Így készítsd fel a webshopodat decemberre – 6+2 pontos “to do list” (nem csak) dropshippereknek

Olvasási idő: 4 perc
to-do-lista-dropshipping-webaruhaz

Elérkezett az év e-kereskedelmi szempontból legizgalmasabb része, és dropshipperként ennek te is részese leszel. Ha friss webshop tulajdonos vagy, és idén először szembesülsz a szezon kihívásaival, bizony végiggondolni is nehéz lehet az előtted álló feladatokat. Spórolunk neked egy kis időt, és kapsz tőlünk egy “decemberi to do listát”, amin gyorsan végig tudsz menni, és a megvalósítás sem foghat ki rajtad.

1. Vegyél fel új termékeket a shopodba!

Mikor, ha nem most? 3D műfenyők, ékszerek, fényfüzérek, csokiszökőkút? Mind arra vár, hogy a webáruházadban értékesítsd. Még nincs késő azon gondolkodni, milyen termékeket újíts be a shopod kínálatába. Irány az online piactér, válogass! A szinkronizációnak köszönhetően pár perc alatt frissíteni tudod a termékpalettádat.

Ha inspirációra lenne szükséged, vagy érdekel, mi az a 10+1 slágertermék, amit te is árulhatsz idén karácsonykor, olvasd el korábbi bejegyzésünket.

2. Gondoskodj a jó ajánlatokról!

Rengeteg típusú kedvezmény és ajánlat létezik. Legegyszerűbben az időszakos “leakciózást” kivitelezheted. Nem kell mást tenned, mint kiválasztanod néhány vonzó, nagyobb árréssel rendelkező termékeidet, és újraáraznod.

ÍGY KIVITELEZD:
A fent részletezett szempontok alapján kiválasztott termékek adatlapján adj meg akciós árakat, kommunikáld őket piros színű kiemeléssel, és esetleg tegyél rájuk egy-egy “akció” matricát is.

Ha van az oldaladon akciós modul, ezek a termékek automatikusan meg fognak benne jelenni. Érdemes létrehoznod egy külön “akciós termékek” menüpontot is, mert amellett, hogy megkönnyíti a keresgélést, landoló oldalként is funkcionál, ha úgy döntesz, hogy hirdetést indítasz az akciósan kiemelt termékekre.

Dropshippy_Katalógus_termékek

3. Könnyítsd meg látogatóidnak az ajándékkeresést!

Ilyenkor karácsonykor úgy kell tálalnod a webáruházad kínálatát, mint az ünnepi vacsoraasztalon a legfinomabb falatokat. Ha nagy a választék, te is azokból a fogásokból eszel elsőként, amiket feltétlenül meg akarsz kóstolni.

Hasonló a szituáció a webshopodban is: a látogatód néhány másodperc alatt pásztázza át a szeme elé varázsolt kínálatot, és sok múlik azon, hogy min akad meg a tekintete elsőként. Az irányítás a te kezedben van.

ÍGY KIVITELEZD:
Válogasd ki a karácsonyi ajándékötleteid, illetve az egyéb szezonális termékeket, és tedd ki őket önállóan a főmenübe, például: ékszerek, parfümök, könyvek, dekoráció stb…

Azt is megteheted, hogy ún. kategória ajánló menüpontokat hozol létre, amelyben az általad előre szelektált legjobb ajándék ötletek szerepelnek, mint : ajándékok nőknek, ajándékok férfiaknak, TOP 10 ajándék, ünnepi dekoráció stb…

FONTOS! Ha ilyen válogatást csinálsz, mint ez utóbbi, mindenféle árkategóriából legyen ajánlatod. Fokozottan figyelj oda kényes témákra is, mert az úgynevezett “problémamegoldó” termékek – bár nagyon népszerűek – ajándékozás szempontjából nem ideálisak. Nincs helye a nőknek szánt ajándékkategóriában a fogyókúrás termékeknek, vagy például könyvek esetében az egészségügyi témákat tárgyaló olvasmányoknak.

4. Akarod, hogy észrevegyék? Jelöld meg matricával!

Ha a fenti ötletekből megvalósítottál akár csak egyet is, ezt már kisujjból kirázod. Használd a webshopodon található matrica készletet, és címkézd fel “népszerű”, “top termék”, “ajándék tipp”, “újdonság” stb …megjelölésekkel azokat a termékeket, amelyek kiérdemelték a megkülönböztetést. Saját matricákat is készíthetsz, lényeg, hogy vesd be ezt az eszközt, mert amilyen egyszerű, olyan hatékony.

Dropshippy_termékek

 

5. Gondolj azokra is, akik nem a főoldaladra érkeznek!

A látogatóid nem feltétlenül a főoldaladon kezdik a nézelődést, sőt! Az esetek többségében – például ha hirdetésből, vagy árösszehasonlító oldalról érkeznek – egy kategória (pl. ékszerek) oldalra, vagy konkrét termékoldalra (pl. Aura zöld swarovski kristályos ékszerszett) jönnek be. Az egyedi látogatói útvonalak miatt fontos, hogy az ünnepi szezonra összerakott ajánlatot, akciót a webshopod minden fontos aloldalán kommunikáld.

ÍGY KIVITELEZD:
Többféle megoldással találkozhatsz erre vonatkozóan, de például a weboldalad alsó/felső sávjában felugró kommunikációs felület tökéletes arra, hogy felhívd valamire a figyelmet, például: Swarovski ékszerek akciós áron!
A kattintható csík közvetlenül az akció oldalára viszi a látogatót, így másodpercek alatt elirányítottad a számodra és számára is fontos ajánlatokhoz.

6. Ünnepi hangulat, bannerek, dizájn.

Végül a külsőségekről is muszáj szót ejteni. Mégiscsak Karácsony közeleg, add meg a módját, és öltöztesd fel a webáruházad az ünnepekre! A legtöbb induló webshop sajátkezűleg készíti a bannereit, neked sem kell feltétlenül grafikust megbíznod a feladattal.

ÍGY KIVITELEZD:
Rakj össze néhány karácsonyi hangulatú bannert a canva.com oldalon.
Itt mindent megtalálsz, amire szükséged lesz, a rengeteg instant (Instagram, Facebook) megoldás mellett a webshopodba passzoló egyedi méretű kreatívokat is létrehozhatsz.

Először is, menj be a webáruházad admin felületére, és nézd ki a bannerek méretét.
Előfordulhat, hogy egy-egy kreatívot több méretben kell feltöltened, mert a mobilos nézet megkívánja, hogy átszabd. Ne ess pánikba, a Canva ezt is megoldja neked egyetlen gombnyomással.

A Canva jobb felső részében találod ezeket keresd: Create a design – >> + Custom size. Add meg a banner méretét, például egy főoldali carousel banner esetében 1920*700 pixelt. Ezután jöhet az alkotás. Találsz itt szabad felhasználásra szánt fotókat, feliratokat, de saját képeket, termékfotókat is feltölthetsz, hogy ráhelyezd a bannerre. (csokoládé fotó a canva fotói közül+instant felirat+fondue szett fotója a katalógusból)

Dropshippy_Katalogus_Bobby_Brown_csoki_fondue

 

FONTOS! A termékfotók akkor néznek ki jól egy banneren, ha maga a tárgy körbe van vágva a kontúr mentén. Kattints az adott termékfotóra, amit már a bannerre helyeztél, és használd az Effects – >> Background remover funkciót.

A kész bannernek az átméretezésére (pl. mobil verzióra) a bal felső részen RESIZE funkcióval működik. Ne lepődj meg, természetes, hogy amit asztali gépre, nagy méretben terveztél, az nem néz ki ugyanolyan jól a mobilra optimalizált kisebb méretben, de egy kis igazgatást követően (pl. nagyíts a banner szövegeken, hogy mobilról olvasható legyen) ez is meglesz.

+ 2 JAVASLAT, aminek az eredményét csak később fogod látni, de nagyon fontos

Gyűjtsd be a látogatóid, vásárlóid e-mail címét!

Az e-mail cím gyűjtés, azaz a saját vásárlói, látogatói adatbázisod felépítése közép és hosszútávon fontos. Nincs annál hatékonyabb vásárlásösztönzés, mint amikor azoknak küldesz az újdonságokról, akciókról hírlevelet, akik már jártak korábban az oldaladon,és önszántukból megadták az e-mailes elérhetőségüket. Ha lehetőséged és időd van rá most rögtön bekapcsolni az oldaladon egy e-mail gyűjtésre alkalmas pop up ablakot, tedd meg.

ÍGY KIVITELEZD:
Nemzetközi és hazai viszonylatban is az egyik legnépszerűbb ilyen alkalmazás az Optimonk. Ha például Shoprenteres webáruházad van, megtalálod rögtön az admin felületen az Alkalmazások menüpontban. A felugró Popup ablak szinte bármilyen ajánlatot tartalmazhat a látogató e-mail címéért cserébe. Készíthetsz kupont, amivel extra kedvezményhez, ingyenes szállításhoz, vagy valamilyen apróbb meglepetéshez juthat a feliratkozód.

Ha még nem tetted, helyezd el a Facebook pixelt és a Google analytics kódot a weboldaladon!

Ez szintén a közép és hosszútávú marketing terv része. A követőkódok a remarketing kampányok futtatása miatt fontosak. Ahhoz, hogy meg tudd mutatni a termékeidet a korábban az oldaladon járt felhasználóknak, először adatot kell gyűjtened róluk.

A Google vagy a Facebook a webshopon elhelyezett kódok segítségével végzi el az adatgyűjtést. Amikor majd később remarketing kampányt indítasz, ez a speciális adatbázis készen fog állni, hogy a Google és Facebook kifejezetten ezeknek a felhasználóknak jeleníthesse meg a remarketing hirdetéseidet.

Ha többet szeretnél tudni a témáról, olvasd el Facebook hirdetésekről szóló cikkünket is!

 
 .
Picture of Válóczy Edina

Válóczy Edina

PR és kommunikációs szakember, szárnyait próbálgató dropshipper. Éppúgy hisz a történetmesélés erejében, mint az adatvezérelt digitális marketing szemléletben.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk