Facebook marketing

Olvasási idő: 5 perc
facebook_hirdetesek
Ha jól bánsz a Facebook adta lehetőségekkel, akkor a webshopod beindítására a személyes profilodat és a kimondottan üzleti célú Facebook oldaladat is használhatod. Anélkül, hogy fizetned kellene érte a Facebooknak hirdetéseken keresztül.

Szeretnél több terméket eladni online? Akkor nézd meg a 30 online értékesítési megoldásból álló anyagunkat. Ebben részletesen bemutatjuk azokat a csatornákat és módszereket, amelyeknek a segítségével több vásárlót tudsz terelni a webshopodra. Az összes anyagot itt éred el egyben: 30 online értékesítési megoldás – így add el a termékedet online!

Személyes profil

Nyugodtan oszd meg a Facebook ismerőseiddel, hogy mivel foglalkozol, hiszen elvégre azért vagytok ismerősök, mert kíváncsi, hogy mi történik veled. De azért ügyelj arra, hogy ne boruljon fel az egyensúly, a privát profilod maradjon meg személyesnek.

Mindent csinálj ugyanúgy mint eddig, likeold a barátaid nyaralási képeit, tedd fel a képet a vacsorádról, de közben csempéssz be egy-egy tartalmat a webshopodról. Lehet ez akár egy konkrét termékajánlás vagy éppen megoszthatsz egy véleményt, képet az üzleti Facebook oldaladról.

Találd meg az arany középutat a személyes és az üzleti jellegű tartalmak között.

Figyeld, hogy egy-egy üzleti tartalom mit vált ki az ismerőseidből rövid- és hosszabb távon. Előfordulhat, hogy észre sem veszed és átléped az egészséges határt és szép lassan elkezdenek fogyatkozni az ismerőseid. Legyen ez intő jel arra, hogy kicsit vissza kell venni. De bátran legyél büszke arra, amit csinálsz, és nyugodtan kürtöld világgá.

Üzleti célú Facebook oldal

A személyes profilokkal szemben a Facebook page-t (oldalt) kimondottan üzleti célra fejlesztették ki. Mivel csak azok fogják látni az aktualitásokat, akik likeolják/követik az oldalad, vagy direkt felmennek az oldalra, ezért bármiféle marketing tevékenység is sokkal célzottabb tud lenni.

Akárcsak a személyes profiloknál, itt is ugyanúgy érdemes:

  • konkrét termékekre hivatkozni,
  • akciókról tájékoztatni a látogatókat,
  • PR tartalmakat megosztani,
  • véleményeket megosztani.

De az effajta (kissé száraz) tartalom mellett van egy másik aspektus is, amiről ne feledkezz meg. Kiváló felület ez arra is, hogy jobban kötődjenek a webshopodhoz a látogatók. Ehhez pedig nem kell mást tenned, mint a már megszokott, szigorúan üzlethez kapcsolódó tartalmak mellett olyan bejegyzéseket is közzétenni, amelyek csak részben üzleti fókuszúak és egyfajta láthatatlan kötődésük van a webshopoddal.

A Facebook page-ek kezelésekor tehát ügyelj arra, hogy:

  • a tartalmak között legyenek célzottan üzlethez kapcsolódóak,
  • ugyanakkor ne kizárólagosan ilyen tartalom legyen rajta, mert ez egysíkúvá teszi az egészet, és a látogatók interakciójára negatív hatással lesz egy idő után.

A Tesco Magyarország Facebook oldala kiváló példa arra, hogyan használható okosan egy ilyen felület. Ha végigpörgetjük a bejegyzéseiket, akkor látni lehet, hogy ugyan vannak konkrét termékekre, akciókra vonatkozó bejegyzések, de inkább ezek vannak kisebbségben. A Facebook falukon sokkal több olyan tartalom van, ami azt célozza meg, hogy:

  • a látogató kötődjön a márkához,
  • térjen vissza újra és újra és
  • ezáltal észrevétlenül alakuljon ki egy kötelék.

A teljesség igénye nélkül íme néhány példa:

  • a dinnyeszezon során olyan YouTube videót osztottak meg, ami segít a jó dinnye kiválasztásában,
  • a grillezéshez recepteket ajánlottak,
  • de van amikor pusztán valamiféle aktivitást próbálnak elérni azzal, hogy Facebook reakció ikonokkal várnak véleményre.

Ha már létrehozol egy üzleti Facebook oldalt a webshopodnak, akkor:

  • ne hanyagold el,
  • legyen rendszeresen frissítve a rajta található információ és
  • ha ezen keresztül érkezik hozzád megkeresés, akkor arra próbálj mielőbb válaszolni.

Találd meg azt a gyakoriságot, ami a leginkább elnyeri a kedvelőid tetszését. Feleslegesen ne áraszd el naponta többször is bejegyzésekkel a Facebook falukat. De ne is feledkezz meg róluk.

Gondolj az egészséges egyensúlyra.

Bármennyire is hasznos felület a Facebook, de ha nagyobb figyelmet, közönséget szeretnénk az oldalunknak, akkor nehezen kerülhetőek el a fizetett hirdetések. Előbb vagy utóbb, de áldozni kell erre a büdzséből. De mielőtt pénzt adnánk ki arra, hogy minél több helyre eljusson az oldalunk híre, előtte van néhány dolog, amit megtehetünk.

Lássuk mik is azok a konkrét lépések, amiket megtehetsz rögtön az elején:

  1. Készíts listát a családtagjaidról, barátaidról és gyűjtsd össze az email címeiket.
  2. Írj nekik személyesen emailt, vagy Facebook üzenetet és kérd meg őket, hogy adjanak visszajelzést. Sőt! Ha megteszik akár még értékelésre is kérheted őket. Ehhez semmiképpen se egy sablon üzenetet használj, vedd a fáradságot és tedd személyessé az üzeneteidet.
  3. Néhány nappal később kérd meg őket, hogy likeolják az oldalad, nyomjanak az oldaladon a “Követem” gombra és állítsák be, hogy elsőként értesüljenek a hírekről. A sablon emailt itt is felejtsd el, akármennyire is sok időbe fog telni, az járjon a fejedben, hogy a végén eredményesebb leszel. Ez mind a hosszú távú eredményeket befolyásolja.
  1. Ahhoz, hogy szájról szájra terjedjen a vállalkozásod híre, a későbbiekben arra is megkérheted őket, hogy a saját oldalukon írjanak arról, hogy mivel is foglalkozol.
  2. Ha még nem tették meg, hívd meg egyenként a Facebook posztjaid likeolóit, hogy likeolják az oldaladat is. Ezzel az egyénenkénti meghívással ne számíts túl nagy sikerre. 10% feletti eredmény ritkán születik, de néhány emberrel így is növelheted a likeolóid táborát. Ehhez nem kell mást tenned, mint egyesével nézd meg kik lájkolták a posztot és kattints az “Invite” gombra a nevük mellett, ha elérhető. Ezzel a módszerrel növelheted bennük azt az érzést, hogy “fontosak számodra”.
  1. Hogyan gyűjthetsz sok likeolót egy poszthoz? Tökéletes megoldás erre egy szavazás (poll) létrehozása. Felteheted például kérdésként, hogy milyen akciónak örülnének a látogatóid?

Ezzel a módszerrel, nem csak a Facebook oldalad engagementjét (elkötelezettség) növelheted, hanem a szavazók közül még likeolókat, követőket is toborozhatsz, akik ha bejelölik, hogy elsőként jelenjenek meg az oldalad posztjai, akkor tőlük újabb és újabb likeokat gyűjthetsz be. Ezzel a rendszer pedig szépen körbeér.

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

61 cikk