Kiemelkedő, rendkívüli termék eladása

Olvasási idő: 5 perc
kulonleges termek

Az ember természeténél fogva nagyon érzékeny a különbözőségre: arra, ha valami kilóg, más.

Az ilyen dolgok odavonzzák az emberi figyelmet.

Kiemelkedő termék eladása

Ezért az egyik legjobb marketing stratégia, amit tehetsz:

Tűnj ki a tömegből a különbözőségeddel.


Ez a stratégia különösen hatékony, amikor az egész iparágad nagyon hasonló (vagy akár teljesen ugyanolyan) termékeket árul.

Egy ilyen rendkívüli termék arra jó, hogy rengeteg érdeklődőt vonzzon oda az oldaladra, és ha már ott vannak, körül fognak nézni, mi minden mást árulsz.

Szeretnél több terméket eladni online? Akkor nézd meg a 30 online értékesítési megoldásból álló anyagunkat. Ebben részletesen bemutatjuk azokat a csatornákat és módszereket, amelyeknek a segítségével több vásárlót tudsz terelni a webshopodra. Az összes anyagot itt éred el egyben: 30 online értékesítési megoldás – így add el a termékedet online!

Kíváncsiságot felkeltő termékek

A “rendkívüli termék” stratégiájának az egyik szélsőséges oldalát fogta meg a Wish, ami tulajdonképpen így épített fel egy több, mint 8 milliárd dolláros céget.

Műanyag nyelv, kisállat-fehérnemű, macska szemfedő és még sorolhatnánk. Ilyen termékekkel és ezek reklámozásával értek el rengeteg kattintást a Facebook reklámjaikban, mert ezek ugyanolyan clickbait módon működnek, mint a “15 rosszcsont macska, amik meg fognak nevettetni”-szerű cikkek.

wish műnyelv egyedi termék

Ha egy teljesen őrült terméket árulsz, amit tényleg a figyelemfelkeltésre használsz, akkor az leginkább az impulzusvásárlásokra lesz alkalmas. Ez azt jelenti, hogy nincs mögötte jól megfontolt szándék, hosszas tájékozódási és döntési folyamat – sokkal inkább spontán és érzelmi döntés.

Az előző okból kifolyólag a legtöbb esetben keresni sem fogják ezt a terméket – ezért például a SEO nem alkalmas a termék eladására. Olyan platformokon kell reklámoznod, ahol az impulzusok dominálnak. A közösségi média (és annak királya, a Facebook) abszolút ezt képviselik, ezért alkalmasak az ilyen termékek árusítására/reklámozására.

A Wish esetében mikor az emberek rákattintottak a megdöbbentő, groteszk termékekre kíváncsiságból, az oldalon tovább böngészve rátaláltak a nagyon olcsó, kínai eladóktól származó termékekre, amiknek a szállítási ideje bár hosszabb, de ingyenes. Ezek a termékek már jóval hasznosabbak a vásárlóknak, de a Facebookon nem igazán kattintottak volna rá, mert túlságosan átlagosak ahhoz.

Árban kiemelkedő termékek

Egy másik példa a szupermarketek példája. Rendszerint a reklámjaikban az olcsóságra hívják fel a figyelmet, és 2-3 leakciózott terméket mutatnak be.

Azonban ez legtöbbször csali, amivel csak becsalogatják a vásárlókat a boltjaikba, ahol aztán úgysem csak az akciós termékeket veszik meg, hanem a jóval drágábbakat is.

Heti rendszerességgel váltogatják, mely termékeiket akciózzák le, és rendszerint jól eldugják ezeket a szupermarket különböző végeiben, hogy körbejárja az ember a polcokat, mielőtt ráakad.

Újító termékek

Ezekre a termékekre az a jellemző, hogy valami újítást hoznak, és ezért lesznek különbözőek a piactól. A konkurenciánál egyszerűen nincs ilyen.

Erre egy példa a Snuggie, aki a pokrócot vitte egy új, kényelmesebb szintre, és ujjakkal látta el, hogy az ember könnyebben tudjon a pokrócban enni, tévézni, pihenni.

különleges takaró

Még ezer és egy féle dolog létezhet a fenti példákon túl, ami megkülönbözteti a termékeidet vagy a cégedet. A lényeg az, hogy ez valami pozitív dolog legyen, mert hosszútávon nincs rosszabb, mintha a cégedet valamiféle negatív dologgal kapcsolják össze.

Ragadd meg a figyelmet, és hasznosítsd ügyesen!

Picture of András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk