7 terméktípus, amit el kell kerülnöd, ha jót akarsz

Olvasási idő: 3 perc
7terméktípus_amit_kerulj__el

Az egyik legfontosabb képesség, amire egy jó dropshippernek szüksége van, hogy megtanulja kiszűrni azokat a termékeket, terméktípusokat, amelyeket nem érdemes értékesítenie. A jövedelmező niche termékek kritériumait feldolgozó cikkünk azokra az elemekre fókuszál, amelyeket érdemes keresni. Mai listánk pedig azokra, amelyeket érdemes elkerülni. A két lista együtt pedig téged is elvezethet a sikeresebb és a boldogabb dropshipper léthez.

1. Lepontozott termékek

Dropshippereknél gyakran felmerül a kérdés, hogy ha a webshop nem rendelkezik készlettel egy adott termékből, akkor honnan tudja, hogy az milyen minőségű?

Az egyik lehetőség, hogy értékesítés előtt rendelsz a termékből és alaposan leteszteled. De ez időigényes és költséges folyamat, főleg ha távol-keleti a beszállítód.

A másik lehetőség, hogy figyelembe veszed a termékpontszámokat és a vásárlói visszajelzéseket. Amennyiben találsz egy szimpatikus terméktípust, mindig ellenőrizd a vásárlók által adott pontszámot!

Az Ali Expressen például 4,8-as pontszám alatt tilos bármit rendelni, de általános ökölszabály, hogy 4,5-ös pontszám alatt helyből el kell engedni a kiszemelt terméket, bármilyen felületen is jársz. Természetesen az is számít, hogy hányan rendeltek az adott termékből. Amennyiben még csak néhány visszajelzés érkezett, óvatosnak kell lenned, hiszen minél kevesebben értékelnek egy árucikket, annál könnyebb manipulálni a pontszámot.

Olvasd el az 1, 2 és 3 csillagos bejegyzéseket, és ha olyanokat találsz köztük, hogy a termék vacak, nem érkezett meg, 1 héten belül elromlott, akkor fuss!
Van még egy lehetőség, amivel akkor is elkerülheted a gagyi termékeket, ha nem szeretnél te magad tesztelgetni, és az internet vásárlói visszajelzéses bugyrát sem óhajtod kiolvasni.

Ez pedig a Webshippy, ahol olyan világmárkák több tízezer minőségi terméktípusa között válogathatsz, mint például a Butlers. Sőt, akár hazai, prémium brandek termékeit is beépítheted a portfóliódba (pl. Ilcsi natúrkozmetikumok). Plusz előny, hogy a Webshippy digitális nagykereskedelmi piacterén található termékek egy budapesti, innovatív raktárban csücsülnek, ahol robotok gondoskodnak arról, hogy minden flottul menjen.

2. Védőfelszerelések

Azokat a kiegészítőket és felszereléseket, amelyek arra szolgálnak, hogy a vásárlók testi épségét garantálják (akár extrém körülmények között), hagyd meg az erre szakosodott üzleteknek! Ide tartoznak a bukósisakok, testprotektorok, különböző sportokhoz használt védőfelszerelések (pl. ágyékvédők).

Azért érdemes elkerülnöd ezeket, mert ilyen eszközöket értékesíteni hatalmas felelősség. Ezek a szó szerint életmentő termékek – ha valamilyen okból kifolyólag nem működnek megfelelően – akár börtönbe is juttathatnak.

3. Licences termékek (engedély nélkül)

A DC, Marvel és más filmes világmárkák licences termékeinek vagy jó minőségű utánzatainak engedély nélküli továbbértékesítésével sok webshop próbálkozik. A fizetőképes kereslet óriási az ilyen brandekkel megtámogatott játékokra (pl. a Star Wars akciófigurákra) és ruhákra.

Tudod, mi óriási még? A lehetséges pénzbüntetés és a kockázat, hogy esetleg be kell zárnod a webáruházadat. Tehát szerzői jogi védettséggel bíró termékeket csak engedéllyel árulj!

4. Unalmas tucattermékek

Vannak csábító termékkategóriák, amelyek sokak szerint menők. Ilyenek például a karórák. Ez a kiegészítő csak akkor válik könnyen értékesíthetővé, ha:

  • megtalálod a 10.000 variációból azt az 1-et, ami elég vonzó ahhoz, hogy felkeltse látogatóid figyelmét,
  • sikerül kifognod egy olyan típust, ami anyagát és kialakítását tekintve prémium minőségű hatást kelt,
  • találsz olyan beszállítót, aki kedvező áron biztosítja számodra a terméket, és kimagasló minőségű kép/videóanyagot is a rendelkezésedre bocsát,
  • a termék nemcsak jól néz ki, de strapabíró is,
  • a márkanév nem ijeszti el a vásárlókat (pl. Role-Ex és társai),
  • mindezek mellett van a terméken elegendő árrés.

És ez sajnos még nem minden. Még ha meg is találod a tökéletesnek tűnő verziót, akkor is számolnod kell azzal, hogy túlságosan telített a piac: rengeteg a termék és a versenytárs. Továbbá a kommunikáció terén is mindennel találkozhatnak a potenciális vásárlók. Tehát átlagos órákkal akkor sem lóghatsz ki a sorból, ha nagyon olcsón adod őket. Maximum cross-sell ajánlatokhoz lehet ellőni ezeket az olcsó, hagyományos kiegészítőket.

5. Vízálló tokok

Nem csak a vásárlóid testi épségének veszélyeztetése miatt ütheted meg a bokád. Az okoseszközöket védő tokokkal is vigyázni kell. Sose árulj olyan vízálló vagy törésálló tokot, amelynek nem vagy meggyőződve a hatékonyságáról! Kivéve, ha szeretnél 0-24-ben a visszaküldött termékekkel és elázott mobilok miatt reklamáló vásárlókkal foglalkozni.

6. Szervizigényes termékek

Ez is egy „kategóriákon átívelő” termékjellemző, amivel jobb vigyázni. Amikor egy termék bonyolult és/vagy sok alkatrészből áll, mindig gondolj a híres Murphy-törvényre!
„Ami elromolhat, az el is romlik.” Márpedig nem vagy szerviz, és ne is akarj azzá válni!

7. Diétás termékek és étrend-kiegészítők

Amennyiben nyugodt értékesítésre vágysz, a gyógyszereket, étrend-kiegészítőket és diétás termékeket olyan messzire kerüld el, amennyire csak lehetséges! Kivéve, ha valódi, szakképesítéssel rendelkező specialista vagy a területen. Az ismeretlen eredetű, iható és ehető termékeknél mindig gondolj a lehetséges mellékhatásokra!

Amennyiben mindenképp ilyen terméktípust szeretnél értékesíteni, akkor számolnod kell az idő- és költségigényes bevizsgálással és engedélyeztetéssel. Kivéve, ha olyan ismert és megbízható brandek termékeit értékesíted, amilyenek a Webshippy nagykereskedelmi piacterén találhatók.

 

 

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk