Iparági influencer videó

Olvasási idő: 5 perc
influencer_video

A tartalommarketing egy külön terület, amire érdemes figyelmet fordítani, mert megfelelően alkalmazva hosszú távú haszonra tehetünk szert.

A későbbiekben külön fejezetet is szentelünk ennek és az alterületeinek. Most ennek egy lehetséges megvalósítási módjáról, az elismert iparági szereplővel való interjúkészítés előnyeiről olvashatsz.

Szeretnél több terméket eladni online? Akkor nézd meg a 30 online értékesítési megoldásból álló anyagunkat. Ebben részletesen bemutatjuk azokat a csatornákat és módszereket, amelyeknek a segítségével több vásárlót tudsz terelni a webshopodra. Az összes anyagot itt éred el egyben: 30 online értékesítési megoldás – így add el a termékedet online!

Interjúkészítési folyamat

Egy-egy ilyen jól elkészített interjú, akár a blogodban is helyet kaphat. Alapból egy viszonylag könnyen elkészíthető műfajról van szó, de hozzá kell tenni: ahhoz, hogy minőségi anyag szülessen, ez is felkészülést igényel. Lássuk hogyan néz ki egy interjúkészítési folyamat az ötlet megszületésétől egészen a publikálásig:

  1. Első lépésként ki kell találnod, hogy kivel szeretnél interjút készíteni. Találnod kell egy elismert szakembert, aki kellőképpen ért a területhez és akinek a gondolataira, véleményére kíváncsiak az emberek.
  2. A találkozó szervezéséhez nagyjából már tudnod kell, hogy mivel kapcsolatban szeretnéd kérdezni, ezért jó ha már a kezedben van egy kezdeti témavázlat, ami pontokba szedve tartalmazza, hogy az interjú során milyen területeket érintenétek.
  3. A témavázlat véglegesítésében akár az interjúalany segítségét is kérheted. De előzetesen, legalább a főbb témák erejéig mindenképpen egyeztess vele, hogy tudja mire számítson.
  4. Az elkészült témavázlat alapján dolgozd ki a kérdéseket. Előfordulhat, hogy az interjúalany szeretné előre megkapni ezeket, hogy felkészülhessen. Ez azért lehet előnyös, mert ha ez alapján konkrét adatoknak tud utánanézni, akkor értékesebb lesz maga az interjú.
  5. Ha lehetőség van rá, akkor vedd fel az interjút. Ezzel megkönnyíted az utómunkát. De ehhez mindenképpen kérd ki előzetesen az interjúalany engedélyét.
  6. A hangfelvétel és/vagy a saját jegyzeteid alapján készítsd el a szöveges kivonatot és hozd publikálható formára.
  7. A végleges verziót mutasd meg az interjúalanynak és ha módosítást kér, akkor azt egyeztesd vele.
  8. Ezután nincs más hátra, publikálni a megfelelő csatornákon mint például egy saját blogon, LinkedInen, Facebookon stb.
Interjú készítése

A kérdés az interjúk lelke

Az interjúalany beleegyezése mellett a kérdések összeállítása okozhat esetleg gondot.

Próbálj azoknak a fejével gondolkodni, akik majd olvasni vagy éppen nézni fogják az interjút.

Fókuszálj arra, hogy mi érdekelheti őket a leginkább. Nem kerülheted el, hogy utánajárj a témának, mert ha nem vagy eléggé felkészült, akkor nem fogod tudni felvenni a fonalat. Ha készült már korábbi interjú, akkor azokat mindenképpen olvasd el.

A kérdések összeállításakor figyelj a logikai sorrendre, ne csapongj a témák között, sokkal jobb anyag készül, ha a kérdések valamilyen logika mentén szépen felfűzhetőek. Az interjú során viszont arra is hagyj lehetőséget és időt, hogy ad hoc módon, az interjú hevében felmerült kérdések is helyet kapjanak.

Az interjú során jobb ha inkább egyfajta párbeszéd alakul ki, ahol a kérdés reflektál az elhangzottakra és tovább viszi a gondolatmenetet, mint szigorúan ragaszkodni az előre eltervezett kérdésrendhez. Ha megvan hozzá az affinitásod és a technikai felszereltséged, akkor videó interjút is készíthetsz, amit aztán kitehetsz a YouTube csatornádra.

Az interjúzás új formája

Egy ritkán alkalmazott, de nagyon jó megoldás lehet még, amikor “email interjút” készítesz valakivel. Főleg azoknál a szakértőknél működik nagyon jól, akik rendszeresen írnak és blogolnak.

Itt annyit kell tenned, hogy emailben átküldöd a kérdéseket a másik félnek, aki ezeket megválaszolja neked, amikor ideje van rá. A válaszokat vagy egy emailben küldi vissza, vagy egy Google Docsba írja meg, amit utána közösen tudtok szerkeszteni. Így a szakértő a saját gondolatait tudja leírni. Ráadásul úgy ahogy ő gondolja, és nem úgy ahogy Te érted.

Hátránya persze, hogy elveszted a személyes kapcsolat és találkozás lehetőségét az illetővel. De érdemes ezt az opciót is szem előtt tartani, mert néha ez a legcélravezetőbb.

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk