Gyártó, esetleg nagykereskedő vagy? Tedd termékeidet vonzóvá a webshopoknak!

Legyen szó saját előállítású termékekről, vagy külföldről beszerzett árucikkekről, ha az értékesítés fellendítésére keresed a megoldást, akkor a hagyományos viszonteladói hálózat kiépítése mellett kézenfekvő irány lehet a dropshipping webáruházak felé nyitni. Számos olyan piactér működik, ami kapocsként szolgál a viszonteladók, valamint a portékájukat kínáló gyártók, nagykereskedők között.

B2B- ből B2C - hatványozottan több lehetőség

A Webshippy Marketplace kiváló lehetőség egy B2B értékesítő számára, hogy B2C piacokat érjen el, saját energiabefektetés nélkül. Te döntöd el, hogy melyik viszonteladásra specializálódott platformnak szavazol bizalmat, a globális piacterekre (pl. Amazon, Alibaba) vagy inkább hazai dropshipperekre fókuszáló marketplace-re viszed fel termékeidet.
Igazán sikeres azonban csak akkor leszel, ha a viszonteladók maguk is meglátják a lehetőséget termékeidben. 

Mivel jól ismerjük a dropshipping gyakorlati oldalát és a viszonteladók szemszögéből is szemléljük a piacot, most adunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan tudod vonzóvá tenni termékeidet.

Ahány webáruház, annyi stratégia, de a lényeg ugyanaz

Mindenekelőtt tudnod kell, hogy a webáruházak különböző stratégiákban gondolkoznak, és más-más célból keresik fel a piactereket.

Van olyan e-kereskedő, aki a termékpalettája színesítésére használja a dropshipping beszerzést, de olyan is, aki több ezer árucikket szelektál le, tematizál és értékesít tovább ilyen forrásokra építve vállalkozását. A szárnyukat bontogató vállalkozások mellett meg kell említeni az influenszereket és bloggereket is, akik – sok esetben nem hoznak létre saját brandet – de mások termékeinek továbbértékesítésével (white label, dropshipping) e-kereskedelmi lábakat növesztenek.

Nagykereskedői, gyártói szemmel a fő kérdés az, hogy milyen termékek vonzzák a dropshippereket? Milyen szempontok alapján válogatnak a potenciális viszonteladói partnereid az egyre bővülő lehetőségek között?

1) A termék

Mint minden e-kereskedő, a dropshipper is a könnyen eladható árucikkeket keresi. A jól értékesíthető termékek persze nagyon különbözőek lehetnek. Tulajdonképpen ugyanolyan sikeres lehetsz beszállítóként az újravásárlási potenciállal bíró rétegtermékekkel, (pl. kozmetikumok, táplálékkiegészítők, kúraszerűen alkalmazható termékek) mint egy széles tömegek fantáziáját megmozgató – akár szezonális –  sláger termékkel.(kerti medence).

Míg a kezdő dropshipperek nagyon nyitottak és kísérletezőek, a rutinosabbak figyelmét sosem kerülik el az egyedi terméktulajdonságokkal (USP) bíró termékek, hiszen ezeket könnyen és gyorsan fel tudják használni a promóciókban. 

A termékleírásokban domborítsd ki azokat a jellemzőket és paramétereket, melyek beindíthatják az e-kereskedő fantáziáját. Ne feledd, ők valószínűleg nincsenek tisztában az adott termék előnyeivel.. A te dolgod, hogy megvillantasd a potenciális viszonteladók előtt a lehetőségeket.

2) A rendelkezésre álló készlet

A dropshipping piactér nem a kifutó termékek kiszórásának felülete. Ha úgy tekintesz rá, legjobb esetben is csak alkalmi eredményeid lesznek. A dropshipping webáruházak egyik rémálma a hirtelen lecsökkenő készlet, ezért eleve megszűrik azokat a termékeket, amelyekből nem áll rendelkezésre a számukra megnyugtató mennyiség. 

Gondolkozz a dropshipperek fejével, és olyan választékot kínálj, melyet közép és hosszú távon is ki tudsz szolgálni.

3) A viszonteladói árrés

A dropshipperek számára az ár egyik fő szempont, amikor továbbértékesíthető termékeket keresnek. A Webshippy viszonteladói katalógusában például többféle szűrési lehetőséget is előszeretettel használnak. Többek között a legnagyobb árrés vagy profit szerinti rendezési szempontot. 

Ez lehetővé teszi, hogy adott kategórián belül azok a termékek jelenjenek meg a lista elején, melyeknél a katalógus ár és a javasolt fogyasztói ár alapján a legmagasabb az árrés. A profit beállítása esetén összegszerűen, az árrés esetében százalékosan látható, hogy mennyit kereshet az adott terméken.

Ha sikeres akarsz lenni a dropshipping platformokon, nem hagyhatod számításon kívül az e-kereskedők prioritásait. Gondolj csak bele, bárhol az offline világban egy átlagos viszonteladói szerződés minimum 25%-30%-os viszonteladói árrést biztosít, így aztán érthető, hogy ezt a mozgásteret a dropshipperek is elvárják tőled. 

Tartsd szem előtt, hogy amennyiben a termékeid az alacsony kiskereskedelmi árkategóriába tartoznak, a dropshippernek mindenképpen nagyobb volumenben kell értékesítenie ahhoz, hogy profitot szerezzen. Kiemelkedően fontos, hogy ilyen esetekben eleve nagyobb árukészletet tudj biztosítani, máskülönben nem lesz versenyképes az ajánlatod más beszállítókkal szemben.

4) A termék megjelenése

Egy nemzetközi kutatás alapján a vásárlási folyamatban a képeknek az emberek 67%-a tulajdonít nagy jelentőséget, megelőzve ezzel a 63%-ot elérő termékleírásokat. Mindez azt jelenti, hogy az emberek a vizualitást előrébb helyezik, mint a szöveges tartalmat. 

A jó minőségű termékfotó ráadásul növelheti a dropshipper konverziós arányát, amit nagyra értékel. Gyártóként, beszállítóként előnyt kovácsolhatsz abból, ha jó minőségű képi és videós tartalmakat szolgáltatsz a viszonteladóinak.

5) A termék minősége

A dropshipperekről a köztudatban az a kép él, hogy a könnyű pénzkereset motiválja őket, de a valóságban már sokkal tudatosabb, az e-kereskedelmi trendekkel lépést tartó vállalkozói réteg használja ki ennek a beszerzési formának az előnyeit. 

Hidd el, egyetlen dropshipper sem szívesen kockáztatja a jó megítélését. Ha az e-kereskedőnek minőségi kifogások miatt vissza kell vennie az árucikket, hamar elpártol az adott beszállítótól.

6) Méret és súly

A dropshipper számára az az ideális termék, ami könnyen és gyorsan csomagolható, illetve szállítható, ugyanis költséghatékonyságra törekszik.  A hagyományos dropshippingben utazók sok esetben maguk csomagolják és kézbesítik a megrendeléseket. 

Ez önmagában elég időigényes feladat, ráadásul ott van még a raktárkészletek tárolása is, ezért egyre többen pártolnak át a webshop fulfillment szolgáltatókhoz.

A Webshippy által kezelt termékek széles spektrumon mozognak, azonban vannak olyan termékek, amelyek kiküldése a kézbesítést végző partnereink szabályai alapján nem megoldható, ezért ezeket a termékeket – bizonyos paraméterei miatt – mi sem tudjuk kezelni. 

Itt hasznos segítséget találsz annak eldöntéséhez, hogy termékeid a méretük és súlyuk alapján mennyire kezelhetők.

7) White label, saját arculatra szabható

A private label (saját márkás) és a white label olyan termék, amit a dropshipper, vagy bármilyen viszonteladó saját brandjére, arculatára formálhat. Gyártóként ezt az irányt is számításba veheted, a kérdés, hogy fel vagy-e készülve az ezzel járó új feladatokra.

A white label esetében igény szerint  tetszőleges arculattal kell felruházni a termékeidet, a private label már specifikusabb módosításokat jelent, hiszen ezeknél komplex módosításokat kérhetnek tőled a dropshipperek. Ha nem zárkózol el tőle és a kínálatod alkalmas erre, akkor komoly plusz piacra tehetsz szert a viszonteladók által.

Összegzés

Mindannyian tudjuk, hogy rengeteg kihívással jár egy jól működő viszonteladói hálózat felállítása, de ott van a dropshipping, ami sokkal hatékonyabb lehetőség arra, hogy dinamikusan növekedj. Ahhoz, hogy a termékeid vonzóak legyenek a különféle területekről érkező e-kereskedők számára csak annyi szükséges, hogy a viszonteladók fejével gondolkozz és a cikkben részletezett szempontokat figyelembe véve készítsd fel a viszonteladásra felkínált árucikkeidet.

Minden bizonnyal felkeltettük az érdeklődésed és szeretnéd tudni milyen extrákat nyújt a Webshippy viszonteladói piactere a nagykereskedőknek, illetve miért érdemes csatlakozni a leginnovatívabb hazai platformhoz. Ne habozz, hiszen ebben a cikkben összefoglaltuk számodra a legfontosabb érveket.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük