Digitális nomádok: álom vagy valóság?

Olvasási idő: 8 perc
Digitális_nomád_életforma_dropshiping

Sokan úgy gondolják, hogy jó lenne pálmafák alatt, függőágyban ringatózva dolgoz(gat)ni, de az utazáshoz sok pénz kell, egy jó távmunkához meg sok szerencse. Ám ezek közül egyik sem teljesen igaz! Talán nem meglepő, hogy szerintünk az e-kereskedelem tökéletesen alkalmas arra, hogy digitális nomádként a világon bárhonnan megéljünk belőle. Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb tippeket egy ilyen álomszerű életforma megteremtéséhez.

Kezdjük azzal, hogy 2021-ben már senkinek nem kell magyarázni, hogy mi az a helyfüggetlenség, bár a legtöbben ezt úgy ismerik, hogy “home office”, illetve “karantén”. A vírushelyzet mindannyiunkat rákényszerített arra, hogy közelebbről megismerkedjünk a digitális technológiákkal. A főnököknek meg kellett bízniuk a beosztottakban, és mindenki megtapasztalhatta a szabadabb időbeosztás és a saját munkánk feletti nagyobb uralom erejét.

A karantén persze nem csak játék és mese, a gyermeket nevelők számára inkább nehéz próbatétel. Nem csoda, hogy az ingatlanpiacon óriási érdeklődés szakadt rá a Balaton környékére: ha már “otthon kell maradni”, mi értelme van a városnak? Akkor már legalább legyen egy kis kert és szabadabb terek, hogy levegőzni tudjanak a gyerekek. Sokan a nyaralók felé vették az irányt, már aki tehette.

Sok meseszerű, felkapott hely van a világon, ahová Európából eljutni nem könnyű, de ha már ott vagyunk, akkor az élet olcsóbb, mintha itthon maradtunk volna. A matek innentől egyszerű: ha a bevételed ugyanaz, akkor minél tovább vagy kint, annál gyorsabban gazdagodsz ahhoz képest, mintha itthon maradtál volna.
És közben ilyen látképek tárulnak eléd:

Digitális_nomád_életmód_Bali

Ez a fotó a Webshippy társalapítója, Perényi András személyes blogjáról származik. András 2015-ben innen, Baliról építette fel az első e-kereskedelmi vállalkozását, aminek menetéről részletesen beszámol ebben a posztjában.

Hat évvel ezelőtt! És hol voltak akkor még az olyan megoldások mint a Webshippy online piactere? Akkor még a bérelhető webshop-motorok is kezdetlegesek voltak a maiakhoz képest. A digitális nomádkodás már évtizedes múltra visszatekintő trend, nyilvánvalóan egyre jobbak a lehetőségek és feltételek hozzá, és 2020 után teljesen elfogadottá vált, hogy bármilyen szellemi munkát el lehet végezni a távolból is. Nem feltétlenül kell egy térben ülnünk ahhoz, hogy jól pörögjön a közös munka – elég ehhez a HD videókapcsolat is. Ennek az életformának már népes online közösségei vannak, például ez a csoport, ahol naponta osztanak meg egymással és az új érdeklődőkkel tanácsokat a tagok.

De mit is jelent a “digitális nomád”? Ez a nem kicsit erőltetett hangzású kifejezés csak annyit takar, hogy valaki az életformája részévé teszi a helyfüggetlenséget. Ezek a “nomádok” jellemzően nem egyfolytában utaznak, hanem legalább egy-két hónapot töltenek egy olyan helyen, ami nekik megfelel. Így kialakul egy napi rutinjuk, aminek része a napi néhány óra munkával töltött idő, és a többi időt felfedezéssel, kalandozással tölthetik.

Nyilvánvalóan a “hátizsákos”, a kötöttségektől mentes élet elsősorban a gyermektelen fiatalok sportja, de családos nomádok is léteznek: ők inkább még hosszabb, legalább negyedéves-féléves időtartamot maradnak egy helyen. Sokan az őszi-téli hónapokra elköltöznek egy kellemesebb klímájú területre, de a nyarakat itthon töltik. Mások alapvetően Magyarországon élnek, de jóval többet utaznak, mint az átlag, csak a felfedezés öröméért, és az utazásaik közben is dolgoznak. Nézd meg például ezt a TED videót Szabó Orsiról, aki céges jogászból lett “digitális nomád anyuka” és kommunikációs szakember:

 

Miből élnek a digitális nomádok?

Helyfüggetlenül pénzt keresni egyrészt úgy lehet, ahogy a freelancerek, szabadúszók és virtuális asszisztensek: valamilyen piacképes szellemi szolgáltatást kell végezni.

Néhány a leggyakoribb példák közül:

      • digitális marketing menedzsment
      • audió- vagy videóvágás
      • grafikai munkák
      • coaching
      • szoftverfejlesztés
      • fotózás
      • bármilyen tanácsadás és oktatás (beleértve a nyelveket, hangszereket vagy a jógát és bármilyen testedzési formát is, a hagyományos távoktatás – korrepetálás mellett).

De vannak más utak is: például a kereskedelem! Ezen a blogon már számos útmutatót írtunk arról, hogyan lehet pár lépésben e-kereskedelmi vállalkozást építeni. A konkrét feladat mindössze annyi, hogy bérelsz egy webshopot például a Shoprentertől, és összekötöd a Webshippy online piacterével, ahonnan szabadon válogathatsz a továbbértékesítésre kínált termékek közül. A siker kulcsa abban van, hogyan választod ki ezeket a termékeket és hogyan kommunikálsz a külvilág felé.

Az tény, hogy mindezt megteheted teljesen helyfüggetlenül. Ezért szuper ötlet belevágni egy webshopba akkor, ha már amúgyis helyfüggetlenül élsz, mert freelancer vagy, vagy a munkahelyed a teljes home office-t is lehetővé teszi (egyre több ilyen cég van már Magyarországon is, persze remote módon külföldi cégnek is dolgozhatsz, ha a szakértelmedhez megfelelő nyelvismeret is társul).

Ugyanígy persze lehet az e-kereskedelemmel is kezdeni. Egy fiatal magyar dropshipper, Vermes Attila még érettségi előtt elkezdte felépíteni vezeték nélküli fülhallgatókra alapozott webshopját, a podbolt.hu-t. Gyakorlatilag Százhalombatta és Adony között, a vonaton ingázva, mobiltelefonról menedzselve a vállalkozását, a középiskolába jövet-menet.

“Egyelőre minden hónapban sikerült teljesítenem a fejlődési céljaimat, ami +20%-os növekedés.” – mondta el Csaba. “Ennek köszönhetően el tudtam jutni idáig, hogy rögtön érettségi után legyen egy elfogadható e-kereskedelmi tudásom, üzleti modell-ismeretem. 2021-ben, 18 évesen egy skálázható vállalkozást vezetek, nagyrészt remote menedzsmenttel.”

Azt ki lehet jelenteni, hogy Csaba számára ezzel eléggé kinyílnak a lehetőségek. Nekivághat a világnak digitális nomádként, de építheti a vállalkozást munka vagy továbbtanulás mellett is.

Ha most enyhe nyomást érzel gyomortájékon, akkor jó helyen jársz. Valószínűleg nem is véletlenül vagy itt, mert egy Google keresés útján találtál a cikkre, vagy a közösségi médiában került eléd – vélhetően már van egy érdeklődésed, vonzalmad a téma iránt.

A dropshipperek sikerének egyik kulcsa a szenvedély

Egyszerűen szeretik a bolt felépítésének izgalmát, és az első eladások eufóriáját becsatornázva mindent megtesznek azért, hogy tovább optimalizálják a folyamatot. A dropshipping vállalkozás felépítése nem nagy dolog, de az tény, hogy minél keményebben dolgozva haladsz a cél felé, annál hamarabb válik igazi bevételtermelő gépezetté a webshop. Ez nem rögtön a kezdeteknél szokott általában megtörténni. Sajnos időt és energiát és némi pénzt kell beletenni, és hinni abban, hogy sikerülni fog.

Ez a kereskedelem hátránya például a gig workhöz képest, mert mondjuk egy fordítással gyorsan tudsz pénzt keresni, viszont mindig csak akkor van bevételed, amikor dolgozol is. Nem tudsz szabadságra menni, vagy persze tudsz, ha éppen megengedheted magadnak, de ekkor nem termelődik bevételed, és a rendszeres ügyfeleiddel egyeztetned kell. A hátrány előnnyé fordul át, amikor a befektetett energia megtérül, és a shop már arányosan sokkal jobb bevételt termel, mint amit online munkával keresni tudnál.

Egy webshop egyik fejlődése iránya, hogy sok munkával felfuttatod és egyre komolyabb bevételeket érsz el. A másik, hogy egy bizonyos szinten arra törekszel, hogy a lehető legkevesebb munkával termeljen valami bevételt neked, és a felszabaduló idődben elkezhetsz egy újabb shopot vagy más remote vállalkozást építeni, vagy tanulni, vagy csak élvezni egy kicsit a felszabadult időt a keményebb hónapok után. A webshopodat később akár el is adhatod a havi bevételének többszöröséért olyan online piactereken, mint az Exchange Marketplace.

Csaba arra hívja fel az érdeklődők figyelmét, hogy “olyan partnerekkel lehet csak nyugodtan együttműködni, akikkel nincsen probléma az elérhetőséggel” – ezért is van szükség egy tesztidőszakra egy új beszállítónál. Nem tudhatod előre, mennyire könnyű infókhoz jutni és egyeztetni, ez csak élesben derül kipontosan. A Webshippy digitális piactere ezért is jelent lépéselőnyt minden e-kereskedő számára: itt minden termék kéznél van, a raktárban, olyan beszállítókkal, akikkel magyar nyelven tudsz kommunikálni, és akik jól értik a digitális világot, hiszen a Webshippy intézi a logisztikájukat, nem tegnap kezdték a partnerkapcsolatok hatékony kezelését.

Digitális_nomád_életforma

A kérdés tehát csak az: valóban neked való -e a digitális nomádság?

Nézzük, hogyan érdemes hozzákezdeni a dropshipper digitális nomád életmódhoz:

1. Kezdd el kisebb távolságokkal, rövidebb időkkel

Egy pár napos zempléni kirándulás során is elkezdheted az előkészítő munkát, megismerkedhetsz a bérelhető webshopokkal, megnézheted, milyen termékek pörögnek a Webshippy piacterén, utánaolvashatsz a témának (ma már magyar nyelven is megtanulhatod az alapokat a Webshippy blogján, a Shoprenter képzésein és a Kosárérték cikkeiből). Ezt akár teljes állású, fix helyen végzett munka mellett is kipróbálhatod, egy-két hétvége alatt. Ha már most is remote dolgozol, próbáld ki milyen úgy utazni, hogy közben pár órát minden nap dolgozol.

2. Építsd ki a remote bevételi forrásaidat
Nem igazán fogsz tudni belekóstolni a digitális nomádkodásba addig, amíg nincs meg az a bevételforrásod, amit helyfüggetlenül is működtetni tudsz. Gondold át, hogy a freelancing vagy a dropshipping a te utad – optimális esetben e kettő kombinációja az igazán nyerő megoldás.

3. Biztosítsd a jogi háttered
Legyen rendben a papírmunka, az engedélyeid, a jogszabályi kötelezettségek, a biztosításod. Amit biztosan nem akarsz átélni, az az, hogy valami bürokratikus gond miatt befagy a boltod vagy vállalkozásod, miközben messze vagy az otthontól.

4. Próbáld ki az utazást komolyabb tét nélkül, mielőtt nekivágsz Ázsiának
A vándorélet vonzónak tűnhet, de útközben egy csomó minden kiderülhet. Sokat tanulsz majd saját magadról, olyasmit is, amit jobb lett volna tudnod, mielőtt az egész életformádat erre alapozod. Lehet, hogy jobban hiányoznak a barátok vagy a kedvenc reggelizőhelyed, mint gondolnád. Lehet, hogy kényelmesebb vagy annál, mintsem hogy egy hátizsákból élj hetekig. Vagy egy tengerparti bungalóban vagy akár egy ötcsillagos hotelben is. Mindenki máshogy reagál arra, amikor szokatlan körülmények közé kerül.

5. Tájékozódj online csoportokban
Ismerkedj az életformával az ilyen csoportokban. Ha vannak kedvenc célországaid, keresd meg az ott élő magyarok online csoportjait is. Csendben figyelj, és óvatosan kérdezz, először inkább csak kommentekben: egyik csoport sem kedveli azt, amikor az alapvető kérdéseket az újoncok hetente többször felteszik, de általánosságban a segítőkészség jellemző minden ilyen közösségre.

6. Világutazás helyett tölts hosszabb időt egy helyen
Az állandó utazás tempója túl gyors ahhoz, hogy a váratlan helyzetekre mindig tudj reagálni, és amellett, hogy a felfutó vállalkozásodat menedzseled, még élvezd is az egészet. Digitális nomádként, remote munkásként nem vagy a kéthetes szabadságokhoz kötve, és ezt érdemes kihasználni. Olyan országba menj, ami igazán érdekel, és repülni fognak a hetek. Teljesen más élmény lesz, mint turistaként felkeresni egy helyet.

7. Állj készen a rendszerezett életmódra
A webshopodat, mint minden vállalkozást, akkor fogod tudni sikeresen menedzselni, ha viszonylag szigorú napirendet dolgozol ki. Minél kevesebb időt akarsz fókuszált munkával tölteni, ezért teremtsd meg az optimális munkavégzés lehetőségeit. Ez nomádként egyáltalán nem mindig könnyű. A “work hard, play hard” teljesen új értelmet nyer ilyen életmód mellett.

8. Ne ragaszkodj a kontrollhoz
Abban biztos lehetsz, hogy nem fog mindig úgy menni, ahogy eltervezted. Cserébe életre szóló élményeket nyersz, szóval a kudarcokért kapsz is valami extra értéket. Ha az elején jól felkészültél, akkor képes leszel úszni az árral. Valószínű, hogy az életed, a személyiséged és a vállalkozásod is teljesen máshogy fog kinézni 1 évvel azután, hogy ráléptél erre az útra, és nem olyan lesz, mint amilyennek most elképzeled. Ezt a “pozitív káoszt” el kell fogadnod, ha ilyen dinamikus életpályát néztél ki magadnak.

Az e-kereskedelembe tehát most már saját termékek és nagykereskedői kapcsolatok nélkül is bele tudsz vágni. Ha érdekel, hogyan, tudj meg többet itt a dropshippingről.

Picture of Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk