Ismerd fel az aranytojást tojó tyúkot! – A jövedelmező niche termékek nyomában

Olvasási idő: 5 perc
aranytojas_niche

Az e-kereskedelem néha olyan, mint egy izgalmas kincskeresés. Annak érdekében, hogy ne csak izgalmas, hanem jövedelmező is legyen ez a kaland, összegyűjtöttük neked egy cikkbe, hogy miről ismerhetőek fel a niche termékek, mi az a niche marketing, mi alapján érdemes elindulni és választani, mi a következő lépés az aranytojást tojó tyúk megtalálását követően, hol és hogyan érheted el a szűkebb célcsoportjaidat, illetve hogy hogyan kapcsolódik ehhez az egészhez a Webshippy.

A niche jelentése

Mit is takar az a niche, marketing-, piac- és termékoldalról?
A niche az a terület, ahol kiválóan érvényesül a „kevesebb több” elv. Marketingrészről egy olyan irányt képvisel, ami a megszokottnál jóval kisebb szegmensre, vagyis réspiacra fókuszál. Kizárólag olyan érdeklődőkre, akik maximálisan kihasználhatják az adott termékek előnyeit.

Milyen egy niche termék?

Konkrét példákon keresztül sokkal jobban érzékeltethető, hogy mitől lesz egy termék „niche”. Vegán húspogácsa, mosható pelenka, vízálló bluetooth hangszóró. Ezekben a termékkategóriákban az a közös, hogy van rájuk kereslet, de a kínálat és a verseny kicsi. Például azért, mert a multiknak nem éri meg ezeken a pályákon is labdába rúgniuk, hiszen ahhoz túl szűk a célcsoport, akit érdekelhet az adott terület vagy termék.

Mindig nagy a késztetés, hogy a kitaposott (vagy agyontaposott) úton próbáljunk szerencsét, minél nagyobb célcsoporthoz szóló termékekkel. Pedig a megfelelő profit nem csak gigavolumenekkel és tömegcikkekkel érhető el.

Elég összevetni például az Ikea és a Hello Wood, vagy a Hervis és a BP Shop termékeit, hogy láthassuk: szűkebb célcsoporttal, rendhagyóbb termékekkel és magasabb árakkal is sikerre lehet vinni egy márkát (vagy terméket), ugyanabban a termékkategóriában.

Az „aranytojást tojó tyúkoknak” szerencsére vannak olyan kézzel fogható, közös jellemzői, amelyek alapján nem kell egyedül a megérzéseidre hagyatkoznod. Ehhez piaci, termék- és értékesítői oldalról is meg kell vizsgálni a kiszemelt termékeket. A most következő szempontok segítségével összeállíthatod azt a webshopodra szabott, súlyozott rendszert, amely iránytűként fogja mutatni neked az utat a tökéletes termék(ek)hez.

niche-termék

A niche termékek piaci oldala – 5+1 tipp

1. Rendkívül fontos, hogy minél kevesebb versenytárs értékesítse az adott termékkategóriát. Természetesen a régión belül. Ha te vagy az első vagy az egyetlen, az szuper kiindulópont, de a hatékony marketingre még ebben az esetben is nagyon oda kell figyelned, hiszen ha a termékben van potenciál, más is kedvet kaphat az értékesítéséhez.

2. Kimondottan jó jel, ha sok a megválaszolatlan kérdés vagy kihívás a területen, amire a terméked képes megoldást nyújtani. Ezekre a szakmai cikkeken és kutatásokon kívül legegyszerűbben online fórumokon vagy Facebook csoportokban bukkanhatsz. Ezeken a helyeken szerezheted be legegyszerűbben és leggyorsabban azokat az információkat, amelyek létjogosultságot adnak az adott niche terméknek, és azokat az inputokat, amelyeket (kicsit átalakítva) érvként kommunikálhatsz a célközönséged felé.

3. Az egyik legfontosabb szempont, hogy az ellátás folyamatosan biztosított legyen. Ha kiszámíthatatlan a beszállító (minőségben, mennyiségben, árban vagy szállítási időben), akkor hiába jó a termékötlet és a kommunikáció. A vásárlók előbb-utóbb elpártolnak tőled.
A termékpontszámok, illetve a beszállítók értékelései adnak némi támpontot a témában. Szerencsére van egy biztonságos, digitális piactér, ahol kizárólag megbízható partnerek és minőségi termékek várnak. Ráadásul itthon. Ez a Webshippy piactere, ahol több tízezer minőségi terméktípusból válogathatsz kedvedre. Vásárlóid még akkor is 3 munkanapon belül megkaphatják rendeléseiket, ha nem Magyarországon élnek. Határon belül pedig akár aznap kibonthatják a vágyott, niche terméket tartalmazó csomagot.

4. Intő jel, ha nagy márkákat látsz helyezkedni a kiszemelt területen. Ez azt jelezheti, hogy mégsem olyan szűk a célpiac, mint gondoltad. Ilyenkor érdemes más irányba elindulni.

5. A nyerő termék megtalálásához segítséget nyújt a Google Trends. Országokra, sőt, akár megyékre, illetve napokra vagy órákra lebontva láthatod, hogy egy 100-as skálán mennyire népszerű az adott termék (vagyis kulcsszó). Az biztosan jövedelmező, niche termék lesz, amire egész évben kiszámíthatóan magas a kereslet. (Amennyiben a többi szempontnak is megfelel.)

+1
Amennyiben az aranytojást tojó tyúk gyorsan fogyó és forgó termék (például kozmetikum, tisztítószer vagy élelmiszer), akkor az sem jelent majd hátrányt, ha nagyon szűk a célpiacod, hiszen jó minőség, ár és marketing esetén gyakran visszatérnek majd a vásárlóid.

3+1 tipp „termékoldalról”: A niche fogalma átültetve a gyakorlatba

  1. Fontos, hogy minimum 40-50%-os profitlehetőséggel kecsegtessen a termék. Első szereplőként ezt még viszonylag könnyű elérni, hiszen a potenciális vásárlóknak nincs lehetőségük máshonnan, kompromisszumok nélkül beszerezni az adott terméket. De minél több a piaci szereplő, annál nagyobb árversenyre számíthatsz. A Webshippy piacterén azért is érdemes szétnézned, mert sok terméket akár 80-90% körüli profit mellett értékesíthetsz.
  2. A magyar piacon fokozottan oda kell figyelned az árérzékenységre. Ha nem luxusterméket árulsz, akkor ügyelj rá, hogy az eladási ár lehetőleg ne haladja meg a 15.000 Ft-ot!
  3. A kiválasztott niche terméknél nem elég, ha egy vagy több égető problémára megoldást nyújt, az is szükséges, hogy a lehető legkevesebb helyettesítő termék álljon rendelkezésre. Tegyük fel, hogy kiváló minőségű, vízálló, bluetooth hangszórót szeretnél értékesíteni (és te vagy az első és egyetlen a régióban). Még ebben az esetben is számolnod kell azzal, hogy valaki vesz egy sima bluetooth hangszórót és egy olcsó, vízálló tokot, vagy egy vízálló mp3 lejátszót. Tehát a termék megkerülhető, igaz, csak kompromisszumok árán (bonyolultabb használat/csak egy személy igényeit kiszolgáló termék).

    +1
    Figyelembe kell venned a termék fizikai adottságait is. Minél kisebb, könnyebb és strapabíróbb egy termék, annál jobban jársz. Ez nem csak a készletezésnél fontos szempont (ha szeretnéd, ebben is segítünk). Ahol kulcskérdés, hogy ne nagy, nehéz és törékeny termék legyen a kiválasztott, az a szállítás. Gondolj időben a logisztikai költségekre!

Minden niche termék mögött áll egy hiteles értékesítő és egy szenvedélyes célcsoport

A niche termékekre fogékony, szűk célcsoportokat nem csak a demográfiai hasonlóságok tartják össze. Ezek már szinte közösségek, amelyekre a szenvedély, egy nagyfokú érdeklődés és kíváncsiság a jellemző. Sokszor egy hobbi, egy jól elkülöníthető életstílus, életmód, amelyekbe bátran kapaszkodhatsz, hiszen ezek hajtják a réspiacot az adott termék felé.

Azonban hiába minden erőfeszítés, ha nem vagy hiteles az adott témában. A saját tapasztalat, motiváció és küldetéstudat az, ami „szakértővé” tehet téged a célcsoportod szemében. Kizárólag így lehetsz képes arra, hogy megfelelően kommunikáld a termékelőnyöket.

3 dologra mindenképp szükség lesz annak érdekében, hogy megtalálhasd webshopod zászlóshajóját:

  • Különböző fájdalompontokat kell felismerned és megfejtened.
  • Képbe kell kerülnöd az online trendekkel. Ehhez használhatod az ismert kereskedőházak felületeit, vagy a Webshippy katalógusában is beállíthatod a keresési, rendezési szempontokat úgy, hogy a legtöbbet rendelt vagy a legújabb termékeket mutassa az általad kiválasztott kategóriában.
  • Építkezned kell az életmódodból, szakmádból. Találd meg, hogy mi az, amihez jobban értesz az átlagnál, vagy azt, amiért igazán lelkesedsz!

Niche marketing kihívások – Hol és hogyan szólítsd meg a célcsoportodat

A legnagyobb kihívás egy niche terméknél a szűk célcsoportok megtalálása és megszólítása. Erre egyrészt ott vannak a különböző fórumok, amelyeken nemcsak olvasgatni, hanem válaszolni is érdemes.

A Facebook csoportokról már esett szó a cikkben, de a hirdetési rendszerről még nem. Pedig ez az egyik kulcs a sikerhez. Az egyedi célközönséget, a lokációt és a demográfia, érdeklődés és magatartás triót is érdemes úgy beállítanod, hogy lehetőleg csak olyanok kattintsák le a hirdetéseidet, akik vásárolni is fognak.

Az iPhone felhasználóktól a kisgyerekes, sportos házaspárokon át a vásárlás előtt állókig bárkire, bármikor és bárhol célozhatsz. Amit még mindenképp érdemes számításba venned, az az, hogy a Facebook képes a felhasználók viselkedési paraméterei alapján úgynevezett „hasonmás célcsoportokat” létrehozni. Amennyiben vannak korábbi vásárlóid, érdemes ezt a beállítási lehetőséget is kihasználnod. A Facebook célzás tökéletesítéséhez erre a cikkünkre lesz szükséged.

Ha tisztában vagy a termékhez tartozó problémákkal és fájdalompontokkal, akkor sokkal könnyebben találhatsz releváns kulcsszavakat. Így később – jól megírt Google Ads kampányokkal – azokat is elérheted, akik nem fórumoznak vagy facebookoznak.

Az organikus elérés (vagy kisebb marketingbüdzsé) szerelmeseinek érdemes minőségi, „seózott” blogposztokkal és termékleírásokkal operálniuk. Ha van 21 perced, a legjobb hazai és nemzetközi példákat is felvonultató videónkból mindent megtudhatsz az értékesítéshez kapcsolódó történetmesélésről, ami ahhoz kell, hogy kiemelkedhess a versenytársaid közül.
Most pedig jöjjön néhány konkrét terméktipp, amin tesztelheted a pontrendszeredet.

Niche ízelítő Webshippy módra

Kutya- és macskatappancsra való állatgyógyászati mancskrém. Jó árrés, magas minőség, könnyen megfogható célcsoport.

Ha pedig meggyógyult a házi kedvenc, akkor ez az ajtófélfák közé kifeszíthető, a kisállatok és az értékes porcelánkészlet közti ideális távolságot biztosító biztonsági háló is jó választás lehet.

Néha nehezen indul a reggel. A kellő energia- és kreativitáslökethez ezekre a cappuccino és kávé díszítő sablonokra is szüksége lehet a koffeinimádóknak.

Egyértelmű célközönség, kreatív, hasznos és kompakt termék. A ragasztható tábla matricával az egész család jól jár: a gyerekek büntetlenül firkálhatják tele krétával, a szülők pedig emlékeztetőt vagy kedves üzeneteket írhatnak rá. Több probléma elhárítva, egyszerre.

 

 

Mondjuk, hogy megvan a termék. Mi a következő lépés?

A kommunikáció egyedivé tétele. Fel- és kitűnővé kell válnod, ami csak úgy lehetséges, ha a webshopba és a termékbe is bele tudod szőni azt, amitől igazán különleges. Ehhez kellenek a megfelelő fotók, illusztrációk, videók és termékleírások. Gyűjts inspiráló példákat, és elemezd ki, hogy szerinted miért működnek. Aztán próbáld meg adaptálni, amit csak lehetséges.

Összefoglalva: ezen a folyamaton kell végigmenned az aranytojás-termeléshez:

  • Saját pontrendszered elkészítése, súlyozása a cikk alapján
  • Regisztráció a Webshippy oldalán, hogy hozzáférhess a digitális piacterünk számodra ideális termékeihez, amiket később néhány kattintással integrálhatsz a webáruházadba.
  • Kutatás (információ- és termékötletgyűjtés)
  • A pontrendszer bevetése a rostálásnál.
  • A már megszűrt, szűk célcsoport elérése több platformon, lehetőleg pontos és egyedi üzenetekkel.

Sok sikert a kincskereséshez! Amennyiben segítségre lenne szükséged, logisztikai tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésre, hogy bármilyen felmerülő kérdést megválaszoljanak, vagy élőben bemutassák rendszerünk működését.

 

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk