Egytermékes webshop indítás: álmodozás helyett egyenes út a sikerhez

Olvasási idő: 8 perc
Webhop_indítás_egyszerűen

Az egytermékes webshop egy különösen „kezdőbarát” megoldás. Ha webshop indításán gondolkozol talán ez a legkönnyebb lépés.
Az e-kereskedelem izgalmas alternatíva lehet ma mindenki számára, aki a maga ura szeretne lenni, vagy csak szívesen építene ki egy kis mellékest termelő vállalkozást. 

Webshop, mint karrier

Az internetes kereskedelem nagyszerű lehetőség az önmegvalósításra. A gazdasági helyzettel kapcsolatban azt szoktuk meg itt Közép-Európában, hogy ha éppen fejlődésnek indulnak a dolgok, általában beüt valamilyen válság. A hagyományos karrierutak már nem olyan kiszámíthatóak, mint régen. Persze ez jó értelemben is igaz, hiszen a digitális technológiák fejlődése sokak számára lehetővé tette, hogy akár utazgatás közben, távolról végezzenek olyan munkát, ami nekik a legmegfelelőbb.

Pénzkeresés otthonról – feljövőben a freelancerek

A home office egyfelől megterhelő bezártság, de ha a megfelelő körülményeket meg tudja valaki teremteni hozzá, akkor az is lehet a helyfüggetlen életmód egy kellemes verziója, vagy a nagyvárosokban ott vannak a gombamód szaporodó coworking irodák, ahol kifejezetten inspiráló közegben, értékes kapcsolatokat építve lehet dolgozni a saját vállalkozásunk fejlesztésén. Ha érdekel, hogy mik voltak a saját tapasztalataink a távmukára átállásról, itt elolvashatod!

Az elmúlt években az ilyen helyfüggetlen, “freelancer” életstílust élők száma ezrével gyarapodott Magyarországon is. Elsősorban kommunikáció, marketing és IT területen dolgozó szakértők, illetve fordítók, nyelvtanárok és trénerek tartoztak közéjük. A közelmúltban azonban történt néhány jelentős technológiai előrelépés az e-kereskedelem terén, olyan fejlődés, amely lehetővé tette, hogy a kereskedelem iránt fogékonyak is a saját kezükbe vegyék az irányítást.

Webshop_indítás_freelancer_

 

Egyszerű webshopok

Először is, itt vannak az egyre könnyebben kezelhető és funkciógazdagabb webshop-motorok, mint a magyar fejlesztésű Shoprenter, vagy az amerikai Shopify. Tehát magát a webshopot már nulla kezdő tudással is fel lehet építeni, néhány nap alatt (akár órák alatt is, ha tudjuk mit csinálunk és megelégszünk egy egyszerűbb áruházzal indulásképp).

Webshop termék(ek) beszerzése

A webshop indítás következő lépése a termékek beszerzése lenne, ám létezik egy lehetőség – a dropshipping -, ami ezt a nehéz döntésekkel és komoly tárgyalási kihívásokkal teli folyamatot is leegyszerűsítette néhány kattintásra.

Webshippy online piactér egy teljesen online nagykereskedelmi piactér, ahonnan szabadon lehet átemelni termékeket a saját webshopunkba, és csak az értékesítés után kell kifizetni a beszerzési árat. A kiszállítást az eredeti forgalmazó intézi, a Webshippy segítségével. Úgy tudsz árulni termékeket tehát, hogy te magad hozzájuk sem érsz és nem is egyeztetsz róla senkivel. Ha a piactéren elérhető, akkor szabad préda, bárki eladhatja.

Persze, ha teljesen egyedi terméket állítasz elő saját magad, vagy ha a termékeid beszerzésére van egy direkt forrásod, akkor a dropshipping számodra csak kiegészítő elem lesz, ahonnan extra termékeket emelhetsz át, a kosárértéked növelésére. Viszont ebben az esetben természetesen magadnak kell gondoskodnod a termékek raktározásáról, majd a csomagolásról és a kiszállításról – de jó hír, hogy a Webshippyre akár rá is bízhatod az egészet. Ennek a költsége alapvetően csak egy olyan csekély csomagkezelési díj, ami gyorsan megtérül neked, amint felszabadulsz a rendelések menedzsmentjének állandó nyomása alól, ráadásul a piacon elérhető legkedvezőbb szállítási költséggel tudsz kalkulálni, ami nem elhanyagolható különbség.

Egytermékes webshop: a maximális fókusz előnye

A sikeres webshopok jellemzője az, hogy van egy jól meghatározott koncepciójuk arról, hogy kiknek értékesítenek és mit. Viszonylag kevés “mindent bele”, vegyesfelvágott webshop-vállalkozást ismerünk. A kulcs a jól beazonosítható termékkör felépítésében van.

És mi lehet annál jobban beazonosított termékkör, mint ami egyetlen termékre fókuszál?

A sikeres webshopok között sok “egytermékes” van. Úgy tűnik, a kockázatok mellett megéri ezzel az iránnyal is kísérletezni. Ha csak egy termékünk van, akkor minden egyes kapcsolódó feladat is jóval egyszerűbb, vagyis a vállalkozás összességében jóval kevesebb munkaidőt és erőforrást igényel. Ha így is el tudunk érni hasonló profitrátát, mint egy többtermékes, hagyományosabb webshop, az óriási előny. Miben rejlik ezeknek a specializált shopoknak a sikere?

Egyterméke_webshop_indítás_niche

 

Miért jó egyetlen terméket forgalmazni?

Manapság divatos dolog a dropshipping, és sokakat vonz az e-kereskedelem ígérete. De ha csak másoljuk azt, amit mindenki csinál, úgy nem tudjuk megismételni a sikereiket. Alkalmazkodni kell, és mások tapasztalatait felhasználva egy kicsit mást, egyedit, a megszokottól kicsit eltérőt létrehozni. Az egytermékes webshopot fel lehet fogni egy konkrét projektnek is, amivel mindenki könnyen tesztelheti, hogy neki való-e az e-kereskedelem.

A termék kiválasztásában és a megfelelő célközönség megtalálásában megvan az a végtelen mozgástér, ami könnyen lehetővé teszi, hogy valami olyasmit csináljunk, amiből még nincs sok pontosan ugyanolyan.

Az üzleti trendeket nagymértékben befolyásolják bizonyos könyvek, amelyek aztán hivatkozási alappá válnak. A freelancerek világában Tim Ferriss Négyórás munkahét című könyve számít alapműnek, a hétköznapi pénzügyi tudatosság terén világhírű a “Gazdag papa, szegény papa”. Hasonlóan nagy karriert fut be Gary Keller “Az 1etlen dolog” című könyve az időbeosztás, feladatmenedzsment, vállalkozásfejlesztés terén.

Ennek a könyvnek egyik fő üzenete, hogy ahogyan egyre bonyolódik a világunk, és egyre több dologgal foglakozunk (munka, család, tanulás, vállalkozásfejlesztés, saját márka, webshop, életmód, stb), nagyon értékes képességgé válik, ha be tudjuk azonosítani azt, ami igazán fontos cél számunkra, mert így gyorsan és hatékonyan meg is tudjuk valósítani. A sikerélmény pedig lendületet ad a következő “1etlen dolog” megvalósítása felé.

Ez egy hasznos filozófia azok számára is, akik most vágnának bele az e-kereskedelembe, mint lehetséges kiegészítő jövedelmeket generáló tevékenységbe.

Mi legyen az az “egy termék” és hogyan értékesítsd?

Az alábbiakban pontokba szedtük azt a néhány elvet és szempontot, amit konzekvensen végigcsinálva sikeressé tehető egy ilyen, egyetlen kulcstermékre alapozott webáruház.

1. A terméked ne legyen széles körben könnyen hozzáférhető

Általános kiinduló szabályként érdemes kezelni azt, hogy ne árulj olyasmit az egytermékes webshopodban, amit minden sarki boltban vagy hipermarketben meg lehet vásárolni. Árulhatsz olyasmit, de ne pont ugyanazt. Magyarországon a legjobb opció számodra valószínűleg a Wesbhippy online nagykereskedelmi piactere, mert itt már rendelhető termékek közül válogathatsz. Csak átemelsz egyet a saját boltodba és kész is, nem kell foglalkoznod beszerzéssel, tárolással, csomagolással, a Webshippy mindent intéz – neked csak további pontok alapján haladva a shop felépítése és a célközönséged megtalálása a feladatod.

2. A terméked legyen újszerű, vizuálisan izgalmas – és ezt használd is ki!

Ha sokféle terméked van, akkor nem valószínű, hogy mindegyikről tudsz forgatni egy pöpec videót. De ha csak egy van, akkor annak kimaxolhatod a marketingjét, és beleadhatsz mindent! Akár többféle, izgalmas és látványos videót forgathatsz a termékeddel a főszerepben. Jelenleg nagyon valószínű, hogy ez a videó lesz a “királytartalom” a terméked esetében, mert használhatod YouTube-on, Facebookon, Instagramon, hirdetésben, posztban.

Legyen pörgős, színes, vicces, legyenek benne érdekes részletek, apróságok, hívd fel a figyelmet arra, ami a terméket megkülönbözteti, és legyen kicsit más, vidd bele az egyéniséged, ne próbálj túlzottan hasonlítani a “nagyokra”.

Az őszinte hitelesség fontosabb, mint a hideg profizmus! Ez az egy darab, akár 2-3 perces videó lesz az egész kommunikációd lényege, szóval érdemes belerakni annyi energiát és kreativitást, amennyit csak bírsz, akár profi videósok segítségét is igénybe veheted, mert innentől már csak hirdetésekre szeretnél költeni, a hirdetések hatékonysága pedig végső soron a videód minőségétől fog függeni.

3. A terméked legyen olyan, ami nagy számban értékesíthető

Az e-kereskedelmi cikkek egyik leggyakoribb példaterméke a mobiltelefonok tokja, különösen az iPhone tok. A Webshippy beszállító partnerei között is van olyan vállalkozás, ami kifejezetten erre specializálta magát Miért? Mert százmilliós nagyságrendű embernek van a világban iPhone-ja, a többségük valószínűleg becsben tartja és vigyáz rá, és hajlandó az alaptermék árának töredékébe kerülő kiegészítőket vásárolni, ha az javítja a telefon mindennapi használatának élményét.

A tok ráadásul nem tud elromlani, nem kell szervizelni, alapvetően olcsó termék, könnyű tárolni. Ezek mind olyan tényezők, amelyek ideális e-kereskedelmi termékké teszik.

Egy másik konkrét példa, amihez igazán nem kellett nagy fantázia: az egészségügyi maszk. 2020 tavaszán, amikor a pandémia megérkezett Magyarországra, a maszkok és a kapcsolódó termékek nem álltak megfelelő mennyiségben és minőségben rendelkezésre, ezért jó ötlet volt akkor kifejezetten erre webshopot nyitni, ahogy ezt a Webshippy egyik partnere meg is tette. Ha bővebben is érdekel a Viseljmaszkot.hu sikersztorija, itt elolvashatod.

4. A termékedet árazd agresszíven

Ha egytermékes shopod van, akkor teljesen egyértelműen tervezhető a profitod. Tudod a bekerülési árat és az árrést, ezt csak felszorzod a darabszámokkal és máris láthatod, hogy mire számíthatsz. Más kereskedők egy egész termékportfóliót próbálnak egyensúlyban tartani, akciókkal, kombinált ajánlatokkal, és így tovább. Neked viszont mindössze annyi a dolgod, hogy a te termékedet áruló összes kereskedő közül a tiéd legyen a legalacsonyabb ár, vagy legalábbis az alacsonyabbak közé tartozzon.

Azért is jó egy darab, egyszerű termékkel kezdeni, mert az elején a hirdetési kampány elkezd információkat termelni a Facebook pixelen keresztül, illetve elkezdenek gyűlni a mailcímek. Az agresszív árazással az a cél, hogy akár csak egy egészen kicsi profittal is, de beinduljon a rendszer. Ahogy egyre jobban megismered a közönségedet, úgy tudsz majd egyre jobban hirdetni, és így növelni a megtérülés mértékét az áraid és a hirdetési költéseid fokozatos optimalizálásával.

Webshop_indítás_webdesign

5. Az egytermékes webshop felépítése egyszerű és puritán tud maradni: élj ezzel a lehetőséggel!

Minden energiádat a céloldal (landing page) kialakításának szentelheted. A te esetedben a hirdetések, posztok, bármilyen egyéb megjelés erre az egy termékoldalra vezet, és az érdeklődőnek el sem kell innen kattintania! Nincs más kínálat, nincs kereső, nincsenek alternatívák. Ez azért előnyös, mert segít a vásárlónak elköteleződni a vásárlás mellett, nem vonják el a figyelmét egyéb lehetőségek. A döntésparalízis esélye nullára csökken. Nincs más dolgod, mint ez az egy oldalt ütősre felépíteni és a vásárlás gombbal lezárni a folyamatot.

6. Használj Facebook-pixelt!

Jelenleg az online hirdetések sikerének egyik kulcsa a Facebook-pixel. Ez egy rövid kódsor, ami lehetővé teszi, hogy adatokat szerezz a weboldaladon megforduló látogatókról, a Facebook adataik révén. Persze nem név szerint és beazonosíthatóan, de erre nincs is szükség: a lényeg az, hogy így felfedezhetsz mintázatokat és jellegzetességeket azzal kapcsolatban, hogy milyen korú, nemű, lakóhelyi illetőségű és egyéb jellemzőkkel bírnak a potenciális vásárlóid.

Ezt pedig jól fel tudod használni a hirdetések célzásakor, hiszen ott ugyanezeket az adatokat megadhatod, sőt, a weboldaladon megfordulókat eleve megcélozhatod emlékeztető jellegű hirdetésekkel.

Az egytermékes webshop azért jó, mert a beérkező látogatók előtt összesen 2 opció van: vásárolnak vagy nem. Ez a Facebook-pixel hatékonyságát nagyban elősegíti, egyre hatékonyabban tudod a közönségedet a vásárlás felé terelni. A Facebook hirdetések célzásáról ebben a posztban találsz szuperhasznos tippeket.

Ezzel a néhány lépéssel el tudsz jutni odáig, hogy szinte automatikusan működjön a shopod, és kisebb finomításokkal folyamatosan növelni tudod a nyereségedet. Ha beáll a rendszer, akkor akár hosszú távon is működhet így, szinte beavatkozás nélkül. Ha kedved kaptál az egy termékes webshop kipróbálásához, a kulcsterméked kiválasztásában hasznodra válhat ez a posztunk is, amiben 5+1 további tippet találsz csak a jó termék beazonosításához.

Picture of Gergő Benedek

Gergő Benedek

Startup-kommunikációs szakértő, sharing economy evangelista. 2002 óta blogol, nyughatatlanul kutatja a leginnovatívabb témákat és platformokat.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk