Mikor kommunikálj a közösségi média platformokon?

Olvasási idő: 5 perc
mikor_kommunikalj_a_kozossegimedian

Szeretnéd növelni hatékonyságod a social media oldalakon és eredményesebben elérni a célközönséged? Akkor van számodra egy jó hírünk! Dőlj hátra és szánj rá pár percet, hogy elolvasd írásunkat, amely betekintést enged a közösségi média posztok időzítésének világába.

Egyetemes igazságokat a téma változatossága miatt nem lehet megállapítani, ezért a legfontosabb, hogy az itt leírtak által sikeresen kialakítsd a számodra leghatékonyabb stratégiát.

Alapvető tudnivalók

A social media platformok népszerűsége töretlen és napjainkban már közel 4 milliárd aktív felhasználóval rendelkeznek. Éppen ezért a célközönség eléréséhez elengedhetetlen a posztok megfelelő időzítése.

A kérdés sokszínűségét jól mutatja az összesítés, amely bár az amerikai felhasználókra vonatkozó adatokat vette alapul, mégis bárki számára hasznos lehet. Számos szervezet eredményeit tartalmazza a gyűjtemény, melyben nagy eséllyel találsz számodra releváns adatokat is.

Természetesen nem mindegy, melyik platformról beszélünk, hiszen minden social media felületen más – más felhasználókkal találkozhatsz, és ez nagyban meghatározza, hogy milyen idősávban tudsz hatékony elérést produkálni. 

Lássuk hát az egyes social media platformokra vonatkozó jellemzőket.

facebook

Facebook

Napjaink egyik legismertebb vállalkozása, amely a világ 3. leglátogatottabb oldalát tudhatja magáénak. Hazánkban közel 7 millió felhasználóval rendelkezik és globálisan a látogatók 80%-a kizárólag mobilon használja. 

Jól látható tehát, hogy változnak a trendek és napjainkban már nem igaz a megállapítás, hogy kizárólag munkaidőben kell posztolnod.

Általánosságban elmondható, hogy a Facebook oldalak naponta 1.55 posztot publikálnak, így számodra is a napi 1-2 poszt ígéri a legjobb eredményeket. 

Kutatások szerint azok, akik napi rendszerességgel posztolnak, négyszer gyorsabban növelik követőik számát, mint azok, akik heti 1 alkalommal fordítanak erre figyelmet.

A posztok időzítésénél több dolgot is mérlegelni kell. Szerencsés elkerülni a legaktívabb időszakokat, hiszen egy átlagos felhasználó esetén is több ezer poszttal kell versenyre kelned. 

Természetesen az sem egy nyerő ötlet, hogy akkor posztold ki az üzeneted amikor csak páran lézengenek az oldalon, ezért fontos megtalálni az arany középutat.

Nagy általánosságban elmondható, hogy hétköznapokon 20.00 és 23.00 között van a legnagyobb esélyed elérni a célközönséged. Ebben az időtartamban már jelentősen csökken a céges posztok száma, azonban még magas az aktív felhasználók aránya.

A hétvége ennél szűkebb intervallumot kínál. Szombaton 11.00 és 11.30 között találod a legideálisabb időpontokat, míg hétvégén vasárnap 15.00 körül mérhető a legnagyobb reakció a közönség részéről.

instagram

Instagram

Ezt a felületet mára több, mint 1 milliárd felhasználó látogatja havonta, akik átlagosan 30 percet töltenek el az oldalon. Közülük 500 millió azok száma, akik napi rendszerességgel posztolnak story-t. Itt sem könnyű tehát célba találni a tartalmaiddal.

A statisztikák szerint 130 millióan kattintanak kereskedelmi célú posztokra és 50% azok aránya, akik ellátogatnak az adott weboldalra, miután látták a vonatkozó terméket, szolgáltatást. 

Ami azonban a legmeglepőbb adat, hogy a felhasználók 81%-a tudatosan termékeket és szolgáltatásokat keres az oldalon.

Magyarországon hozzávetőlegesen 2.5 millió felhasználóval rendelkezik, akik az adatok szerint 11.00 – 13.00, illetve 17.00 – 19.00 óra között a legaktívabbak. Jellemzően az esti időszakban a story-ké a főszerep, hiszen a látogatók többsége épp azt ellenőrzi, hogy ki látta a sajátját és közben lelkesen böngészi a többiek posztjait.

Napok tekintetében a hétfő, a szerda és a csütörtök kínálja a legideálisabb alkalmakat a posztolásra. A vasárnapot felejtsd el, az Instagram felhasználók elérése akkor mutatja a legcsúfabb arcát.

Amennyiben nem tudsz folyamatosan jelen lenni, akkor a szerda lehet a te napod, mindazonáltal ha épp felbukkan egy aktuális téma, ne várj vele, posztold bármikor!

linkedin

LinkedIn

A világ legnépszerűbb üzleti közösségi platformja, ahol 40 millió ember keres munkát minden héten. Magyarországon több, mint 1 millió felhasználóval rendelkezik.

A fentiektől eltérően egy teljesen más célközönséget találsz meg itt, és pont ez jelenti a legnagyobb erényét. Amennyiben a célközönséged a felsőbb végzettségű, a minőségért magasabb árat is fizetni hajlandó emberek csoportja, akkor a Linkedin számodra ideális terep. Itt sem mindegy azonban, hogy mikor kommunikálsz.

Általánosságban a napi 1 – 5 darab poszt az ideális mennyiség, melyet a hazai statisztikák szerint reggel 7.00 – 9.00, illetve 16.00 óra után érdemes posztolnod.

A platform sajátossága, hogy a felhasználók kedvelik a bejegyzések elején elhelyezett hashtag-eket, azonban 2 – 3 darabnál ne helyezz el többet. Törekedj arra, hogy változatos tartalmat ossz meg, keverd a szöveges és képes posztokat.

A videók, valamint a live megjelenések is nagy népszerűségnek örvendenek, így amennyiben lehetőséged van rá, ezeket se hagyd ki a palettáról.

tiktok

TikTok

Hazánkban még kevésbé ismert, mint a korábbiak, azonban népszerűsége töretlenül növekszik. Magyarországon 1.5 millió felett van a felhasználók száma, amely a nemzetközi tendenciák alapján rohamosan emelkedhet az elkövetkezendő években.

Felhasználóira jellemző, hogy általánosságban 25 év alattiak, akik a rövid, videós tartalmakat preferálják. Amennyiben ez a korosztály a célközönséged, mindenképpen érdemes itt is jelen lenned!

A legnagyobb sikerrel az influenszereket kecsegteti, azonban mára gyakorlatilag minden jelentősebb vállalkozás képviselteti magát a TikTok-on.

A felhasználók aktivitása könnyedén követhető a TikTok Analitika segítségével. Amennyiben a megadott időpontok előtt 1 órával posztolsz, nagy eséllyel fognak találkozni a bejegyzéseddel.

Az nemzetközi adatok alapján hétköznapokon a következő menetrendet szerencsés követned. 

Hétfő: 12.00 és 16.00
Kedd: 10.00 és 15.00
Szerda: 12.00 és 13.00
Csütörtök: 18.00
Péntek: 19.00 – 21.00
Hétvége: Leginkább rendszertelenül érdemes posztolni.

tanacsok

Hasznos tanácsok

  • A hatékony posztolás titka a jól szegmentált célcsoport meghatározása, illetve a minőségi tartalom, amit a megfelelő platformon kommunikálsz.
  • A social media posztok elkészítése odafigyelést és fegyelmet igényel. A legjobb megoldás, ha elkészíted saját naptárad, hogy mikor, milyen tartalmat szeretnél megjelentetni. 
  • Határozd meg, hogy mi a célod, hiszen nem mindegy, hogy a vásárlások számát szeretnéd-e növelni vagy épp a márkád ismertségét erősítenéd. Alakítsd ki a céljaidhoz leginkább illeszkedő kommunikációs stratégiát.
  • A globális trendek azt mutatják, hogy a videók 1200%-al több megosztást eredményeznek, mint a kép + szöveg alapú bejegyzések. Emellett a felhasználók 82%-a szívesebben néz meg egy videót, mint ha olvasni kellene egy bejegyzést.
  • Az időzítésnél vedd figyelembe a népszerű eseményeket (sportrendezvény, koncert, híradások, stb.), hiszen nagy valószínűséggel ezekben az időpontokban a célközönséged jóval alacsonyabb számban van jelen a social media platformokon.
  • Érdemes a posztok megjelenését követően egy rövid ideig figyelni a reakciókat és válaszolni a megjelenő kommentekre. A felhasználók nagyra értékelik a gyorsaságot és az algoritmusok is előszeretettel sorolják előre az aktív posztokat.

A legfontosabb, hogy mindezek a tudnivalók csak irányadók lehetnek, hiszen neked kell megtalálnod, hogy a célközönségednél mi működik a leghatékonyabban. 

Kezdj bele a posztolásba és pár hét elteltével készítsd statisztikát, hogy milyen visszajelzések érkeztek. Alakítsd ki a számodra leginkább nyerő stratégiát és optimalizáld az elérést a rendelkezésedre álló adatok alapján.

Balázs Tibor Balázs

Balázs Tibor Balázs

Content Manager - Webshippy

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk