Saját blog a több látogatóért – de hogyan?

Olvasási idő: 5 perc

Bár sok helyen tudsz tartalmat előállítani, általában nem te kontrollálod az adott médiumot. Gondolj csak a Facebookra. Remekül tudsz tartalmat gyártani, tudsz reklámozni – de meg van kötve a kezed:

A tartalom nem úgy néz ki, ahogy te szeretnéd, a Facebook dönti el, hogy kinek mutatja meg, és ha úgy dönt, hogy változtat az alapelvein, akkor neked ehhez alkalmazkodnod kell.

Ezzel szemben a weboldaladat és a blogodat 100%-ban te birtoklod.

Úgy néz ki, ahogy szeretnéd. Nincsen semmiféle megkötés, és azt jelentetsz meg rajta, amit csak akarsz.

De ahhoz, hogy a blogolásban lévő potenciált kiaknázhasd, fontos néhány dolgot megtanulni.

Szeretnél több terméket eladni online? Akkor nézd meg a 30 online értékesítési megoldásból álló anyagunkat. Ebben részletesen bemutatjuk azokat a csatornákat és módszereket, amelyeknek a segítségével több vásárlót tudsz terelni a webshopodra. Az összes anyagot itt éred el egyben: 30 online értékesítési megoldás – így add el a termékedet online!
Saját blog írása

#1 Kiemelkedően jó tartalmat kell gyártanod

Ez azt jelenti, hogy

  • egyedi tartalmat (amit csak nálad talál meg) kell írni
  • mindezt részletesen és átfogóan (ami minden kérdésére választ ad)
  • és egyszerűen, szórakoztató módon (hiába hasznos valami, ha közben rém unalmas)

Ráadásul mindezt következetesen, folyamatosan fenntartva a színvonalat.

Hogyan tudsz ilyeneket írni?

Leginkább úgy, hogy megkeresed, mire kíváncsi a célközönséged. Mi az, amit keres, érdekli, de nem talál meg – és ezt egyszerűen, szórakoztató formában leírod neki.

A következő kérdés juthat most az eszedbe: Hogyan találjam meg ezeket?

Valószínűleg a legjobb módszer erre a kulcsszókutatás. Megtudod, hogy mely szavakra, kifejezésre keres rá, tehát gyakorlatilag betekintést nyersz a fejébe (célszerű bővebben is utánanézni ennek a témakörnek).

Majd rákeresel az adott szavakra, és megnézed, milyen találatokat ad ki a Google, ha beírod a kulcsszókutatásban talált kifejezéseket. Amennyiben úgy érzed, a tartalmak nem kielégítőek, máris találtál egy nagyszerű lehetőséget!

Most, hogy már tudod, miről írj, fontos, hogy eljuttasd ezt a célközönségedhez:

#2 Tedd SEO-baráttá az oldaladat

Az első fontos jellemzője egy SEO barát oldalnak, hogy be tudja járni a Google keresőrobotja. Ezt megfelelő technikai SEO-val fogod elérni. Illetve még fontos figyelni a tartalom duplikációra (ugyanaz a tartalom nincs fent több helyen). Ha ezek megvannak, akkor eleget teszel a SEO-barát oldal robot részének.

A másik lépés az emberekről szól: Olyanná teszed a blogot, ami befogadhatóvá teszi az emberek számára is. Tehát ellátod meggyőző title taggel és meta leírással, figyelsz arra, hogy könnyen tudjanak navigálni az oldaladon, illetve mindent megtalálnak, amit keresnek.

#3 Gyakoriság

Mivel ez lesz az ingyenes weboldal forgalmad fő forrása, ezért rendszeresen kell csinálnod.

Rengetegen csinálják azt, hogy hatalmas lendülettel belekezdenek, aztán teljesen abbahagyják. Ez óriási hiba.

Inkább blogolj kevesebbet, de rendszeresen. Mielőtt elkezded, tervezd meg, hogy mennyi időt tudsz rászánni.

Úgy tekints rá, mint az egyik legfontosabb forrásodra, és ne úgy, mintha valami teher lenne. Így tudsz hosszútávú tervekben gondolkodni.

Rengeteg módon fel tudsz használni egy cikket, ha elkészül (skálázható). Például: Amikor valaki emailben kérdez tőled valamit, írj egy cikket, ami tökéletesen lefedi a kérdéskört. Ha kész, a legközelebbi ilyen kérdésnél már csak be kell linkelned – nem kell újra megírnod a választ. Így egyszeri munkával helyettesítetted a rendszeres válaszolgatást.

#4 Promotálás

Az egyik legnagyobb hiba a tartalommarketingben, hogy a cikk elkészülte után sokan hátradőlnek, és várják a pénztárcájukat lobogtató vásárlókat.

Sajnos ez nagyon téves gondolkodás, ugyanis még csak ilyenkor jön a munka másik része: El kell juttatni a friss tartalmat a célközönségedhez, azaz olvasókat kell szerezni.

Bár lesznek olvasóid, akik megszeretnek, és rendszeresen figyelni fogják az oldaladat új tartalomra várva – ez csak a célközönséged kis hányada lesz.

A nagy részük nem fog aktívan keresni, eléjük oda kell tolnod az új cikket és ígéretet kell megfogalmaznod számukra. Elsősorban arra gondolj, hogy miért lesz hasznos számukra az új tartalmad, mit nyújthatsz nekik, amit más nem?

Erre az egyik legjobb megoldás a listaépítés. A lista lehet email lista, remarketing lista, push notification, de a chatbotot is ide sorolnám, ami egyre népszerűbb manapság, így itt az ideje, hogy még az elsők között kezd el használni!

A lényege az, hogy aki egyszer már találkozott veled és a blogoddal, és tetszettek neki a gondolataid, azt utána magadhoz tudod kötni, ha feliratod az egyik listádra. Ennek a legnagyobb előnye, hogy ingyen (vagy nagyon olcsón) tudod utána elérni. Másik fontos előnye, hogy brutálisan célzott lesz az elérés (hiszen már ismer és bízik benned, beengedett az emailjei közé).

Egy másik hatékony csatorna lehet a közösségi média. Itt is tudsz követőket gyűjteni, akikkel aztán meg tudod osztani, ha valami új kerül fel a blogodra.

webshippy közösségi média

Akár azt is csinálhatod, hogy linkeket helyezel el a cikkben, ami egy másik blog tartalmára hivatkozik. Ezután felkeresed a blog tulajdonosát, és elújságolod, hogy a követőid egy részét átküldted hozzá egy linkkel a cikkedben (ezzel SEO szemszögből is nagy hasznot hoztál neki).

Mivel a kölcsönösség elve nagy úr, ezért hálából gyakran meg fogják osztani a cikkedet a saját közönségükkel.

Még számtalan technika és stratégia van a promotálásra, amit érdemes tanulmányoznod a későbbiekben. Főként erről szól a marketing.

Elterjedt a nézet, miszerint: A tartalom a király. A koronát pedig a blogoddal tudod feltenni a fejére – ezzel növelve a weboldalad forgalmadát és a bevételeidet.

Picture of András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk