5 költséges hiba, amit rengeteg dropshipper elkövet

Olvasási idő: 5 perc

Irreális elvárások, rossz hozzáállás, önbizalomhiány… Egy dropshipper útját álló általános, hozzáállásbeli akadályok száma szinte végtelen. Ezek nagy része nehezen és lassan orvosolható. Viszont léteznek olyan problémák is, amelyeket gyorsan ki lehet küszöbölni, ha betartasz néhány aranyszabályt. Ebben a cikkünkben körüljárjuk a dropshippereket érintő 5 legsúlyosabb, „pénzégető” hibát, és tanácsokat is adunk, hogy elkerülhesd őket.

Szubjektív termékválasztás

A legtöbb kezdő dropshipper olyan terméket választ, amiért személy szerint lelkesedik. Ezzel önmagában nincs baj, de nem szabad elfelejteni, hogy az esetek 99%-ában nem mi vagyunk a célcsoport. Mégis hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egy minket zavaró probléma milliókat érint, és a megoldást nyújtó termékért tolongani fognak a vásárlók. De ennél muszáj mélyebbre ásnod.

A megoldás alapja a részletes termék- és piackutatás.

Amennyiben kevés versenytárs tevékenykedik a réspiacon; sok a megválaszolatlan kérdés (kihívás), amire a terméked megoldást nyújthat; a Google Trends-értékek is magasak a termékhez kapcsolódó kulcsszóra (vagy kulcsszavakra); illetve ideális fizikai termékjellemzőkkel (kis méret, könnyű csomagolhatóság stb.) és magas árréssel kalkulálhatsz, akkor jó úton jársz. A termék- és piackutatáshoz szükséges, niche termékekhez, célcsoportokhoz, és piaci helyzethez kapcsolódó szempontokat ebben a cikkünkben szedtük össze.

A dropshippingre teremtett termékek ismérveiről és az elkerülendő kategóriákról pedig készítettünk 1-1 videót a számodra.

 

Ha ezeket megnézed és átülteted a gyakorlatba, az már félsiker. A siker másik fele pedig akkor érkezik, miután regisztrálsz a Webshippyhez, ahol több száz minőségi beszállító népszerű termékei között válogathatsz.

Ctrl+c, Ctrl+v: A dropshipper ősellensége

A hirdetésszövegeknél, videóknál és képeknél csak a pénzt égeted, ha 1 az 1-ben másolsz valakit. Sok dropshipper számára csábító út, hogy lát valamit, ami látszólag működik, és lekoppintja. Ez már a termékek szintjén is veszélyes, de hirdetéseknél és termékoldalaknál halálos. Kreativitás és egyediség hiányában minden egyes hirdetésre elköltött forintod megy a kukába.

A megoldás, hogy felépítesz egy megbízható márkát. A termékeknél építhetsz white label késztermékekre, amiket a saját címkéddel és logóddal, a te márkaneved alatt értékesíthetsz. Ez a terméktípus az influenszerek nagy kedvence, de messze túlmutat az általuk értékesített pólók, bögrék vagy napszemüvegek tengerén.

A logón és a designon kívül egyedi szövegek, saját fotók és videók is kellenek ahhoz, hogy megérje hirdetned a nagy zajban. Ha gyártói vagy stockfotót használsz, tegyél bele valami különlegeset, amitől más lesz, mint a többi 500 helyen, ahol a vásárlók találkozhatnak vele!

A „gyenge pont” kezelésének hiánya

Egy jövedelmező dropshipping vállalkozást nagyon nehéz egyedül felépíteni és üzemeltetni. Még a legfelkészültebb dropshippernél is megfigyelhető 1-2 olyan részterület, amivel meggyűlik a baja. Ez lehet a fejlesztés, szövegírás, képalkotás vagy utómunka, ügyfélszolgálat-kezelés, logisztika, bármi. A lista kimeríthetetlen, de az időd, a pénzed és az energiád sajnos nem. Az esetek többségében valódi pénztemető egy-egy sokáig fennálló gyenge pont.

Ezekre a gyenge pontokra gyógyír lehet egy minőségi, szakirányú képzés, vagy az adott feladat kiszervezése. Megoldást jelenthetnek a különféle automatizációs lehetőségek is, illetve az, ha megtalálod a megfelelő csapattagot/partnert, akire rábízhatod a fennálló „gyenge pontokat”. A Webshippyre például a kiszervezett logisztika terén is számíthatsz.

Hiányos csatornaválasztás

Ha azt mondom, dropshipper és azt, hogy hirdetés, mindenkinek a Facebook jut eszébe. Ez nem véletlen, mert tényleg rengetegen választják ezt a csatornát a termékeik népszerűsítésére. Kiemelkedő hirdetésekkel nagyot lehet kaszálni, de mire egy-egy kampányt optimalizál valaki, rengeteg pénz tűnik el. Még Dan Vas, az Ecom Freedom multimilliomos vezetője is több mint 20 millió forintot bukott Facebook-hirdetéseken. És ez nem egyedi eset. Ha csak egy csatornára építed a kommunikációt, hatalmas anyagi kockázatot vállalsz.

A megoldás az, hogy kiszélesíted a marketingcsatornák számát. SMS- és e-mail-kampányok segítségével sokkal hatékonyabbá válhatsz. Például 20%-os vagy nagyobb kedvezménykuponok bevetésével. Természetesen vannak olyan organikus lehetőségek is, amelyekkel ingyen labdába rúghatsz.

„Belealvás” a működő folyamatokba

Amikor egy dropshipping vállalkozás elkezd pénzt termelni, a legtöbb dropshipper hátradől. Ez csúnyán visszaüt például olyankor, amikor egy korábban jól teljesítő kampány kezd kifulladni, és a webshoptulajdonos elfelejti azt lecserélni, illetve optimalizálni. Vagy amikor egy beszállító árat emel, de az értékesítő ezt nem (vagy csak későn) követi le. Vagy olyankor, ha a dropshipper egyetlen beszállítóra épít, és hirtelen elfogy egy keresett terméktípus.

Az utolsó két példa garantáltan nem fordulhat elő a Webshippy ügyfeleivel. Mivel a piactéren több minőségi beszállítót is találnak 1-1 terméktípus kapcsán. És mert automatizált folyamatokkal segítjük a dropshippereket: időben értesítünk mindenkit az árváltozásokról.

Most már ismered azt az 5 rendkívül költséges hibát, amit dropshipperként el kell kerülnöd, és a megoldás kulcsa is ott lapul a zsebedben (vagyis a képernyődön/telefonodon).

Nem állítom, hogy a dropshipper lét minden egyes másodperce olyan felhőtlen lesz, ahogy azt sokan ígérik. De azt igen, hogy költséghatékonyabban és gyorsabban eljuthatsz a kitűzött céljaidig, ha megfogadod tanácsainkat. Egy biztos, a Webshippyre számíthatsz az úton.

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

61 cikk