Az online értékesítés egyik kulcskérdése: bizalom és biztonság

Olvasási idő: 5 perc
bizalom_biztonsag

Hogyan győzz meg valakit, hogy megvegye a termékedet, amikor még szinte semmit nem tud rólad?

A felhasználókban keltett bizalom és biztonságérzet segíthet fellendíteni webáruházad forgalmát.

Nehéz feladat webáruházat indítani a nulláról, ezt senki sem vitatja. Azonban van néhány olyan bevált praktika és megoldás, ami már a kezdet kezdetén segíthet kiépíteni a leendő vásárlók bizalmát a webáruházad felé, ami végül vásárláshoz vezet. Lássuk, hogy hogyan tudod megszerezni a felhasználók bizalmát!

Szeretnél több terméket eladni online? Akkor nézd meg a 30 online értékesítési megoldásból álló anyagunkat. Ebben részletesen bemutatjuk azokat a csatornákat és módszereket, amelyeknek a segítségével több vásárlót tudsz terelni a webshopodra. Az összes anyagot itt éred el egyben: 30 online értékesítési megoldás – így add el a termékedet online!

Milyen módon nyilvánul meg a felhasználók és vásárlók bizalmatlansága? Összegyűjtöttük a leggyakrabban feltett kérdéseket a webáruház visszaélések kapcsán:

  • Biztonságos a weboldal a bankkártyás vásárláshoz?
  • Hozzáférhetők lesznek az adataim?
  • Ugye nem vonnak le többet a kártyámról, mint amennyit megengedek?
  • Mi történik ha rossz terméket kapok?
  • Mi garantálja, hogy egyáltalán szállítani fognak, és nem nyelik le a pénzemet?
  • Biztosan azt a terméket kapom, amit megrendeltem, nem egy másik márka hasonló típusát?
  • Van-e garancia, jótállás a termékre? Ha igen, mennyi időre és milyen feltételekkel?
  • Van valamilyen telefonszám, ahol probléma esetén fogadják a hívásomat és a panaszaimat?

Általánosságban elmondható, ha ezekre a kérdésekre megnyugtató választ tud adni a webáruházad, akkor növelni tudod az értékesítések számát, remélhetőleg a kosárértéket is. Itt van néhány ötlet a hogyanokra is:

SSL tanúsítvány

Manapság szinte alapelvárás, hogy a weboldalak SSL (Secure Socket Layer) tanúsítvánnyal rendelkezzenek. Az SSL tanúsítvány azért felelős, hogy biztonságos, titkosított csatornán kommunikáljon egymással a szerver és a kliens.

A webáruházak esetében különösen fontos az SSL használata, hiszen az eljárás során az olyan kényes információkat, mint például a fiókbelépéshez szükséges vagy bankkártyaadatokat titkosítják. Így a hekkerek, kiberbűnözők nem tudnak közvetlenül a weboldalon keresztül hozzáférni az ügyfelek, vásárlók adataihoz.

Így néz ki egy SSL tanúsítvánnyal rendelkező, biztonságos weboldal tanúsítványa:

A Shopify SSL tanúsítványa biztonságos

És így néz ki egy nem biztonságos weboldal http tanúsítványa:

Nem biztonságos weboldal

A Mozilla Firefox így figyelmeztet a nem biztonságos weboldalak esetén:

Mozilla Firefox biztonsági hiba

De nem csak a felhasználók bizalma miatt éri meg SSL-t használni. 2014. augusztus 6-án a Google bejelentette, hogy az SSL tanúsítvánnyal rendelkező weboldalak előkelőbb helyezést érnek el a keresőmotor találati listáján. Tehát az SSL a keresőoptimalizálásban is fontos tényezővé avanzsált.

Tipp: Az SSL tanúsítvány logóját elhelyezheted a weboldalad különböző részein, hogy felhívd a figyelmet: biztonságos a webáruházad. Jó helye lehet például a footerben, a regisztrációs és a kosár fizető oldalán, de nem utolsó sorban a hírlevél feliratkozás oldalon, és magában a hírleveleidben is megjelenítheted.

Értékelések és visszajelzések

Az értékelések szerepe nagyon fontos az online vásárlások esetében. A felhasználók szeretik elégedettségüket kifejezni és véleményt alkotni a szolgáltatásról, de magáról a megvásárolt termékről is. Az érme másik oldala, hogy nemtetszésüknek még gyakrabban adnak hangot.

Éppen ezért például egy csillagos értékelési rendszerrel kitűnően megjelenítheted a webáruházad termékeinél a kapott értékeléseket. Bónuszként ezeket a csillagokat a Google is meg tudja jeleníteni a találati listáján, tehát mindenképp érdemes bevezetned a webáruházadba az értékelési rendszert, ha még nem tetted meg.

Tipp: Jelezheted a vásárlóknak, ha valaki éppen megvásárolt egy terméket. Ezzel megerősítheted abban, hogy jó döntést hozott, amikor ezt az áruházat választotta: ha más is itt vásárol, akkor ez egy megbízható webshop.

Visszatérítési politika

Semmi sem építi jobban a vásárlók bizalmát, mint a visszatérítési politika. A bevezetőben feltett kérdésekre a visszatérítési politika adhat választ. Mi történik, ha a megvásárolt termék színe, formája nem tetszik? Ha mégsem így képzelte el, vagy csak egyszerűen nem tetszik a vásárlónak? Biztosítsd, hogy indoklás nélkül visszaküldhesse egy meghatározott ideig.

Illeszd bele a visszatérítési politikát az üzleti és egyben a marketingstratégiádba is! Erre kiváló példa lehet az IKEA visszatérítési politikája.

IKEA visszatérítési politika

Garancia

A vásárlók biztonságérzetét a garancia fogja a leginkább növelni. Közöld a webáruházad potenciális vásárlóival, tehát a látogatókkal, hogy milyen garanciális feltételekkel árusítod a termékeket. Gyártói garanciát nyújtasz a termékekre, vagy esetleg plusz garanciát is tudnak vásárolni?

Teljességel érthető, hogy a vásárlók sokáig szeretnék ha a termék kiszolgálná őket. Tegyél meg mindent ennek érdekében. Mindig jól látható módon jelezd a garanciáról tudósító információkat, így sok későbbi kellemetlenségtől kímélheted meg magad.

A Media Markt például 60 napos visszavásárlási garanciát biztosít minden termékre, amelynek a logóját a footerben gyönyörűen elhelyezték, egyéb biztonságérzetet növelő jelvénnyel együtt:

Media Markt megbízható bolt jelvénye

Tehát számos technika és módszer létezik arra, hogy kialakítsd és fenntartsd a vásárlók és a webshopod közötti bizalmat. Az eddig felsorolt tényezőkre feltétlenül szükség van ehhez. Önmagában azonban ez nem lesz elég: a legfontosabb, hogy a webáruház tulajdonosának, üzemeltetőjének hozzáállása is elkötelezett legyen az ügyfelek, vásárlók igényeinek minél teljesebb kiszolgálására.

Amennyiben ez az alapállás, a cikkben felsoroltak alkalmazásával biztosan létrejön a bizalom, ami egy üzletileg sikeres webshop működésének feltétele.

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk