Mi az a 1PL, 2PL, 3PL, 4PL és 5PL logisztika jelentése és jelentősége?

Olvasási idő: 7 perc

A logisztika egy hatalmas hálózat, amely sokszínű szállítási műveleteket és ehhez kapcsolódó folyamatokat foglal magában. A webáruházban megvásárolt termék egy hosszú utat jár be és a logisztika az, amely gondoskodik arról, hogy a vásárló a megfelelő terméket tarthassa a kezében a folyamat végén.

A logisztikai szolgáltatások modelljei a digitális technológia fejlődésének köszönhetően folyamatosan fejlődnek. Jelen írásunkban bemutatjuk a 1PL, 2PL, 3PL, 4PL és 5PL sajátosságait és egyedi jellemzőiket, hiszen az e-kereskedelem fejlődésével a rendelkezésre álló logisztikai szolgáltatások is állandó változásban vannak.

1PL logisztika jelentése: 1st Party Logistics

A 1PL logisztika egy olyan cégre, vagy magánszemélyre vonatkozik, amely saját maga fuvarozza az árukat A pontból B pontba. A legalapvetőbb logisztikai folyamat, melynek során az áru szállítását egyetlen résztvevő végzi, bármilyen külső szolgáltatás igénybevétele nélkül.

Jellemzően két résztvevője van a folyamatnak, akik a tranzakciónak köszönhetően profitra tesznek szert. A gyártó, illetve szállító az egyik, míg a vásárló a másik résztvevő. Rajtuk kívül közvetítők nem vesznek részt a logisztikai folyamatban.

Az 1PL logisztika jellemzői:

  • A termék gyártója maga foglalkozik a logisztikai szolgáltatásokkal
  • Saját eszközeit, illetve alkalmazottait “használja” a folyamat során
  • Jellemzően nem a logisztika a gyártó elsődleges profilja
  • Egyszerű és könnyen áttekinthető
  • Nem megbízható szolgáltatás (alkalmazottak kiesése, skálázódás, forgalmas időszak, stb.)
  • Távolról sem képes maximális hatékonyságot elérni
  • Magas költségekkel jár
Internet store goods international shipment. Global transportation system, worldwide logistics and distribution, worldwide delivery service concept. Pinkish coral bluevector isolated illustration

2PL logisztika jelentése: 2nd Party Logistics

A 2PL logisztika egy lépéssel már komplexebb folyamat, melynek során a gyártó megbízást ad az áruk szállítására, illetve raktározására egy külsős logisztikai cégnek. Ezek a logisztikai vállalkozások jellemzően egy adott, specifikus területre fókuszálnak ( vasúti, tengeri, légi, stb. szállítás).

Ezeket a logisztikai szolgáltatókat főként a nagykereskedelmi termékek nemzetközi szállítása kapcsán veszik igénybe, hiszen az általuk kínált eszközpark megfelelő alternatívát kínál a gyártók számára. 

A 2PL logisztika jellemzői:

  • Az adminisztrációs feladatok többnyire a gyártónál maradnak
  • Terület specifikus
  • Nem kínál integrált logisztikai megoldásokat
Logistics industry and freight profit analyzing. Supply chain analytics, transportation providers data, transportation costs optimization concept. Pinkish coral bluevector isolated illustration

3PL logisztika jelentése: 3rd Party Logistics

A 3PL logisztika talán a legismertebb és leginkább elterjedt logisztikai modell a világon, amely egy olyan ellátási láncot takar, ahol elsősorban különböző termékek raktározása és szállítása történik, mindazonáltal egyéb kiegészítő szolgáltatások is rendelkezésre állnak.

Annak köszönhetően, hogy a 3PL szolgáltatók évtizedek óta jelen vannak a logisztikai folyamatok irányításában, komoly szakmai tapasztalattal rendelkeznek és ennek köszönhetően az idők során a folyamatok egyre gyorsabbá, egyszerűbbé és költséghatékonyabbá váltak.

A 3PL logisztika funkciói közé tartoznak többek között a vámügyi tevékenységek, a folyamatok menedzselése, illetve a raktározással kapcsolatos teendők is, ugyanakkor akár informatikai, valamint elemzési szolgáltatások is a részét képezhetik. Lényeges kiemelni, hogy itt már a termékek szállításának nyomonkövetése is megjelenik a portfólióban.

A 3PL logisztika jellemzői:

  • Alkalmazkodás a technológiai fejlődéshez
  • Költséghatékonyság
  • A tevékenységek mennyisége, típusa nem korlátozott
  • Megjelenik a küldemények útjának követése
  • Munka mennyiségének optimalizálása
  • Ügyféllel korlátozott a kapcsolat
  • Javuló árverseny pozíció
  • Felszabaduló erőforrások ügyféloldalon

4PL logisztika jelentése: 4th Party Logistics

A 3PL logisztika, valamint a 4PL logisztika számos hasonlóságot mutat, ugyanakkor a 4PL az ellátási lánc minden területét kezeli, mindemellett legfőbb jellemzője az integráció. A logisztikai folyamatok mellett tartalmazhat informatikai, beszerzési, illetve pénzügyi elemeket is.

A 4PL legnagyobb előnye, hogy integrációinak köszönhetően magasabb szintű adatelemzést biztosít, amely lehetőséget kínál a folyamatok hatékonyságának folyamatos növelésére, valamint a költséghatékonyság maximalizására. Emellett az üzleti döntésekre gyakorolt pozitív hatásának köszönhetően elősegíti a folyamatos növekedést.

Miközben a 4PL logisztika magában foglalja a 3PL minden előnyét, lehetőséget kínál a stratégiai elemzésre és tanácsadásra, valamint a beszerzés, tárgyalás, projektmenedzsent területén is képes átvenni a megbízó feladatköreit. Előnyei között szerepel továbbá, hogy a logisztikai műveletek teljesen személyre szabottak, melynek köszönhetően az ügyfeleknek nincs szüksége saját logisztikai részleg fenntartására.

A 4PL logisztika jellemzői:

  • Teljesen lefedi és kezeli a 3PL kínálta előnyöket
  • Fejlett információs technológiát alkalmaz
  • Teljességgel az ügyfél igényeihez szabhatóak a szolgáltatások
  • A logisztikai folyamatok teljes körű monitorozása
  • Az integrációknak köszönhetően képes tehermentesíteni az ügyfelet a logisztikai szervezéssel kapcsolatos teendők alól
Order worldwide delivery service. Storehouse products storage. Transit warehouse, bonded warehouse, transferring process of goods concept. Pinkish coral bluevector isolated illustration

5PL logisztika jelentése: 5th Party Logistics

Az 5PL logisztika egy viszonylag új kifejezése az iparágban, amely elsősorban a teljes logisztikai integráció fejlődését tükrözi. Alapvetően egy teljesen integrált logisztikai megoldást foglal magában amely az ellátási lánc folyamatait számos kiszervezett szolgáltatón keresztül valósítja meg.

Jellegéből fakadóan az 5PL esetében kulcsfontosságú az informatikai rendszerek hatékony integrációja, amely a beszállítók számától függetlenül, teljes átláthatóságot biztosít a résztvevők számára. Összekapcsolja a 3PL és a 4PL megoldásait, valamint informatikai megoldásokkal ellenőrzi a logisztikai folyamatokat.

Nem meglepő, hogy mára az 5PL kínálja a legfejlettebb és legnépszerűbb logisztikai szolgáltatásokat az e-kereskedelemben. Megjelenésével számos terület vált kiszervezhetővé a webáruházak számára, melyek korábban komoly anyagi teherrel és időveszteséggel jártak. 

Az 5PL logisztika jellemzői:

  • Összekapcsolja és ellenőrzi a 3PL és 4PL folyamatokat
  • Logisztikai feladatok digitalizációja
  • Legmodernebb megoldások
  • Számos kapcsolódó szolgáltatást biztosít
  • Megrendeléskezelő rendszer
  • Szállításirányítási rendszer
  • Raktárkezelő rendszer

Az 5PL logisztika leghitelesebb példája a Webshippy által biztosított piacvezető fulfillment szolgáltatás, amely minden pillanatban az elérhető legmodernebb megoldásokat kínálja a webáruházak számára.

A minden lépésében digitalizált logisztikai folyamatok teljességgel átláthatóak, valamint gyors és hibamentes kiszállítást biztosítanak a vásárlók számára. A végtelen skálázhatóság, valamint az öntanuló mesterséges intelligencia által irányított robotrendszer ultramodern raktározási folyamatokat biztosít.

A webáruházaknak számára biztosított, innováció díjas szoftver pár kattintással integrálható és segítségével akár több tízezer termék válik azonnal elérhetővé a Marketplace online nagykereskedelmi piacterén.

Balázs Tibor Balázs

Balázs Tibor Balázs

Content Manager - Webshippy

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk