Miért döntött a fulfillment mellett egy akkora cég, mint a MANGO?

Miért döntött a fulfillment mellett egy akkora cég, mint a MANGO?

A MANGO a világ egyik legnagyobb ruházati márkája, többszáz boltja van globálisan, Magyarországon nyolc, Lengyelországban pedig kéttucatnyi. Természetesen a ruhaipar számára is óriási változásokat hozott az internetes vásárlás robbanásszerű fejlődése – a ruházati termékeknek évek óta stabil helye van az interneten vásárolt terméktípusok listájának élmezőnyében. Mivel egyre többen és egyre többféle ruházati cikket vásárolnak online, a MANGO is olyan problémákba ütközött, amely teljesen új volt a cégcsoport számára és végül az e-kereskedelméhez kapcsolódó logisztika teljes kiszervezéséhez vezetett. Tudd meg, miért döntött egy ekkora márka is a fulfillment mellett!

Az internetes kereskedelem egyik legnagyobb kihívása a visszárú kezelése. A MANGO nem volt elégedett azzal, ahogy a dolgok zajlottak a lengyel piacon. A vásárlók úgy küldték vissza a termékeket, ahogy bírták, mindenféle módon, így rendszertelen volumenben és nehezen, átláthatatlanul érkeztek vissza. A visszáru kezelése annyira kiemelt problémának számít a divatiparban tevékenykedő, nagy forgalmat bonyolító online kereskedések számára, hogy a fulfillment európai fellendülése előtt 4-5 évvel még külön cégek kezdtek foglalkozni csak a visszáru kezelésével. Egy ilyen online szolgáltatás a Shoprunback. A MANGO őket kérte fel a lengyel probléma megoldására.

A Shoprunback azonban egy francia, konkrétabban párizsi startup, és a MANGO problémáját megvizsgálva arra jutottak, hogy szükségük lesz egy helyi fulfillment cégre, mint partnerre, hogy gördülékeny és biztos működési modellt tudjanak kidolgozni a divatcég lengyelországi operációja számára.

A megfelelő cég megtalálása és szerződtetése után a visszáru-kezelés rövid úton hatalmasat javult. A tesztidőszak lezárultával kiderült, hogy a fulfillment cég helyi tudása és tapasztalata az összes felmerülő problémára gyors választ tud adni. Egy teljesen új visszáru-folyamatot dolgoztak ki a világmárka termékei számára, amivel az végre egységesen kezelni tudta az összes lengyelországba menő online rendelés során keletkező visszáru logisztikáját. Először egy Excelben vezették a címeket, majd kidolgoztak egy teljesen automatizált megoldást, vonalkód-szkenneléssel, visszáru riasztással és valósidejű adatkezeléssel – ebben a Shoprunback fel tudta használni saját többéves tapasztalatát, és ezzel segíteni tudott a fulfillment cég IT csapatának.

A Shoprunback tehát a MANGO nevében járt el, és a saját visszáru-gyakorlatát használva megrendelőként lépett fel a fulfillment cég számára. A Shoprunback kezelte az adatokat, a fulfillment cég raktározta a begyűjtött árut, majd továbbította a francia startup központjába. Ezt nevezik fordított logisztikának (Reverse Logistics).

A folyamat eredményeként a lengyel vásárlók a termékek árát 2-3 nap alatt visszakaphatták, ami nagyságrendi javulás az azelőtt szokásosnak számító 14-18 naphoz képest.

Minden e-kereskedelmi szereplő számára jól ismert tény, hogy a vásárlások konfirmálása és a vásárlói hűség kialakítása nagyban javulhat egy tiszta, világos, egyértelmű és gyors visszáru-gyakorlat hatására. Ez különösen fontos egy olyan ágazatban, mint a ruhaipar, hiszen itt rendkívül fontos, hogy ha a megrendelt ruha mégsem áll jól, nem optimális a mérete, vagy csak nem azt a hatást kelti élőben, mint amit online ébresztett a megrendelőben, akkor gyorsan és könnyedén meg lehessen oldani az elállást és az ár visszatérítését.

Tudtad? A Webshippy, hazai és nemzetközi fuvarozói alvállalkozó hálózata révén egész Európába képes másnapra kiszállítani a csomagokat, akár utánvét kezeléssel és a visszáru folyamat teljes lebonyolításával.

A ruhaiparban sok szereplő próbál olyan hozzáadott értékekkel kedveskedni a vásárlói számára, mint az ingyenes visszaküldés lehetősége. A nemzetközileg is nagy sikereket elérő divatmárka, a Nanushka az egész világra szállítja csomagjait és a vevőknek hasonló kedvezményeket biztosít. Mikor a Webshippy átvette a márka online kereskedelméhez kapcsolódó logisztikai folyamatait, egy olyan funkciót fejlesztettünk ki a rendszerben, mely segítségével könnyen aktiválható a Free Return szolgáltatás. Ennek eredményeként a csomagok zárásakor minden dobozba egy előre kitöltött visszaküldési címkét ragasztunk, így a vevőknek csak egy aktiváló emailt kell küldeniük és máris feladhatják csomagjaikat a DHL futárainak.

A jelek szerint a fulfillment-szolgáltatók magas hozzáadott értékű tevékenységét nem csak a kis és közepes méretű webshopok tudják alkalmazni, hanem az e-kereskedelemben tevékenykedő többféle retail, vagy a klasszikus nagy márkák is, amivel összességében tovább erősödhet a bizalom, a megbízhatóság és a hatékonyság az online kereskedelemben!

Persze van olyan nagyvállalat is, ahol akadályokba ütközik a rendelésteljesítés kiszervezése, ám szeretne javítani saját rendelésfeldolgozási folyamatain. Nekik hoztuk létre a Webshippy Elementset, amely a Webshippy rendszeréhez hasonló automatizált rendeléskezelést biztosít a meglévő raktárukban.

Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.