TikTok a webáruház marketingben, és 5+1 támpont az induláshoz

Olvasási idő: 4 perc
webáruház_marketing_tiktok

Ebben a cikkben összefoglaljuk, hogyan érdemes TikTok stratégiát tervezni, és a webáruház marketing csomagjának részeként használni ezt a csatornát. Az alábbiakban adunk pár tippet az örökzöld és felkapott tartalmak használatához, a hashtagek kiválasztásához és a közzététel időpontjának eldöntéséhez is.

Az idei év egyik legerősebb tartalommarketing-trendje az lesz, hogy a TikTokról lekopik az újdonság varázsa. Ebben a posztban összefoglaltuk, hogyan tör előre az élő videózás műfaja, Kínából indulva az USA-n át meghódítva az egész világot. Ennek a trendnek az egyik élharcosa a TikTok lesz.

Ha a magyar piacot nézzük, még nem nyüzsögnek azok a szereplők, akik kiemelkedően sikeresen alkalmaznák ezt az új platformot, de az idei év végén már biztosan meglesznek az első sikersztorik.

Hogyan érdemes nekivágni ennek az új felületnek? Ezt vesszük át lépésről lépésre most.

1. Célcsoport meghatározása

A TikTok esetében talán még fontosabb, mint más platformoknál: a lehető legpontosabban definiálni a célcsoportod. A TikTok általánosságban (még) a 25 év alattiak birodalma, de ezen belül tovább lehet – és érdemes is – szegmentálni zenei, életmód, sport, szórakozás és egyéb érdeklődési körök mentén. Rengeteg ilyen sajátos kis “törzs” alakul ki TikTokon, fontos, hogy beazonosítsd a számodra – terméked, márkád számára – legrelevánsabbakat.

2. Konkrét célmeghatározás

Az általános követőszerzés, az elérés növelése, és ennek köszönhetően több eladás generálása minden webáruház számára fontos célok lehetnek a közösségi média platformokon, de ennél érdemes konkrétabb célokat kitűzni, különösen a TikTok esetében.

Az alábbi célok valamelyikére lehet érdemes fókuszálni:

A. Befolyásszerzés, hitelesség növelése
B. Egy másik platform (Instagram, Facebook?) erősítése, követők terelése oda
C. E-mail címek szerzése

webshop-marketing-tiktok

3. Piackutatás

Nézd meg a versenytársak, a hasonló témákban posztolók, és a legsikeresebb felhasználók posztjait és profilját, nézd meg a saját követőid profiljait, hogy lásd, mi működik jól, mivel próbálkoznak mások! A TikTok nem „csak a táncikálásról” szól. A rövid formátumú videó olyan műfaj, ami rengeteg lehetőséget rejteget – egy webáruház marketing stratégiájának részeként pláne ütős és hatékony eszköz lehet. Vicces posztok, üzleti tippek, posztszériák is megtalálhatók és jól működnek.

A trendekre érdemes alapozni a napi tartalmat, akár nagyjából 70 százalékban, a maradék 3 százalék lehet az “örökzöld”, mindig fontos, visszatérő alapinformáció vagy poszttípus, olyan információ, aminek a közlésére rendszeresen szükséged van. Miért ilyen rendkívül fontos, hogy mi a trend? Azért, mert ha egy éppen aktuálisan menő trendnek megfelelő tartalmat posztolsz, akkor nagyobb láthatóságot nyersz.

A TikTokon ugyanis a tartalomfogyasztás a felfedezésen alapul! Sokkal nagyobb a jelentősége az aktuális trendeknek, az éppen nagyot menő posztoknak, mint annak, hogy kit követsz. Ez azért jó, mert így a termékeiddel kapcsolatos posztoknak mindig lesz esélyük újabb és újabb szemek elé kerülni, olyan fiatalok elé, akik csak mostanában kezdenek érdeklődni a niche-ed iránt. Az örökzöldeket előre rögzítheted és periodikusan érdemes újra és újra posztolni őket.

4. Hashtagelés

A TikTokon a célcsoportod körében kedvelt hashtageket érdemes használni. Ezek valószínűleg angol nyelvű hashtagek lesznek (a mágikus intervallum a 300.000 és 2 milliós nézettség közé esik), de ez nem gond, mert globálisan használja őket a hazai közönség is. Ha túl nézett hashtageket használsz, akkor a tartalmad elvész az ilyen tartalmak tengerében.

5. Tartalomnaptár felépítése

Ha már egy ideje fent vagy a platformon, nézd meg az analitikát. Az adatokból kiolvasható, hogy a követőid mikor vannak online. A trükk az, hogy egy órával a csúcsidők előtt posztolj, mert így garantált, hogy amikor feljönnek, találkozni fognak vele. Ehhez üzleti profilra lesz szükséged. Az analitikában ezután feltárul előtted, hogy milyen neműek, korúak, földrajzi elhelyezkedésűek a követőid, illetve, hogy hogyan alakul az aktivitásuk a nap 24 órájában.

+ 1 Ügyes trükk: trending hangok!

A TikTokon óriási lökést kapsz az algoritmustól, ha egy trending hangot (igen, ilyen is van…) használsz a videóban. Előfordulhat, hogy ez a hang amúgy nem illik a videódhoz, ilyenkor ügyesen kicselezheted a rendszert azzal, hogy a hangsáv hangerejét nullára lehúzod.

A videó készítése közben a Sounds funkcióban, a bal alsó sarokban láthatod az éppen menő hangsávokat.

Minden adott, hogy a hangot/zenét felhasználva akár néhány másodperces klippet gyárts, mondjuk egy termékedről hétköznapi használat közben.

Nagyon más, és még mindig nagyon új, de a TikTok olyan, mint a lehetőségek tágas óceánja: a hazai piacon még a legnagyobb márkák is csak kóstolgatják, leginkább influenszer-együttműködések formájában. Pedig a digitális marketing-szakértők már itthon is foglalkoznak TikTokkal. Ha be tudsz azonosítani olyan réspiacot, amelyet el lehet érni TikTokon, akkor akár több környi előnyre is szert tehetsz 2021-ben.

Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

62 cikk