Webshop SEO alapok dropshippereknek

Olvasási idő: 3 perc
Webshop SEO

Ugyan a SEO nagyon sok ember fejében egy misztifikált, bonyolult fogalom, de ne aggódj! Tehetsz pár gyors és egyszerű lépést annak érdekében, hogy webáruházad forgalmát ingyenesen és hosszútávon növekedésnek indítsd.

Meglepő, de már az alapfogalmak tisztázása rá fog terelni a megfelelő útra. Ha megfelelően gondolkodsz a SEO-ról, végtelen lehetőségek tárháza nyílik meg előtted.

A Webshop SEO célja

A SEO célja a keresőkből érkező, releváns forgalom növelése. Nem “weboldalam pozíciója a Google-ben”. Ha ez az “ingyenes” forgalom megvan, már “csak” a benne lévő lehetőségek kiaknázása a feladatod.

Gondolj bele, mennyi olyan probléma specifikus keresés van, amire a Te termékeid lehetnek a megoldások? Amennyiben ezekre a keresésekre megjelensz, már értékes, releváns látogatók érkeznek digitális felületeidre.

Értsd meg a SEO-t!

Talán kicsit furcsa ötlet elsőre, de korántsem megalapozatlan: játsszunk egy játékot! Kérdezd meg a szakterületen jártas kollégáidat vagy ismerőseidet, hogy pontosan mi is a SEO? Feltehetőleg hasonló válaszok fognak érkezni: “Elöl legyek a Google-ben”, “Egy bizonyos kulcsszóra az első oldalon szerepeljek” stb.

Nem csak weboldalad képviselhetik webshopodat a világhálón. Amennyiben YouTube csatornádra, Insta / Facebook oldaladra, Pinterest oldaladra érkeznek látogatók, úgy is a Te márkádat ismerik meg. Tehát a SEO nem csak a weboldal optimalizációja, hanem a teljes, márkádat képviselő digitális környezet optimalizációja.

Kövesd az alábbi öt pontot, hogy elindulj a biztos forgalomnövekedés felé!

1. Legyél jelen mindenhol!

Hogyan találkozhatnak a legtöbben a márkáddal? Egyszerű: BÁRHOL keresnek a webáruházadat érintő témákban, ott legyél megtalálható! Termék kicsomagolási és ismertető videót keresnek a termékedről YouTube-on? Készíts egyet! Tapasztalatokat keresnek az általad forgalmazott termékről? Írj egy blogcikket vásárlóid visszajelzéseiről! Képeket keresnek a termékeidről? Töltsd fel a legszebb képeidet Pinterestre! Kérdéseket tesznek fel a termékeidről fórumokon? Válaszolj rájuk!

Banális dolognak tűnik, de egyszerűen elkezdhető és bizonyítottan működik.

2. Kategorizáld megfelelően termékeidet!

Mi köze lehet a termék kategóriáknak a webshop SEO-hoz? Nagyon sok! Csinálj egy próba keresést, amiben a keresés tárgya nem egy konkrét termék (márkanév, modell, típusnév), hanem egy termék típus. (pl. “Beépíthető sütő”)

Mik lesznek az első organikus találatok? Kategória oldalak! A megfelelő kategorizálás két szempontból is fontos:

  • A keresőmotorok megfelelően fel tudják térképezni a relációt termékeid között, így megfelelő találatokat tudnak adni
  • A leendő vásárlóid pontosan olyan termékek közül válogathatnak, ami eredetileg a keresési szándékuk volt.

    Ahhoz, hogy a legjobb eredményeket érhesd el, erre a két dologra figyelj:

  • Úgy kategorizáld a termékeidet, ahogy a felhasználók azt keresik! Nyugodtan használd historikus adataidat Google search console-ból, vagy weboldalad belső keresőjéből. Mi szerint csoportosítanak a felhasználók? Szín, méret, funkció, vagy egyéb paraméter? Csoportosíts Te is úgy, hiszen arra fognak keresni!
  • Készíts rövid leírásokat kategória oldaladra! Nagyon sokat segít a keresőknek a kategória értelmezésére, ha körülírod a kategóriákat tartalmazó termékeket, lehetőleg minél több szempont szerint.

Egy általános elv, hogy egy weboldal kategória rendszerét a piramis oldalstruktúra szerint kell kialakítani. Erről bővebben itt (https://yoast.com/site-structure-the-ultimate-guide/) olvashatsz.

SEO-dropshipping-webshop

3. Blogolj!

Minden termék jellemzően egy probléma megoldását szolgálja. A felhasználók problémájuk tudatában keresik a megoldást, de sokszor nagyon hosszú idő, amíg eljutnak a megoldást jelentő termékig. Segítsd őket! Milyen kérdések merülhetnek fel benne, miközben problémájukra keresik a megoldást? Ezekre adj választ blogcikkeidben, mely válaszok az információadás mellett, jelentősen növelhetik a webáruház SEO optimalizáltságát is. Fontos, hogy ezek a cikkek jópár esetben nagyon messze állnak magától a terméktől.

Az álmatlanság kezelésére megoldást jelenthet az altató és a levendula illóolaj is, de bármelyik terméket választja a felhasználó, az első keresése az “álmatlanság okai”, vagy “álmatlanság megszüntetése” lesz.

Használd bátran a Google auto suggest-et, nagyon jó ötleteket kaphatsz!

4. NE állj át a sötét oldalra!

Nagyon sok SEO szolgáltató kínál olcsó és gyors megoldásokat a forgalom növelésére. Ezek jellemzően nagyon alacsonyra értékelt weboldalakról érkező tömeges linképítést takarnak. Azonban a Google irányelvei között kiemelt helyen szerepel a minőség és egyediség előtérbe helyezése. Így, ha alacsony minőségű weboldalakról kapsz linkeket, előbb-utóbb visszaüthet. A webshop SEO ennél jóval összetettebb folyamatot takar.

5. Minőség és egyediség

Bármelyik utat is választod forgalmad növelésére, figyelj a minőségre és egyediségre! A tartalmakat embereknek, és nem keresőrobotoknak készíted, így ha silány minőséggel próbálsz extra forgalomhoz jutni, azt sem a keresők, sem az emberek nem fogják díjazni.

Ügyelj arra, hogy egy tájékoztató cikk TÉNYLEG jól körbejárja az adott problémát, egy YouTube videóban TÉNYLEG mindent megmutass a termékről.

Ha a minőséget másolt tartalmakkal szeretnéd javítani, vagy a munkát lerövidíteni, ne tedd. Az “eredeti” tartalmak mindig előnyben lesznek részesítve.

+1 tipp, amit már ma bevethetsz

Hatalmas előny, hogy a Webshippy viszonteladói piacteréről a termékek behúzásával együtt a magyar nyelvű termék szövegek is automatikusan megjelennek a webáruházadban. Nem kell ezeket begépelni, a netről felkutatni, esetleg lefordítani a vásárlóidnak, néhány kattintás árán megkapod őket.

Ez a rendszer rendkívül praktikus, de abba már nem minden dropshipper gondol bele, hogy hozzájuk hasonlóan sokan mások is szóról szóra ugyanazt a szöveget húzzák be a termékimport alkalmával, ami az e-commerce SEO szempontjából nem előnyös.

Ha szeretnél jobb eredményeket elérni, és kitűnni a konkurenseid közül, érdemes energiát fektetni az alap termék szövegek módosításába. Minél inkább egyedi, a célközönségedre szabott termékleírást tudsz készíteni termékeidhez, a keresőmotorok (és a potenciális vásárlóid is) nagyra fogják értékelni az egyediséget.

Picture of Rétvári Balázs

Rétvári Balázs

A Maileon Digital az e-mail marketing, a PPC, a CRO, a SEO, a közösségi média és a tartalommarketing innovatív megoldásaival segíti ügyfeleit abban, hogy digitális vásárlói útjuk minden pontján a lehető legjobb eredmények szülessenek. Csapatuk neves hazai márkák mögött és külföldi piacokon is bizonyított.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk