Vendégposztok

Olvasási idő: 5 perc
vendeg_posztok

Egy vendégposzt írása neked és a posztot közlő blognak is előnyös. Neked egy megjelenési lehetőség, a blog pedig jól jár, mert friss és hasznos tartalommal bővül a repertoárja. Ezért is örül a legtöbb blog annak, ha vendégcikket írsz nekik.

Szeretnél több terméket eladni online? Akkor nézd meg a 30 online értékesítési megoldásból álló anyagunkat. Ebben részletesen bemutatjuk azokat a csatornákat és módszereket, amelyeknek a segítségével több vásárlót tudsz terelni a webshopodra. Az összes anyagot itt éred el egyben: 30 online értékesítési megoldás – így add el a termékedet online!

A vendégposzt írásnak – ha módszeresen és egy adott stratégia mentén csináljuk – rengeteg előnye van. Lássuk is ezeket:

A vendégcikk írás előnyei

  1. Lézerfókuszált célzás: Gyakorlatilag pont azok az emberek fognak találkozni a neveddel és a gondolataiddal, akik számodra a legfontosabbak: a célközönséged. Megéri minőségi tartalmat csinálnod, mivel ha tetszik az olvasóknak, akkor még többet akarnak majd rólad tudni, és elkezdenek követni.
  2. Kapcsolatépítés: Azáltal, hogy értéket teremtesz egy másik blog tulajdonosának, elmélyíted vele a kapcsolatodat. Mit gondolsz, ha legközelebb szüksége lesz valakire, aki a te piacodon mozog, kit fog keresni? Egy idegent, akit kidobott a Google, vagy téged, akivel már dolgozott együtt?
  3. SEO előny: Amennyiben releváns lehet valamely terméked vagy tartalmad az olvasónak, akkor egy-egy link elhelyezésével erősíted a saját oldalad SEO-ját, amitől az jobban fog rankelni.

Az sem mindegy, hogy hova írsz vendégposztokat. Könnyen túl lehet tolni, és így nagyon sok idő megy el vele – alacsony megtérülés mellett.

Blogolás

Hova érdemes írnod?

Alapvetően olyan blogokat érdemes megkeresned, akik témában relevánsak.

Hogyan érdemes ezt kategorizálni?

  1. azonos téma
  2. lazán kapcsolódó téma
  3. nem kapcsolódó téma

Nézzük meg őket részletesen:

Azonos téma

Tehát legjobb, ha azonos iparágban vagytok vagy azonos témáról blogoltok. Ekkor a célközönség is közel azonos, illetve a kapott link is a lehető legerősebb SEO szempontból. Minél szorosabb a kapcsolat, annál jobb.

Lazán kapcsolódó téma

Ez után jó megoldás lehet a lazán kapcsolódó iparágak megtalálása. Erre egy könnyű módszer, hogy megnézed a Google Analytics-ben, a “Közönség”-nél az “Érdeklődés”-t, ahol kiadja neked, hogy az olvasóid milyen más témák iránt érdeklődnek még.

Nem kapcsolódó téma

Az előző kettőhöz képest kevésbé hatékony, de mégis működő lehet a nem-kapcsolódó oldalakat megkeresni. Itt jönnek képbe például a különféle híroldalak. Ekkor bár más témáról szól, és ezért a kapott link ereje sem lesz túl erős, azért lesz átfedés a célközönségetekben (egy híroldal elég széles réteget fed le), akikből később követő válhat.

Amikor oldalakat választasz, ahova írni szeretnél, célszerű megnézni az adott oldal aktivitását. Jó mutató lehet, hogy mennyire gyakran jelenik meg tartalmuk, vagy hogy mennyire virágzó az adott oldal közössége (kommentek, social media követők, stb.)

Hogyan írj nagyszerű vendégposztokat?

  1. Ne úgy írj, mintha esszét írnál: Amikor írsz, fontos az egyszerűség. Ha a cikkeidet nehezebben lehet elolvasni, mint egy jogi dokumentumot, akkor nem fogsz túl sok második lehetőséget kapni. Írj úgy, mintha beszélgetnél. Láthatod, hogy én is E/2-ben, hozzád beszélek.
  2. Használj multimédiát: Az ember sokkal könnyebben fel tudja dolgozni a képeket, mint a szöveget. A videót pedig sokkal jobban élvezi, mint az olvasást. Szóval használj rengeteg képet, videót, diagramot a cikkeidben.
  3. Mindig hasznos tanácsokat adj, sok értékkel: Ismerősek azok a fajta cikkek, amik a címükben valami szuper dolgot ígérnek, rákattintasz, aztán a cikk végén ugyanannyit tudsz, mint előtte? Ez az egyik legnagyobb bűn a tartalommarketingben, és az olvasók teljes bizalmát elveszted vele. Legyenek a cikkek hasznosak, amiket elolvasva akár azonnal hozzá tud kezdeni a megvalósításhoz.
  4. Írj megnyerő címet a posztodnak: Nem elég, hogy jó a cikk, fel is kell keltened iránta az érdeklődést. Ez egy nagy téma, amit csak egy külön cikkben lehetne rendesen kifejteni, de rövidre fogva: vannak alapelemek, amik nagyon jól működnek a címekben:
    1. Számok
    2. Zárójelek
    3. Kötőjelek
    4. A frissességet kifejező jelzők

Egy példa, ami a fenti 4 címalkotási szempontból hármat használ: “Vendégcikk írás: A 7 legjobban működő módszer (2020)”

Tehát a vendégcikk írás – ha helyes stratégiával van megtámogatva – nagyon hatékony tud lenni. Fontos a helyes priorizálás, és az, hogy mindig minőséget adjunk ki a kezünk közül. Amennyiben ezeket megteszed, nagy növekedést fogsz látni mind látogatószámban, mind organikus forgalomban – ami végül az eladások növekedéséhez fog vezetni.

Picture of András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk