Miért döntött a fulfillment mellett egy akkora cég, mint a MANGO?

Olvasási idő: 3 perc

A MANGO a világ egyik legnagyobb ruházati márkája, többszáz boltja van globálisan, Magyarországon nyolc, Lengyelországban pedig kéttucatnyi. Természetesen a ruhaipar számára is óriási változásokat hozott az internetes vásárlás robbanásszerű fejlődése – a ruházati termékeknek évek óta stabil helye van az interneten vásárolt terméktípusok listájának élmezőnyében. Mivel egyre többen és egyre többféle ruházati cikket vásárolnak online, a MANGO is olyan problémákba ütközött, amely teljesen új volt a cégcsoport számára és végül az e-kereskedelméhez kapcsolódó logisztika teljes kiszervezéséhez vezetett. Tudd meg, miért döntött egy ekkora márka is a fulfillment mellett!

Az internetes kereskedelem egyik legnagyobb kihívása a visszárú kezelése. A MANGO nem volt elégedett azzal, ahogy a dolgok zajlottak a lengyel piacon. A vásárlók úgy küldték vissza a termékeket, ahogy bírták, mindenféle módon, így rendszertelen volumenben és nehezen, átláthatatlanul érkeztek vissza. A visszáru kezelése annyira kiemelt problémának számít a divatiparban tevékenykedő, nagy forgalmat bonyolító online kereskedések számára, hogy a fulfillment európai fellendülése előtt 4-5 évvel még külön cégek kezdtek foglalkozni csak a visszáru kezelésével. Egy ilyen online szolgáltatás a Shoprunback. A MANGO őket kérte fel a lengyel probléma megoldására.

A Shoprunback azonban egy francia, konkrétabban párizsi startup, és a MANGO problémáját megvizsgálva arra jutottak, hogy szükségük lesz egy helyi fulfillment cégre, mint partnerre, hogy gördülékeny és biztos működési modellt tudjanak kidolgozni a divatcég lengyelországi operációja számára.

A megfelelő cég megtalálása és szerződtetése után a visszáru-kezelés rövid úton hatalmasat javult. A tesztidőszak lezárultával kiderült, hogy a fulfillment cég helyi tudása és tapasztalata az összes felmerülő problémára gyors választ tud adni. Egy teljesen új visszáru-folyamatot dolgoztak ki a világmárka termékei számára, amivel az végre egységesen kezelni tudta az összes lengyelországba menő online rendelés során keletkező visszáru logisztikáját. Először egy Excelben vezették a címeket, majd kidolgoztak egy teljesen automatizált megoldást, vonalkód-szkenneléssel, visszáru riasztással és valósidejű adatkezeléssel – ebben a Shoprunback fel tudta használni saját többéves tapasztalatát, és ezzel segíteni tudott a fulfillment cég IT csapatának.

A Shoprunback tehát a MANGO nevében járt el, és a saját visszáru-gyakorlatát használva megrendelőként lépett fel a fulfillment cég számára. A Shoprunback kezelte az adatokat, a fulfillment cég raktározta a begyűjtött árut, majd továbbította a francia startup központjába. Ezt nevezik fordított logisztikának (Reverse Logistics).

A folyamat eredményeként a lengyel vásárlók a termékek árát 2-3 nap alatt visszakaphatták, ami nagyságrendi javulás az azelőtt szokásosnak számító 14-18 naphoz képest.

Minden e-kereskedelmi szereplő számára jól ismert tény, hogy a vásárlások konfirmálása és a vásárlói hűség kialakítása nagyban javulhat egy tiszta, világos, egyértelmű és gyors visszáru-gyakorlat hatására. Ez különösen fontos egy olyan ágazatban, mint a ruhaipar, hiszen itt rendkívül fontos, hogy ha a megrendelt ruha mégsem áll jól, nem optimális a mérete, vagy csak nem azt a hatást kelti élőben, mint amit online ébresztett a megrendelőben, akkor gyorsan és könnyedén meg lehessen oldani az elállást és az ár visszatérítését.

Tudtad? A Webshippy, hazai és nemzetközi fuvarozói alvállalkozó hálózata révén egész Európába képes másnapra kiszállítani a csomagokat, akár utánvét kezeléssel és a visszáru folyamat teljes lebonyolításával.

A ruhaiparban sok szereplő próbál olyan hozzáadott értékekkel kedveskedni a vásárlói számára, mint az ingyenes visszaküldés lehetősége. A nemzetközileg is nagy sikereket elérő divatmárka, a Nanushka az egész világra szállítja csomagjait és a vevőknek hasonló kedvezményeket biztosít. Mikor a Webshippy átvette a márka online kereskedelméhez kapcsolódó logisztikai folyamatait, egy olyan funkciót fejlesztettünk ki a rendszerben, mely segítségével könnyen aktiválható a Free Return szolgáltatás. Ennek eredményeként a csomagok zárásakor minden dobozba egy előre kitöltött visszaküldési címkét ragasztunk, így a vevőknek csak egy aktiváló emailt kell küldeniük és máris feladhatják csomagjaikat a DHL futárainak.

A jelek szerint a fulfillment-szolgáltatók magas hozzáadott értékű tevékenységét nem csak a kis és közepes méretű webshopok tudják alkalmazni, hanem az e-kereskedelemben tevékenykedő többféle retail, vagy a klasszikus nagy márkák is, amivel összességében tovább erősödhet a bizalom, a megbízhatóság és a hatékonyság az online kereskedelemben!

Persze van olyan nagyvállalat is, ahol akadályokba ütközik a rendelésteljesítés kiszervezése, ám szeretne javítani saját rendelésfeldolgozási folyamatain. Nekik hoztuk létre a Webshippy Elementset, amely a Webshippy rendszeréhez hasonló automatizált rendeléskezelést biztosít a meglévő raktárukban.

Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk