Az automatizált raktár szerepe a modern e-kereskedelemben

Olvasási idő: 7 perc

Az automatizált raktár szerepe a modern e-kereskedelemben

Az e-commerce világszerte virágkorát éli, az elmúlt évekre a robbanásszerű fejlődés volt jellemző, amely egyértelműen a logisztikai folyamatok optimalizálását és a megnövekedett vásárlói igényekre adott, egyre hatékonyabb válaszok igényét hozta magával. 

Ennek a folyamatnak egy kulcsfontosságú részlete a gyors és megbízható rendelésteljesítés, amelyre az automatizált raktár, illetve a legmodernebb logisztikai folyamatok kínálnak megoldást.

A pozitív ügyfélélmény biztosítása elengedhetetlenné vált a versenytársakkal folytatott küzdelemben, hiszen mára az aznapi, illetve pár órán belüli rendelésteljesítés lett a mérvadó. Ennek biztosításához pedig megbízható, tökéletesen optimalizált és könnyen átlátható logisztikai folyamatok szükségesek.

Vessünk hát egy pillantást a legújabb igényekre adott válaszokra, az automatizált raktárak jellemzőire, illetve, hogy azok miben térnek el a kézi raktáraktól.

automatizalt.raktar.polc

Hagyományos raktárlogisztika – A kézi raktár

Az úgynevezett kézi raktárak szinte minden webáruház tulajdonos számára ismertek, hiszen az alapokról építkezésnek gyakorlati velejárója, hogy a csomagolást sok esetben maguk a tulajdonosok végzik a kezdetekben. Természetesen a kézi raktár már egy nagyobb volumenű vállalkozás, ugyanakkor ezekre továbbra is nagy hatást gyakorol az emberi jelenlét, illetve annak velejárói. 

A kézi raktárak előnyei között a könnyen mérhető eredményeket, illetve a kevésbé összetett lépéseket lehetne említeni, ugyanakkor egy kellően optimalizált, automatikus raktár ugyancsak képes nagymértékben leegyszerűsíteni a logisztikai folyamatokat. A digitalizációnak köszönhetően emellett egyszerű és minden lépésében pontosan nyomon követhető statisztikai eredmények kaphatóak.

Igaz, hogy a bérmunkaerő alkalmazása a szezonálisan megnövekedett igények kielégítésére kivitelezhető a kézi raktárakban, mindazonáltal a hatékonyság biztosítása folyamatosan kérdőjeles, illetve az esetlegesen kieső munkaerő komoly veszteséget okozhat a webáruházak számára. 

A kézi csomagolás mindazonáltal rugalmas megoldási lehetőségeket kínál abban az esetben, ha a megszokott munkarendtől eltérő módosítás lép életbe. A digitalizációs folyamatok esetén bonyolultabb az átállás, illetve több időt vesz igénybe a kialakított rendszer átalakítása. 

Lényeges azonban, hogy a sikertelen, hibás vagy épp késedelmes rendelésteljesítés az e-commerce jelenlegi fejlődését figyelembe vége megengedhetetlen azok számára, akik szeretnének pozitív eredménnyel zárni a piaci versengésben. Épp ezért számít komoly rizikófaktornak a kézi raktárakban tapasztalható manuális komissiózás, amely a gyakori hibák forrása.

Lássuk tehát pontokba szedve, hogy melyek a kézi raktár előnyei és hátrányai:

Előnyök:

  • Kevésbé összetett folyamatok
  • Könnyen áttekinthető működés
  • Egyszerű mérés a kis csomagszámból fakadóan
  • Bérmunkaerő alkalmazása
  • Rugalmasság az ad hoc jellegű módosítások során

Hátrányok

  • Kis csomagszám mellett hatékony
  • Magas rizikófaktor
  • Magas költségek 
  • Manuális komissiózásból fakadó hibák
  • Szezonalitás kezelésének nehézségei
automatizalt.raktar.robot

Digitalizált logisztikai folyamatok –  Az automatizált raktár  

Az automatizált raktárak népszerűsége világszerte töretlen és amint arra a felmérések következtetni engednek, számuk a jövőben ugrásszerűen fog megnövekedni. Ennek okait természetesen az e-commerce piacon tapasztalható változások, valamint az automatizált raktár által biztosított előnyökben találhatjuk meg. 

Elsődlegesen a hatékonyság növelése, a szállítási idő rövidülése, valamint a hibák számának radikális csökkenése azok a jellemvonások, melyek ilyen mértékben erősítik az automatizált raktár létjogosultságát a piacon. Kijelenthető, hogy az aktuális trendek, valamint a megváltozott vásárlói igények mellett, napjainkban már elképzelhetetlen a piaci eredmények folyamatos növelése ezen lehetőségek nélkül.

Természetesen a raktár automatizálás egy összetett folyamat, melynek számos igényt kell kiszolgálnia annak érdekében, hogy fenntartása és működtetése hatékony legyen. A logisztikai folyamatok optimalizálása és lépéseinek digitalizálása elengedhetetlen annak érdekében, hogy hibamentes és gyors kiszállítást tegyen lehetővé.

Átlátható logisztikai folyamatok és végtelen skálázódás

Az automatizált raktárlogisztika a készleteket gyorsan és könnyedén ellenőrizhetővé varázsolja, emellett támogatást nyújt a végtelen skálázódásban. Mindezek pedig olyan támogatást nyújtanak a webáruházak számára, melyek segítségével komoly előnyre tehetnek szert versenytársaikkal szemben. 

A pontos és kontrollált logisztikai folyamatok garanciát jelentenek a hibák minimalizálására, amely erősíti a vevők hosszú távon való megtartását. A webáruházak számára ezek a jellemzők kínálnak biztos alapokat a folyamatos növekedésre és érdekeltségeik bővítésére.

Épp emiatt jelent kiváló megoldást a rendelésteljesítés kiszervezése, hiszen az automatizált raktárnak köszönhetően biztosított a legmodernebb fulfillment, emellett a fennmaradó idő és források a legfontosabb tevékenységre, a termékek értékesítésére fordíthatók.

Az automatizált raktár ugyanakkor kedvezőbb feltételek biztosít a munkavállalók számára is, hiszen rövidebb munkaidővel és jelentősen megnövekedett biztonsággal számolhatnak. A Webshippy robotizált fulfillment center hálózata lehetővé teszi a dolgozók számára, hogy könnyedén nyomon kövessék a fulfillment folyamatokat, hibamentesen és kimagasló hatékonysággal végezzék a rendelésteljesítést.

Az automatizált raktár egyik legnagyobb előnye azonban a benne rejlő innovációs potenciál. A Webshippy teljesítési központjaiban a fulfillment folyamatok teljes egésze digitalizált, amely folyamatos adatelemzést tesz lehetővé. Ennek köszönhetően minden pillanatban a legmodernebb raktárlogisztika áll az ügyfelek rendelkezésére.

Az automatizált raktár előnyei és hátrányai:

Előnyök:

  • Gyors rendelésteljesítés
  • Hibák minimalizálása
  • Költséghatékonyság
  • Magas ügyfélelégedettség
  • Pontos és átlátható statisztikai adatok
  • Biztonságos munkakörülmények
  • Lehetőség a folyamatos innovációra
  • Szezonalitás problémamentes kezelése

Hátrányok:

  • Magas szintű tudást igényel
  • Komoly beruházási összeggel kell számolni
  • A fejlesztési igények más területekre is hatással lehetnek (pl. a korábban vonalkód nélkül kezelt termékek esetén)
  • Alacsony kihasználtság mellett nem hatékony a fenntartása
automatizalt.raktar.palya

Végső konklúzió: Automatizált raktárlogisztika vagy kézi raktár?

Az e-commerce piac változásait, illetve a nemzetközi trendeket figyelembe véve kijelenthető, hogy habár a kézi raktáraknak természetesen van létjogosultsága, azok számára, akik szeretnének részt venni a piaci versenyben, idővel elengedhetetlenné válik az automatizáció. 

Természetesen a webáruházak számára egy folyamatos növekedés jelenti az ideális állapotot, melynek szerves része a kezdeti megoldásokról való folyamatos átállás. A fulfillment tevékenységek kiszervezése már az első pillanattól kezdve megfontolandó, hiszen az ügyfélelégedettség mellett akár anyagi haszonnal is járhat – gondoljunk csak a magas szállítási költségekre, melyek egy fulfillment partnerrel jelentősen csökkennek.

A modern logisztikai megoldások gyors és hibamentes rendelésteljesítést biztosítanak, míg a végtelen skálázódás lehetőséget teremt a folyamatos növekedésre. A Webshippy által biztosított szolgáltatásoknak köszönhetően megtakaríthatóak a raktárbővítésre, illetve a raktári személyzet bérére fordított kiadások, illetve a futárszolgálatok által kínált díjak is kedvezőbbek lehetnek ezáltal.

A raktár automatizálása komoly szakmai tudást, illetve anyagi befektetést igényel, amely hosszú távon térül meg a befektetők számára. Ennek érdekében a folyamatos innováció és a legmodernebb megoldások biztosítása elengedhetetlen. A logisztikai folyamatok optimalizációja ugyanakkor lehetővé teszi, hogy az e-kereskedelem egy megbízható alapokon nyugvó, folyamatos növekedést biztosítson a webáruház tulajdonosok számára, legyen szó akár a hazai, akár a nemzetközi értékesítésről.

Picture of Balázs Tibor Balázs

Balázs Tibor Balázs

Content Manager - Webshippy

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk