Sajátmárkás és white label termékek – minden, amit tudnod kell róluk

Olvasási idő: 4 perc
White label és saját márkás termékek

Ha egy terméket csak akkor vásárolsz meg, amikor már megrendelték tőled, az dropshipping. Ha saját tulajdonú raktárkészletet tartasz, az felel meg a hagyományosabb e-kereskedelemnek. De az is lehetséges, hogy saját márkanév alatt terjeszted termékeidet úgy is, hogy nem te gyártod őket. Hogy mi a white label és mire jó? Összeszedtük a tudnivalókat.

A sajátmárkás termékek, a dropshipping, a white label, és ezek kombinációi kissé összefolynak, nehezen áttekinthetők, számos helyen keverik is ezeket a fogalmakat. Mindegyik használható és jó eszköz tud lenni egy e-kereskedő számára, úgyhogy most tiszta vizet öntünk a pohárba. Innentől kezdve egyértelmű lesz, hogy melyik pontosan micsoda, mik az előnyök és hátrányok, illetve, hogy számodra melyik megoldás az optimális, vagy legalábbis hogyan lenne érdemes elkezdened kísérletezni vele.

Sajátmárkás termékek

A sajátmárkás termék az általad kidolgozott arculattal, címkékkel, csomagolással rendelkeznek, ami teljesen más filozófia, mint a dropshipping. A vásárlói élmény is meglehetősen különböző.

Bizonyos vállalkozók számára ez lehet az optimális megoldás mert ezzel a működési modellel márkát lehet építeni.
Hogyan tudod ellátni a termékeidet a saját logóddal, márkaneveddel és akár speciális csomagolással?

Egyrészt értelemszerűen úgy, ha te magad, vagy társaid, esetleg alkalmazottaid gyártják azokat. Ebben az esetben te magad is lehetsz white label vagy sajátmárkás beszállító más kereskedők számára, ha vállalni tudod az ezzel kapcsolatos feladatokat és a kéréseiknek megfelelő csomagolás, márkázás feladatát.

Másrészt az “outsourcing” kisvállalkozások szintjén is működik: létezik a “bérgyártás” fogalma, akár Kínában is előállítathatod azt, amit árulsz.
Néhány példa arra, hogy milyen termékeket tudsz legyártatni gyárakban, akár Magyarországon vagy külföldön:

  • tisztítószerek
  • kozmetikai szerek
  • élelmiszerek (müzli, csoki, kiegészítők, porok)
  • és Kínában akár elektronikai eszközök is

A bérgyártókat egyszerű netes kereséssel fel lehet kutatni, mert ezt a tevékenységet mellékszolgáltatásként már hirdetik is, és segítenek az egész folyamatban.
A cégek hátterét azért nyilván alaposan fel kell tárnod, hiszen az ő kezükben lesz a márkád megítélésének kulcsa, legalábbis a termékminőség oldaláról.

Harmadrészt, léteznek olyan dropshipping beszállítók, akiknél a termék a végtelenségig testreszabható, beleértve a teljeskörű márkázást is.

Ha ilyen termékeid vannak, azzal meg lehet erősíteni a vásárlói hűséget és személyre szabni az élményt, amit kapnak a megrendelőid.

A sajátmárkás kereskedés alapvetően tőkeigényesebb, jelentősebb készlettel kell indulnod, hiszen a gyártóknál van egy minimum darabszám, amit meg kell rendelned ahhoz, hogy ne legyen túlzottan költséges. A nagy raktárkészlet nyilvánvalóan kockázatos a számodra – ha nem jól mérted fel az igényeket, rajtad maradhat a sok termék.

A raktárkészlet mellett a rendelések teljesítése is rád hárul, kivéve, ha kiszervezed a logisztikádat egy profi szolgáltatónak.

A sajátmárkás termék nagyobb kontrollt ad, befektetésigényesebb a beszerzése, de nagyobb profitokat lehet vele elérni ha ügyes a marketing. A termék egyedi, ezért rajtad van a termékfejlesztés terhe, cserébe nyitottak előtted a redisztribúció csatornái, azaz belőled is lehet nagykereskedő.

A legegyszerűbb (konkrétan pár kattintás) a Webshippy online piacterén elérhetővé tenni a termékedet más webshopok számára, továbbértékesítésre, de kialakulhatnak egyedi partnerségeid is, vagy kísérletezhetsz az Amazonnal.

private-label

Mi a white label és mire jó?

A white label és a sajátmárkás termékek közötti különbség a termékek testreszabhatóságának szintjében rejlik. A sajátmárkás termékek árusítása felett exkluzív jogokkal rendelkezel, a gyártónál szabadon megszabhatod a kivitelezés paramétereit, a színeket, alkatrészeket, méretet… termékfüggően gyakorlatilag bármit. És ez a termék csak a tiéd.

A white label (“fehér címke”) egy előre beparaméterezett késztermék, aminek csak az arculatán változtathatsz kedved szerint (“bármit írhatsz a fehér címkére”). Nyilván jóval olcsóbb megoldás, de a termék előállításába nem lesz beleszólásod. Azt a kiszerelést kapod, ami a gyártó számára optimálisan értékesíthető, és sok más versenytársad is árulhatja pontosan ugyanazt a terméket, más címkével, más márkanév alatt.

Nem véletlenül népszerű a white label az influencerek és tartalomelőállítók körében. Ha bármilyen online közösség követi a tevékenységed, ők valószínűleg szívesen támogatnának téged azzal, hogy a logóddal ellátott pólót, sapkát, bögrét, vagy bármilyen ennél akár jóval egzotikusabb terméket vásároljanak tőled.

White label B2B szemmel

Megfordítva a dolgot, a white label belépési lehetőség a kereskedelem világába azoknak, akik gyártani szeretnének, és inkább magára a termékre koncentrálnának, mint a B2C (business-to-consumer, kiskereskedelmi piaci) eladásokkal kapcsolatos számtalan teendő ellátására.

A white label kiváló lehetőség neked, ha a termékfejlesztés a te világod, és kevésbé lenne kedved az eladással és marketinggel foglalkozni. Ha például valamilyen élelmiszert, kozmetikumot, ruhaneműt, vagyis fogyasztói terméket gyártasz, akkor ezt elérhetővé teheted más webshopok számára.

Ha árulhatják a termékedet saját márkanév alatt, akkor neked nem kell márkakommunikációt folytatnod, de rengeteg megrendelésed folyhat be több más, sikeres webáruházon keresztül. Sőt, akár óriás áruházláncokba is bekerülhet a terméked, ha képes leszel megfelelni a követelményeknek, az pedig nyilván nagy piacokat nyit meg előtted.

A darabonkénti elérhető profitod alacsonyabb lesz, cserébe bizonyos mennyiségekhez kötheted a minimálisan rendelhető darabszámot.

Melyik megoldás kinek jó?

A private label (saját márkás) és a white label olyan termék, amit nem az forgalmaz, aki legyártotta.
Ha kifejezetten a marketing, az elérés, a közönség az erősséged, például mert népszerű tartalmakat gyártasz, sok követőd van, akkor ennek a közönségnek felkínálhatsz termékeket.

Ennek az egyik legegyszerűbb módja a dropshipping, amikor más weboldalakon elérhető termékeket szedsz össze és gyakorlatilag szinte csak “linkeled”, úgy értékesíted tovább, hogy te magad nem is vásárolod meg, nem tartasz készletet, nincsenek előzetes költségeid.

Egy másik irány, ha vannak ugyan termékeid, de nem összeválogatod őket az internetről, vagy éppen te magad gyártod, hanem valamilyen formában testreszabsz, felmárkázol, egyedivé teszel egy általánosabb termékeket. Ennek az egyszerűbb módja a white label, ahol nagyon általános termékeket láthatsz el tetszőleges arculattal, a komplexebb módja a private label, ahol már specifikusabb módosításokat kérhetsz, és bérgyártathatsz.

Bizonyos termékek esetében mindkét módszer működik dropshipping formátumban, találhatsz ilyen beszállítókat is, akik tehát előrendelés nélkül is vállalják a termék elkészítését és a rendelés teljesítését.

Ha kifejezetten a termékfejlesztés érdekel, és pont az tart vissza az e-kereskedelemtől, hogy nem érzel affinitást a marketinghez, a piaci versengésben való direkt részvételhez, akkor a white label és a private label kiváló ugródeszkát jelenthet a számodra: vedd fel jól menő, vagy csak neked szimpatikus webáruházakkal a kapcsolatot, ahol el tudnád képzelni a terméked, és legyél a white label, vagy private label beszállítójuk!

Ha lemondasz a saját márkáról, akkor igaz, hogy nem fogsz saját birodalmat építeni, de üzletileg ettől még lehetsz nagyon sikeres, ha mások sikeres márkáit támogatod a termékeiddel.

Amennyiben szívesen kipróbálnád az e-kereskedelmet úgy, hogy más webshopokra bízod a termékeid értékesítését, regisztrálj a Webshippy online piacterén beszállítóként és kezdj bele a kísérletezésbe!

A Webshippy Akadémia hírlevelei segítenek, hogy még sikeresebb legyen vállalkozásod!

Tapasztalt szakértőink és külső partnereink osztják meg Veled tudásukat blog cikkek, videós tartalmak és webinarok keretében. Ne maradj le, iratkozz fel!

Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

61 cikk