Parazita SEO

Olvasási idő: 5 perc
paratita_seo

Amikor nulláról indítasz egy webshopot, akkor simán előfordulhat, hogy a saját weboldalad nem elég jó és hiteles ahhoz, hogy a Google találatok elejére ugorjon azonnal. Sőt, ez akár még hónapokkal vagy évekkel az indulás után is igaz lehet. Ilyenkor érdemes megvizsgálni azt, hogy esetleg más weboldalak SEO erejét ki tudod-e használni. Bár alapvetően negatív a kicsengése, de ezt hívják parazita SEO-nak.

Szeretnél több terméket eladni online? Akkor nézd meg a 30 online értékesítési megoldásból álló anyagunkat. Ebben részletesen bemutatjuk azokat a csatornákat és módszereket, amelyeknek a segítségével több vásárlót tudsz terelni a webshopodra. Az összes anyagot itt éred el egyben: 30 online értékesítési megoldás – így add el a termékedet online!

A parazita SEO lényege, hogy egy másik weboldal SEO erejét használod ki arra, hogy jól szerepelj az organikus találatok között. Vagyis ebben az esetben nem a Te weboldaladat akarod a top találatok közé behozni, hanem egy másik weboldalt. De azon az általad létrehozott / kontrollált tartalom fog megjelenni.

Mit kell tenned ahhoz, hogy ez működjön? Az alábbi dolgokat.

Paratiza SEO a gyakorlatban

1. Találd ki milyen témáról akarsz írni

Első lépésként meg kell határoznod azokat a témákat, kulcsszavakat, amikre jól akarsz szerepelni. Ez gyakorlatilag nem más, mint egy kulcsszókutatás. Ha ezzel megvagy, akkor érdemes megvizsgálni a Google által preferált tartalomformátumot.

2. A tartalomformátum azonosítása

Sokan nem tudják, de nagyon nem mindegy, hogy egy adott kifejezésre milyen tartalmat gyártunk. Minden kifejezés mögött van ugyanis egy keresési szándék, amit a tartalomnak ki kell elégítenie. Keress rá például arra, hogy „diákmunka”.

Itt a top Google találatok között kategóriaoldalak fognak megjelenni. Vagyis olyan oldalak, ahol termékek vannak összegyűjtve egy oldalon, ahogy az alábbi kép is mutatja.

Ha viszont egy szót megváltoztatunk a keresés során és most már arra keresünk rá, hogy „diákmunka adózás”, akkor ezt látjuk.

Ha megnézzük ezeket közelebből, akkor ezek már blogposztok lesznek, ahogy ezt az első találatról készített screenshot is jól mutatja.

Vagyis nem elég kulcsszókutatást végeznünk, azt is meg kell határozni, hogy reálisan milyen típusú tartalommal lehet jól szerepelni az adott helyen. Cikkel? Termékkel? Kategóriaoldallal? Képes tartalommal? Mert ez a formátumválasztás döntően befolyásolja majd, hogy milyen eredményt tudunk elérni a saját tartalommal.

3. Találj egy gazdatestet

Ez elsőre furán hangzik, de tényleg ez a feladat. Keresni kell egy olyan weboldalt, domaint, ahol tartalmat lehet megjeleníteni és reálisan jó esély van arra, hogy jól is szerepelsz.

Ha például valaki papírboltot üzemeltet és árul számlatömböt, akkor jó eséllyel tud tartalmat megjeleníteni a Piac és Profit weboldalán. Ez a domain ugyanis jelenleg a 2. helyen van a „számlatömb vásárlás” kifejezésre a Google találatok között.

számlatömb vásárlás

Vagyis innen tudjuk, hogy ebben a témában és hasonló kulcsszavakra ez az oldal jó alap lehet. Ide érdemes kapcsolódó tartalmat gyártani, mert reális esély van jó organikus pozíció elérésére.

A feladatunk tehát nem más, minthogy:

  1. kiválasszuk a megfelelő kulcsszavakat,
  2. ellenőrizzük a tartalom formátumát és
  3. keressünk egy oldalt, ahova ilyen tartalmat tudunk elhelyezni.

Idővel pedig azon is lehet akár dolgozni, hogy a Top Google találatok között ne csak a mások oldalára felrakott tartalom szerepeljen jól, hanem a saját tartalmunk is. Így akár azt is el lehet érni, hogy egyszerre több Google találat is hozzánk köthető.

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk