Virális marketing

Olvasási idő: 5 perc
viralis_marketing

Este még beidőzíted fürdés előtt a holnap reggeli posztot Facebookon, majd vacsorázol, lefürdesz és elmész aludni. Reggel lenyomod az ébresztőórát, megmosakszol a fürdőszobában, majd kíváncsiságból leellenőrzöd, hogy minden rendben ment-e az időzítéssel. Mikor meglátod, majdnem leesel a székről.

Több száz megosztás, hozzászólás és lájk van a posztodon, több ezer ember nézte meg pár óra alatt – és a számok egyre csak nőnek.

A fejed kavarog, dörzsölöd a szemed, azt hiszed, még nem is ébredtél fel, ez még csak a szokásos hajnali álmok egyike. Megint megmosakszol, megpofozgatod az arcot, majd újra megnézed. Nem álmodsz. A tartalmad virálissá vált.

Körülbelül ilyen élmény megtapasztalni.

Virális marketing tervezés

A virális szó a terjedésre utal – hasonlóan a vírusokhoz – egyik embertől a másikra.

Ez a terjedés történhet az interneten, de akár szájról szájra is. A lényege az, hogy egy ember legalább 1 újabb emberrel megosztja a tapasztalatait, így részedről teljesen passzív módon jutsz el újabb és újabb emberekhez.

Bár amikor ez megtörténik, a terjedés igaz, hogy passzív, de a mögöttes stratégia egyáltalán nem az. Nagyon ritka, hogy valami virálissá váljon, de vannak módszerek, amikkel növelhető az esélye.

Lássuk is, mik ezek.

Szeretnél több terméket eladni online? Akkor nézd meg a 30 online értékesítési megoldásból álló anyagunkat. Ebben részletesen bemutatjuk azokat a csatornákat és módszereket, amelyeknek a segítségével több vásárlót tudsz terelni a webshopodra. Az összes anyagot itt éred el egyben: 30 online értékesítési megoldás – így add el a termékedet online!

A viralitás anatómiája

Ahhoz, hogy valami virálissá váljon, megosztást kell generálnia. Akár személyesen, szájról szájra terjedően, akár közösségi médiában, vagy bármely térben, ahol a célközönséged megtalálható.

A megosztás két ember között jön létre. Ők a főszereplők. Tehát az egyik legfontosabb összetevő, hogy mindkét ember valamit nyerjen azzal, ha továbbadják egymás között az információt.

Az egyenlet egyik oldala

A megosztónak az lehet a célja, hogy a megosztással növelje a saját presztízsét. De hogyan növelheti? Mint kiderül, többféleképpen is:

  1. Új, friss dolgot oszt meg: Aki ilyen “belsős” információnak van a birtokában, az “menő”. Tehát ha én ilyen információkat osztok meg azokkal, akiknek a véleménye fontos számomra, akkor ők menőnek fognak engem tekinteni. Ők értékes, új tipphez jutnak, én pedig menőnek fogok számítani a szemükben. Win-Win.
  2. Olyat osztok meg, amivel bepozicionálom magam. Ha állatvédő videókat osztok meg, akkor az ismerőseim körében “állatvédő” hírében fogok állni. Ha természetvédelemmel kapcsolatosat, akkor én leszek az a lány/srác, aki környezettudatosan él, és gondol a jövő generációira is. Nagyon fontos, hogy ez negatív irányban is működik: Ha elkeseredett, gyűlölködő, másokat csúfoló és minősítő tartalmakat osztok meg, akkor én leszek mások szemében az elkeseredett, rosszindulatú személy. És ha egyszer az emberek gondolnak valamit, azt nagyon nehéz újrapozicionálni és megváltoztatni…

Ezeket úgy tudod a gyakorlatban használni, hogy olyan tartalmakat gyártasz, amiket ha megoszt a célközönséged, valamilyen szinten ők is profitálnak belőle. Ha meg tudják mutatni ezzel, hogy milyen okosak/jól informáltak/kedvesek/vagy bármely egyéb pozitív személyiségjegyet, akkor már félsikert értünk el a viralitáshoz vezető úton.

Az egyenlet másik oldala

Aki kapja, az is profitáljon belőle.

  • Hasznos tartalom: Erre az egyik legjobb mód, ha a tartalom hasznos. Tehát a lényege, hogy jobbá teszi az életét annak, aki hozzájut ehhez az információhoz.
youtube search how to

A világ egyik legnagyobb cége, a Google fő terméke is a hasznossága miatt lett akkora sláger (a keresőmotorja). Ma már alappá vált, hogy ha valami tartalmat fogyasztunk, akkor az hasznos.

  • Szórakoztató tartalom: Létezik azonban egy másik fajtája is a tartalmaknak, ami szintén annak kedvez, akivel megosztják a tartalmat. Ez pedig nem más, mint a szórakoztatás.

Szeretjük jól érezni magunkat, szeretünk nevetni, sírni, és úgy önmagában érezni, érzelmeket átélni. Ez az ember egyik jellegzetessége. A szórakoztatás egyidős az emberiséggel, és a legősibb fajtája a történetek.

A történetek, nem meglepő módon, általában hasznos dolgokat és élettanításokat csomagolnak be szórakoztató köntösben.

Még egy nagy előnye van a sztoriknak és a hasznos információknak: Növeli a megosztó és a címzett között a kötődést. Magyarul segít elmélyíteni a kapcsolatukat. Hiszen a megosztott tartalom egy közös dologgá válik, amit mindketten átélnek, ami beszédtémává, közös érdeklődéssé válik köztük.

Tehát szórakoztatás, hasznosság, “belsős” friss információ és valami pozitív tulajdonságot sugalló tartalom lesz az, amivel a legnagyobb esélyed lesz elérni a hőn áhított viralitást.

Van még néhány dolog, ami tovább javíthatja az esélyeidet, lássuk is melyek ezek.

Néhány jó tanács a virális tartalomgyártáshoz

Keress meg olyan embereket, akik a témádban sok tartalmat osztanak meg. Erre több eszköz is segítséget nyújt (pl.: BuzzSumo). Megtalálhatod őket a saját cikkeidnél is, ha látod a cikkeid alatt Facebookon, hogy valaki rendszeresen lájkolja a tartalmaidat, kérd meg, hogy ossza is meg 1-2 ismerősével, amennyiben tetszett neki.

Témába vágó influencereket is érdemes megkeresni, mert az ő megosztásaik már önmagában virálissá tudnak tenni 1-1 tartalmat a rengeteg követőjüknek hála. Azonban mielőtt influencert alkalmaznál, főleg ha nem csak barter alapon, kérj tőle statisztikákat! Így valamilyen szinten megbizonyosodhatsz hatékonyságáról, ha még nem dolgoztatok együtt.

Még egy tipp: Már a tartalom elkészülte előtt kezd el a promozást. Írj egy emailt a fent felsorolt embereknek, mielőtt a cikk elkészül, és ígérd meg, hogy hamarabb láthatják a cikket, mint ahogy a nagyközönségnek publikálnád. Ezzel beinvitálod őket egy “belsős” körbe, és pont ez a lényege a virális tartalmaknak. Ezután biztos lehetsz benne, hogy magukénak fogják érezni, ezért osztani fogják.

A tartalomgyártásnál fontos, hogy belekeverd a virális tartalmak jellemzőit – de amint láthatod, ekkor még csak a munka felénél tartasz, és promotálnod is kell a cikket, ezzel növelve az esélyét, hogy az egyik reggel arra ébredj, hogy a fél ország éppen a te tartalmadat beszéli meg.

Picture of András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk