Gyártó, esetleg nagykereskedő vagy? Tedd termékeidet vonzóvá a webshopoknak!

Olvasási idő: 5 perc

Legyen szó saját előállítású termékekről, vagy külföldről beszerzett árucikkekről, ha az értékesítés fellendítésére keresed a megoldást, akkor a hagyományos viszonteladói hálózat kiépítése mellett kézenfekvő irány lehet a dropshipping webáruházak felé nyitni. Számos olyan piactér működik, ami kapocsként szolgál a viszonteladók, valamint a portékájukat kínáló gyártók, nagykereskedők között.

B2B- ből B2C - hatványozottan több lehetőség

A Webshippy Marketplace kiváló lehetőség egy B2B értékesítő számára, hogy B2C piacokat érjen el, saját energiabefektetés nélkül. Te döntöd el, hogy melyik viszonteladásra specializálódott platformnak szavazol bizalmat, a globális piacterekre (pl. Amazon, Alibaba) vagy inkább hazai dropshipperekre fókuszáló marketplace-re viszed fel termékeidet.
Igazán sikeres azonban csak akkor leszel, ha a viszonteladók maguk is meglátják a lehetőséget termékeidben. 

Mivel jól ismerjük a dropshipping gyakorlati oldalát és a viszonteladók szemszögéből is szemléljük a piacot, most adunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan tudod vonzóvá tenni termékeidet.

Ahány webáruház, annyi stratégia, de a lényeg ugyanaz

Mindenekelőtt tudnod kell, hogy a webáruházak különböző stratégiákban gondolkoznak, és más-más célból keresik fel a piactereket.

Van olyan e-kereskedő, aki a termékpalettája színesítésére használja a dropshipping beszerzést, de olyan is, aki több ezer árucikket szelektál le, tematizál és értékesít tovább ilyen forrásokra építve vállalkozását. A szárnyukat bontogató vállalkozások mellett meg kell említeni az influenszereket és bloggereket is, akik – sok esetben nem hoznak létre saját brandet – de mások termékeinek továbbértékesítésével (white label, dropshipping) e-kereskedelmi lábakat növesztenek.

Nagykereskedői, gyártói szemmel a fő kérdés az, hogy milyen termékek vonzzák a dropshippereket? Milyen szempontok alapján válogatnak a potenciális viszonteladói partnereid az egyre bővülő lehetőségek között?

1) A termék

Mint minden e-kereskedő, a dropshipper is a könnyen eladható árucikkeket keresi. A jól értékesíthető termékek persze nagyon különbözőek lehetnek. Tulajdonképpen ugyanolyan sikeres lehetsz beszállítóként az újravásárlási potenciállal bíró rétegtermékekkel, (pl. kozmetikumok, táplálékkiegészítők, kúraszerűen alkalmazható termékek) mint egy széles tömegek fantáziáját megmozgató – akár szezonális –  sláger termékkel.(kerti medence).

Míg a kezdő dropshipperek nagyon nyitottak és kísérletezőek, a rutinosabbak figyelmét sosem kerülik el az egyedi terméktulajdonságokkal (USP) bíró termékek, hiszen ezeket könnyen és gyorsan fel tudják használni a promóciókban. 

A termékleírásokban domborítsd ki azokat a jellemzőket és paramétereket, melyek beindíthatják az e-kereskedő fantáziáját. Ne feledd, ők valószínűleg nincsenek tisztában az adott termék előnyeivel.. A te dolgod, hogy megvillantasd a potenciális viszonteladók előtt a lehetőségeket.

2) A rendelkezésre álló készlet

A dropshipping piactér nem a kifutó termékek kiszórásának felülete. Ha úgy tekintesz rá, legjobb esetben is csak alkalmi eredményeid lesznek. A dropshipping webáruházak egyik rémálma a hirtelen lecsökkenő készlet, ezért eleve megszűrik azokat a termékeket, amelyekből nem áll rendelkezésre a számukra megnyugtató mennyiség. 

Gondolkozz a dropshipperek fejével, és olyan választékot kínálj, melyet közép és hosszú távon is ki tudsz szolgálni.

3) A viszonteladói árrés

A dropshipperek számára az ár egyik fő szempont, amikor továbbértékesíthető termékeket keresnek. A Webshippy viszonteladói katalógusában például többféle szűrési lehetőséget is előszeretettel használnak. Többek között a legnagyobb árrés vagy profit szerinti rendezési szempontot. 

Ez lehetővé teszi, hogy adott kategórián belül azok a termékek jelenjenek meg a lista elején, melyeknél a katalógus ár és a javasolt fogyasztói ár alapján a legmagasabb az árrés. A profit beállítása esetén összegszerűen, az árrés esetében százalékosan látható, hogy mennyit kereshet az adott terméken.

Ha sikeres akarsz lenni a dropshipping platformokon, nem hagyhatod számításon kívül az e-kereskedők prioritásait. Gondolj csak bele, bárhol az offline világban egy átlagos viszonteladói szerződés minimum 25%-30%-os viszonteladói árrést biztosít, így aztán érthető, hogy ezt a mozgásteret a dropshipperek is elvárják tőled. 

Tartsd szem előtt, hogy amennyiben a termékeid az alacsony kiskereskedelmi árkategóriába tartoznak, a dropshippernek mindenképpen nagyobb volumenben kell értékesítenie ahhoz, hogy profitot szerezzen. Kiemelkedően fontos, hogy ilyen esetekben eleve nagyobb árukészletet tudj biztosítani, máskülönben nem lesz versenyképes az ajánlatod más beszállítókkal szemben.

4) A termék megjelenése

Egy nemzetközi kutatás alapján a vásárlási folyamatban a képeknek az emberek 67%-a tulajdonít nagy jelentőséget, megelőzve ezzel a 63%-ot elérő termékleírásokat. Mindez azt jelenti, hogy az emberek a vizualitást előrébb helyezik, mint a szöveges tartalmat. 

A jó minőségű termékfotó ráadásul növelheti a dropshipper konverziós arányát, amit nagyra értékel. Gyártóként, beszállítóként előnyt kovácsolhatsz abból, ha jó minőségű képi és videós tartalmakat szolgáltatsz a viszonteladóinak.

5) A termék minősége

A dropshipperekről a köztudatban az a kép él, hogy a könnyű pénzkereset motiválja őket, de a valóságban már sokkal tudatosabb, az e-kereskedelmi trendekkel lépést tartó vállalkozói réteg használja ki ennek a beszerzési formának az előnyeit. 

Hidd el, egyetlen dropshipper sem szívesen kockáztatja a jó megítélését. Ha az e-kereskedőnek minőségi kifogások miatt vissza kell vennie az árucikket, hamar elpártol az adott beszállítótól.

6) Méret és súly

A dropshipper számára az az ideális termék, ami könnyen és gyorsan csomagolható, illetve szállítható, ugyanis költséghatékonyságra törekszik.  A hagyományos dropshippingben utazók sok esetben maguk csomagolják és kézbesítik a megrendeléseket. 

Ez önmagában elég időigényes feladat, ráadásul ott van még a raktárkészletek tárolása is, ezért egyre többen pártolnak át a webshop fulfillment szolgáltatókhoz.

A Webshippy által kezelt termékek széles spektrumon mozognak, azonban vannak olyan termékek, amelyek kiküldése a kézbesítést végző partnereink szabályai alapján nem megoldható, ezért ezeket a termékeket – bizonyos paraméterei miatt – mi sem tudjuk kezelni. 

Itt hasznos segítséget találsz annak eldöntéséhez, hogy termékeid a méretük és súlyuk alapján mennyire kezelhetők.

7) White label, saját arculatra szabható

A private label (saját márkás) és a white label olyan termék, amit a dropshipper, vagy bármilyen viszonteladó saját brandjére, arculatára formálhat. Gyártóként ezt az irányt is számításba veheted, a kérdés, hogy fel vagy-e készülve az ezzel járó új feladatokra.

A white label esetében igény szerint  tetszőleges arculattal kell felruházni a termékeidet, a private label már specifikusabb módosításokat jelent, hiszen ezeknél komplex módosításokat kérhetnek tőled a dropshipperek. Ha nem zárkózol el tőle és a kínálatod alkalmas erre, akkor komoly plusz piacra tehetsz szert a viszonteladók által.

Összegzés

Mindannyian tudjuk, hogy rengeteg kihívással jár egy jól működő viszonteladói hálózat felállítása, de ott van a dropshipping, ami sokkal hatékonyabb lehetőség arra, hogy dinamikusan növekedj. Ahhoz, hogy a termékeid vonzóak legyenek a különféle területekről érkező e-kereskedők számára csak annyi szükséges, hogy a viszonteladók fejével gondolkozz és a cikkben részletezett szempontokat figyelembe véve készítsd fel a viszonteladásra felkínált árucikkeidet.

Minden bizonnyal felkeltettük az érdeklődésed és szeretnéd tudni milyen extrákat nyújt a Webshippy viszonteladói piactere a nagykereskedőknek, illetve miért érdemes csatlakozni a leginnovatívabb hazai platformhoz. Ne habozz, hiszen ebben a cikkben összefoglaltuk számodra a legfontosabb érveket.

Picture of Válóczy Edina

Válóczy Edina

PR és kommunikációs szakember, szárnyait próbálgató dropshipper. Éppúgy hisz a történetmesélés erejében, mint az adatvezérelt digitális marketing szemléletben.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk