Online vállalkozás – másodállásból főállás? Mikor érdemes váltani?

Olvasási idő: 5 perc
online_vallalkozas

A világjárvány számos változást eredményezett a munka világában, melyek közül magasan kiemelkedik az online vállalkozások fejlődésének térnyerése. Egyre többen fordulnak az internet kínálta előnyök felé és tervezik meg saját üzletüket.

Általánosságban elmondható, hogy az kínálja a legnagyobb biztonságot, ha a vállalkozást másodállásban, egy főállás mellett alapítja meg a tulajdonos. A mellékállásként végzett vállalkozás esetén, egyrészt a járulékfizetés problémája nem terheli a havi költségvetést, másrészt van egy fixen tervezhető jövedelem, ami átsegíthet a kezdeti időszakon. 

Jelen írásunkban az online vállalkozás létrehozásával és működtetésével kapcsolatban igyekeztünk körbejárni a legfontosabb tényezőket.  Elsősorban arra szeretnénk megtalálni a választ, hogy mikor jön el az ideális pillanat, amikor az addig mellékállásban végzett online vállalkozásra főállásként tekinthetünk.

Mire figyelj, mielőtt online vállalkozásba kezdenél?

Napjainkban egy online vállalkozás megindítása gyakorlatilag bárki számára elérhető és számos előnnyel járhat. Fontos azonban felmérni, hogy pontosan milyen elvárásaid vannak, mi a célod a vállalkozással, és milyen lehetőségeket kínál számodra a piac.

Pro és kontra számos érv felsorakoztatható egy webshop alapításával kapcsolatban, lássunk hát párat, amely segíthet a helyes döntések meghozatalában.

Előnyök

  • Plusz jövedelem
  • Azzal foglalkozhatsz, ami a szenvedélyed
  • Idővel kiválthatja a jelenlegi főállást
  • Komoly befektetés nélkül is elindítható
  • Alacsony kockázat mellett létrehozható

Hátrányok

  • A kezdetekben többnyire nem biztosít fix jövedelmet
  • Számos teendővel jár 
  • Sok időt igényel
  • Könnyen indul, viszont a sikeres fejlődés már nem ilyen egyszerű
  • Megfelelő tudás, tapasztalat hiányában könnyen kudarccal végződhet

A legfontosabb, hogy tisztában kell lenned a vállalkozás indításának feltételeivel, illetve kellő időt és energiát kell fektetned a felkészülésbe. Ezek nélkül nagy az esélye, hogy még a legjobb ötlet is kudarcra van ítélve.

vallalkozas_masodallasban

Vállalkozás másodállásban

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy egy online webáruház létrehozásához elengedhetetlen az alapos tervezés. Amennyiben több pénzt szeretnél keresni és idővel egy szabadabb életet biztosítani magadnak, úgy elengedhetetlen végigmenned a sikeres vállalkozás létrehozásához szükséges lépéseken.

Egy főállás mellett adott az anyagi biztonság és a lehetőség, hogy kellő időt szentelj a felkészülésre, mielőtt belevágnál a saját üzletedbe. Ezzel rengeteg fejtörést megspórolhatsz magadnak a jövőre nézve, illetve elősegítheted vállalkozásod gyors fejlődését és sikerességét. 

Lássuk, melyek azok a lépések, melyekre érdemes külön figyelmet fordítanod.

Ötlet

Itt kerül meghatározásra, hogy pontosan mivel is szeretnél foglalkozni. Ehhez elengedhetetlen a piaci igények felmérése, valamint annak tisztázása, hogy kinek és milyen megoldást kínál majd a vállalkozásod.

A versenytársak jelenléte a piacon azt jelzi, hogy olyan területen szeretnél tevékenykedni, amire már van kereslet. Elemezd őket, hiszen az évek óta sikeresen működő megoldások átvételével sok időt spórolhatsz magadnak.

Weboldal

Egy sikeres webáruház legfontosabb eleme a megfelelő weboldal, hiszen ügyfeleidet ezen keresztül fogod elérni, itt vásárolják meg az általad kínált termékeket és vállalkozásod is ezen keresztül kerül bemutatásra.

Szánj időt az ideális rendszer kiválasztására, a megfelelő termékoldalak kialakítására és a weboldal optimalizálására. Ne feledd, napjainkban már a vásárlók többsége a telefonját használja a böngészésre, ezért elengedhetetlen, hogy a weboldal ezeknek az igényeknek is megfeleljen.

Termékpaletta

Amennyiben a weboldal a vállalkozás névjegye, úgy a termékpaletta a bankbetét, amire a fejlődésedet alapozhatod. Épp ezért az optimális termékkínálat biztosítása elengedhetetlen, majdannak folyamatos frissítése, bővítése a későbbiekben.

Szerencsére ehhez nem feltétlenül szükséges komoly anyagi befektetés, hiszen a dropshipping térnyerésével már minimálisra csökkenthető a kockázat. 

A Webshippy Marketplace online nagykereskedelmi katalógusában több száz beszállító, több tízezer termékét találhatod meg, melyeket néhány kattintással be is emelhetsz a webáruházad kínálatába.

Ennek a lehetőségnek a legnagyobb előnye, hogy a termékeket nem kell megvenned, vagy saját raktárat fenntartanod a tároláshoz. Ráadásul csak akkor kell kifizetned, ha értékesítetted, és még a csomagolásról, szállításról sem neked kell gondoskodnod.

optimalis_novekedes

Optimális növekedés

A legjobb forgatókönyv esetén vállalkozásod folyamatosan fejlődik és ügyfeleid száma egyre növekszik. Tudnod kell, hogy a webáruház üzemeltetésének az első pillanattól fogva lesznek olyan elemei, melyekre extra időt kell fordítanod.

  • Csomagolás
  • Szállítás
  • Ügyfélkapcsolat
  • Számlázás
  • Visszáru kezelése

Ez eleinte akár még vállalható feladatnak is tűnhet, hiszen napi pár csomag elkészítése és postázása, illetve néhány email megválaszolása még bele is férhet főállás mellett. Gyorsan eljön azonban az a pillanat, amikor komoly döntéseket kell hoznod.

A siker és a fejlődés növekvő terhelést és felelősséget is jelent egyben, melyeknek meg kell felelned, ha azt szeretnéd, hogy vállalkozásod továbbra is eredményes legyen.

Optimális esetben a vállalkozás életében eljön az a pont, amikor el kell gondolkoznod, hogy az eddig mellékállásban végzett tevékenységet érdemes lehet főállásra cserélni. Ennek feltétele természetesen az anyagi biztonság, illetve a fejlődésben tapasztalható potenciál.

Amennyiben úgy döntesz, hogy itt az idő, alapos és tudatos döntéseket kell hoznod, melyek nagyban megkönnyítik majd az átállást, illetve csökkentik a váltással járó kockázatokat.

Lássuk, mire kell figyelned, ha az addigi főállásodat elengedve, minden idődet és energiádat online webáruházad fejlődésére szeretnéd fordítani.

vallalkozas_foallasban

Vállalkozás főállásban

Elsőként is, ha eljutottál idáig, ne felejts el gratulálni magadnak, hiszen az újonnan induló vállalkozások közel harmada fullad kudarcba az első pár hónapot követően. Nagy részük pont amiatt nem lesz sikeres, hogy kellő felkészülés és tapasztalat nélkül, a tudatosságot nélkülözve próbáltak előbbre jutni.

Főállású vállalkozóként már tisztában kell lenned azzal, hogy a növekedés fenntartásának elengedhetetlen feltétele, hogy ügyfeleid számára a legjobb szolgáltatást biztosítsd. A versenytársakkal folytatott versenyben ezáltal tudsz kiemelkedni és szert tenni visszatérő vásárlókra.

Számos alternatíva kínálkozik, melyek segítségével megkönnyítheted a saját dolgodat és biztosíthatod ügyfeleid számára a minőségi szolgáltatásokat. 

Ahogy a vállalkozás pénzügyeivel kapcsolatban érdemes egy profi könyvelővel együtt dolgoznod, úgy a rendelésteljesítés biztosításához is elengedhetetlen egy profi szolgáltató.

A Webshippy a régió legmodernebb fulfillment szolgáltatását kínálja számodra. Robotizált teljesítési központjaink biztosítják a végtelen skálázhatóságot, a gyors és hibamentes kiszállítást egész Európában. Innováció díjas szoftverünk pár kattintással integrálható webáruházadba, illetve Marketplace szolgáltatásunk több, mint százezer terméket kínál számodra, termékpalettád bővítésére.

jovobe_mutato_tervek

Jövőbe mutató tervek

Online vállalkozásod fejlődését folyamatosan kézben kell tartanod és biztosítanod az ehhez szükséges feltételeket. Ahogy említettük, számos lehetőség kínálkozik arra, hogy levedd vállaidról a rendelésteljesítéssel járó terheket és minden figyelmedet az értékesítésre fordíthasd.

Ez természetesen hatalmas lehetőségeket rejt magában. Egy sikeres webáruház tulajdonosaként már olyan célokat tűzhetsz ki magadnak, melyeket korábban nem lett volna lehetőséged egy főállás mellett megvalósítani. 

Új célközönséget szólíthatsz meg, belevághatsz a nemzetközi piacon való értékesítésbe, és folyamatosan bővítheted termékkínálatodat újabb és újabb tételekkel. A határokat gyakorlatilag már te szabhatod meg saját magadnak és elmondhatod, hogy főállásban egy online áruház tulajdonosa vagy.

Picture of Balázs Tibor Balázs

Balázs Tibor Balázs

Content Manager - Webshippy

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk