YouTube marketing

Olvasási idő: 5 perc
youtube_hirdetesek

A televíziós nézettségi számok már közel sem hozzák az 5-10 évvel ezelőtti nézettségeket, ami részben annak köszönhető, hogy sokkal nagyobb a verseny a nézők szabadidejéért és figyelméért, mint korábban. Így a nap 24 órájából sokkal kisebb szelet jut, ha egyáltalán jut tévézésre. A szigorúan helyhez kötött tévézés az Y és a Z generációt már szinte egyáltalán nem köti le. Náluk a YouTube az, ami néhány évtizede a televíziót jelentette az akkori fiatalabb generációnak.

YouTube csatorna

A videós tartalom iránti igényüket a YouTube teljes mértékben ki tudja elégíteni, hiszen maguk dönt(het)ik el, hogy milyen tartalmat fogyasztanak és mit nem. A jövő egyértelműen a YouTube-é, valamint a hozzá hasonló videós platformoké, streaming szolgáltatásoké. És jelenleg ez az egyik olyan felület, ahol a fiatalokat viszonylag könnyen meg tudod szólítani. Így hiba lenne figyelmen kívül hagyni ezt a lehetőséget.

Tartalmak a YouTube-on

Egy YouTube csatorna sokféle célra használható.

Termékismertető videó:

Ez a legkézenfekvőbb típus, amiben egy konkrét terméket mutathatsz be, minden előnyével. Bármennyi képet is töltesz fel a webshopodban a termékadatlaphoz, előfordulhat, hogy a vásárlónak van olyan kérdése, amire a képek alapján nem kap választ. Ilyen helyzetekben ezek a termékismertető videók nagyon jó szolgálatot tesznek. Egyrészt 360 fokban meg tudod mutatni a terméket, másrészt a használatáról is mutathatsz videót.

Ezek a videók:

  • vásárlásra buzdíthatják a termékeket jobban megismerő látogatókat,
  • az ügyfélszolgálatot is tehermentesíthetik, az olyan kérdésektől, amire az ügyfélszolgálati munkatárs nem is biztos, hogy választ tud adni.

Gyerekjátékoknál például ez nagyon jól jön egy ilyen videó. Ha szeretnéd elkerülni a sokszor idegesítő dallamot játszó játékokat, akkor felkeresed a YouTube-ot egy ilyen termékismertetőért. Máris látni fogod, hogy tetszik-e a játék vagy sem.

A Játéknet.hu webáruház YouTube csatornáján például számos ilyen játékbemutatóval találkozhatsz. Vannak köztük saját készítésűek, de vannak gyártók által készített videók is. Az mindenképpen plusz pont a Játéknet.hu-nak, hogy felismerték az ilyen videókra való igényt. Viszont negatívumként kell megemlíteni, hogy arra már nem minden esetben figyeltek, hogy magyar nyelvű, de legalábbis magyar feliratos legyen a videó. Ebben a videóban például olasz nyelven mutatják be egy szilikongumi karkötő készítését.

Figyelembe véve, hogy közel 370 ezer megtekintése van a videónak, vélhetően sokaknak hasznos lett volna legalább a magyar nyelvű felirat megléte.

Természetesen nem minden terméktípusnál van értelme vagy jogosultsága az ilyen bemutató videóknak, de egyes típusoknál ez kimondottan hasznos, ilyenek például a különböző elektronikai kütyük.

Összehasonlító videó

Ezzel el is érkeztünk a második típushoz, ami két vagy több termék közti döntést segítheti elő. A videó szólhat akár ugyanazon termék különböző verzióinak vagy ugyanazt a célt szolgáló, de más gyártó termékeinek összehasonlításáról is. Az Apple legújabb termékeinek megjelenésekor gombamódra szaporodnak például a különböző iPhone-okat összehasonlító videók.

Ezek azok a tartalmak, amik olyan tulajdonságokra hívják fel a vásárlók figyelmét, amik a legmarkánsabb különbségeket mutatják be. Így próbálnak támpontot nyújtani a látogatónak, akik ezek alapján már eldönthetik, hogy az ő igényeinek melyik felel meg inkább. Mindenképpen vásárlásra ösztönző hatásuk van ezeknek a videós tartalmaknak, ezért érdemes belevágni a YouTube-ozásba.

Ne add fel akkor se, ha esetleg úgy érzed, hogy nincs meg benned vagy munkatársaidban a kellő potenciál a videókészítésre. Ugyanis ez (ahogyan sok minden más is) tanulható és fejleszthető.

“Számos olyan példát látunk arra, hogy egy ilyen tesztelős, összehasonlító videót nem maga a webáruház csinál meg, hanem ennek elkészítésére egy témában jártas vloggert kér fel, és a webshop pedig csupán “szponzorként” tűnik fel a videóban.”

Alapvetően ezzel sincsen semmi baj, viszont ezzel a direkt forgalom nem a te saját YouTube csatornádra terelődik, hanem a vloggerére. Az egyik legnépszerűbb hazai vlogger, Magyarósi Csaba “Melyik iPhone-t érdemes megvenned 2018?”nevű videójában például az icentre.hu készülékei tűnnek fel és csupán ezt a videót 280 ezren látták 4 hónap leforgása alatt.

Egyéb lehetőségek a YouTube-on

  • Ha kilépnél a termékismertetős és összehasonlító videók világából és inkább valami mással próbálkoznál, akkor is számos lehetőség van előtted. Keress fel egy szakértőt, vagy egy releváns személyt a területedről, és készíts vele interjút, vitassátok meg a piaci aktualitásokat vagy éppen arról kérdezd őt, hogyan érte el a sikereit. Ezeket nem feltétlen tudod majd egy-egy termékhez kötni, viszont a márkahűséged növelésére kiválóan használhatóak.
  • Közvetíts egy általad szponzorált eseményről. Ez a lehetőség nyilván kevesek számára adott, de ha már szponzorálsz egy eseményt, akkor érdemes erre is figyelmet fordítani és nem kell feltétlen nagyban gondolkozni, lokálisan is megvalósítható. Idehaza a Media Markt szervezésében zajlott egy eSPORT Bajnokság, amelyet élőben közvetítettek a YouTube-on.

Mitől lesz jó egy videó?

  • A videó címe legyen sokatmondó, lehetőleg szerepeljenek benne a kulcsszavak, hogy a néző pontosan tudja mire számíthat és könnyebben megtalálja, ha egy adott téma érdekli.
  • Néhány eset kivételével általános szabály, hogy egy videó ne legyen túl hosszú. Tehát ezeknek a videóknak rövidnek, lényegretörőnek és kifejezetten érdekesnek kell lenniük.
  • A videó elején ne legyen túl hosszú a felvezetés, mert a hallgatóság figyelmét nagyon könnyen elveszíted egy hosszú bemutatkozással. Pár másodperc erejéig érdemes már a videó elején jelezni akár szóban, akár egy logóval, hogy melyik webáruház készítette a videót, arra az esetre, ha valaki nem nézni végig a teljes videót.
  • Figyelj a minőségre! Habár nem Hollywoodba szánod a videódat, de annak a minősége sokat elárul arról, hogy milyen a webáruház. Egy összecsapott, gyenge minőségben felvett, nehezen hallható videó rossz benyomást kelt a nézőben és ez a rossz érzés a webáruház kapcsán is felmerülhet benne. A nézők számára a videó minősége tehát könnyen összeegyeztethető a webáruház minőségével is.
  • Ha egy adott terméket mutatsz be, akkor a konkrét termékre mutató linket tedd be a videó leírás részébe, hogy növeld a YouTube-ról érkező forgalmat.
  • A videó végén mindenképpen szerepeljen a webáruházad neve, URL-je és ha van (legyen!) logója. A logó ugyanis segít a márkaismertség növelésében, a márkaimázsban.

Akikről érdemes példát venni

Vat19

Kitekintve kishazánkból számos olyan szereplőt találunk a YouTube-on, akik igazán kiaknázták a platform adta lehetőségeket. A Vat19.com-ot érdemes megemlíteni, ami idehaza egy kevésbé ismert webshop, viszont példaértékű, amit a YouTube csatornájukon végeznek. A mintegy 5,4 milliós feliratkozót maga mögött tudó csatornán rendszeresen jelennek meg tartalmak és mára már olyannyira kiforrta magát, hogy a videóknak csak egy része az, ami kizárólag termékismertető jellegű. A többségnél a szórakoztatást helyezik előtérbe és ahhoz kapcsolják hozzá az egyes termékeket.

Reflexshop

A Vat19.com profiljához illik a hazai piacon a Reflexshop.hu, érdemes megnézni az ő YouTube csatornájukat is. A gyártói tartalmak feltöltése mellett sok saját készítésű videóval, köztük oktató videókkal és termékismertetőkkel is találkozunk. Jól láthatóan odafigyelnek arra, hogy minőségi tartalmat töltsenek fel. A videók elején megtaláljuk a reflexshop.hu-t, a leírásban a linket az adott termékhez, a címek pedig jól kereshetőek. Őket mindenképpen pozitív példaként lehet megemlíteni a YouTube csatorna kihasználása kapcsán.

Ugyan a YouTube nagyon jól használható akár vásárlás ösztönzésre, akár márkahűség kialakítására, erősítésére, de ahhoz, hogy igazán minőségi anyagot tudj feltenni, rengeteg időt és energiát kell rászánni. Ez pedig mástól fogja elvenni a fókuszt. Vélhetően ez az oka annak, hogy még a legnagyobb hazai webáruházak sem fókuszálnak 100%-osan erre a csatornára.

Az Extreme Digital, az eMAG Magyarország és a Media Markt Magyarország hármasának YouTube jelenlétét megvizsgálva azt látjuk, hogy nem igazán élnek a platform adta lehetőségekkel és többségében csak reklámokat töltenek fel. De a Reflexshop.hu példáját látva kisebb webshopok is megtalálhatják a maguk számítását.

Picture of András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk