidíjas előfizetéssel érhető el.
A Webshippy Akadémia 2021 elején indult útjára, így a mennyiség jóval kisebb, de a folyamatosan bővülő videótár, blog, e-bookok és e-mail-sorozatok, illetve hírlevelek hasznos gyakorlati tudást rejtenek minden webáruház számára, és bárki számára ingyenesen hozzáférhetőek.

Webshippy

Oberlo

Integráció

bármilyen webshop motor

Shopify

Árazás

ingyenes rendszerhasználat

ingyenes csomag korlátozott funkciókkal + 2-féle havidíjas előfizetés

Termékkínálat

többszáz minősített beszállító, köztük világmárkák termékei

Aliexpress

Termékek elérhetősége

magyarországi raktárkészlet

távol-keleti raktárkészlet

Készletszinkron

igen

igen

Árváltozás értesítő

e-mailen

e-mailen vagy automatikus eladási ár-módosítással

Rendelések leadása

bármennyi megrendelés kifizethető egyetlen bankkártyás tranzakcióval, néhány kattintással

az ingyenes csomag esetén manuálisan kell megrendelni az Aliexpress felületén

Rendeléskiszolgálás, csomagösszekészítés

Közép-Kelet-Európa legmodernebb fulfillment centerében

a távol-keleti beszállító partnernél

Szállítási idő

akár aznap, jellemzően másnap, legfeljebb néhány nap

akár hetek, a távol-keleti beszállítóktól

Saját termékek kezelése

igen

nem

Automatikus számlázás a vásárlók felé

igen

nem

Tudásbázis

ingyenesen elérhető oktatóvideók, ebookok, blog, email kurzus, hírlevelek

a kurzusok csak a havidíjas előfizetésekkel érhetőek el, ami ingyenes: youtube videók, blog, ebookok, hírlevél

Összefoglalva, bár több ponton is vannak különbségek az Oberlo és a Webshippy rendszere között, a fő kérdés az, hogy nagyon olcsó, végtelen mennyiségű terméket szeretnél Kínából behozatni hosszú szállítási idővel és bizonytalan teljesítéssel VAGY egy kicsit kisebb árréssel értékesítenél kevesebb, de jó minőségű terméket, 1 napos kiszállítással, garantáltan tökéletes rendeléskiszolgálással?

A döntés a Tiéd.

Picture of András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk