5 bevételnövelő influencer marketing tipp véleményvezéreknek

Olvasási idő: 3 perc
Influenszer_bevetel_noveleo_tipp

A hírességek egy része nem is tudja, mekkora hatalom van a kezében, pontosabban a követőtáborában. Sok magyar influencer eljut odáig, hogy külső brandek támogatásával „forintosítja” a követőit, de kevesen vannak (legalábbis itthon), akik az influencer marketing előnyeit valóban képesek személyre szabottan kiaknázni.

Ha Te nano, mikro, makro vagy mega influencer vagy, tehát mindenképp ezernél több követővel rendelkezel, akkor a most következő 5 tipp neked szól! Feltéve, hogy anélkül szeretnéd elérni az anyagi sikert, hogy hiteltelenné vagy értéktelenné válnál rajongóid szemében.

Fontos! Nem szabad lebecsülni a kisebb követőbázisokat, mert a mikro influencerek célcsoportjai általában homogénebbek, így a célzás is egyszerűbb. Egy szó, mint száz: tanácsaink kicsiknek és nagyoknak, kezdőknek és haladóknak egyaránt szólnak.

1. influencer marketing tipp
„Más szekere helyett told a sajátodat!”

A márkák számára fontos piaci szegmensekben népszerű véleményvezérekre hamar lecsapnak a különböző ügynökségek vagy brandek. Természetesen ez kiváló profitlehetőség, ha valaki jól átgondolja, hogy mikor, hogyan, milyen márkához, és miért adja a nevét. Ellenkező esetben (például rossz időzítésből vagy szerencsétlen márkaválasztásból kifolyólag) elveszítheti a követői egy részét és/vagy magára haragíthatja az „internet népét”.

Egy saját webáruház felépítésével mások szekere helyett a sajátodat tolhatod. Jó példa erre Kasza-Darai Andrea (ismertebb nevén Manker), aki Manker Shop néven indította el a természetes kozmetikumokat és kollagénalapú termékeket értékesítő webáruházát. De más példák is bizonyítják, hogy egy saját webshop felépítése, illetve a dropshipping lehet az influenszerek új bevételi forrása.

2. influenszer marketing tipp
„Egy márka helyett gondolkozz hozzád illő kategóriákban!”

A követők többek között azért bíznak egy adott influenszerben, mert az túlmutat egy márkán, aminek csak a saját termékének vagy szolgáltatásának eladásához fűződik érdeke. Azért, hogy a bizalom meg is maradhasson, és akár tovább is fejlődhessen, érdemes a tudásodhoz, karakteredhez passzoló termékkategóriákat választanod.

Ha beauty influencer vagy, akkor a szépség és egészség kategóriában leszel a leghitelesebb, ha fotós vagy, akkor pedig a stúdiókiegészítők terén (vagy abban a témában, amiben fotózol). Jó hír, hogy a Webshippy digitális nagykereskedelmi piacterén közel 20 főkategória több tízezer terméke közül válogathatod ki azokat a termékeket, amelyek a legjobban illenek hozzád és követőidhez.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy ha olyan véleményvezér vagy, aki nem kapcsolódik egy könnyen „termékesíthető” csoporthoz (például állatimádók), akkor hogyan lesz ebből használható influencer marketing tipp. Úgy, ha összegyűjtöd a követőid problémáit és vágyait, és ezekből építkezel a termékválasztásnál (no meg persze a kommunikáció során).

Egy fiktív példa:

Mivel nem ismerjük egymást, és nem tudom, mik az erősségeid, most a játék kedvéért tegyük fel, hogy azért (is) szeretnek a követőid, mert energikusan és időhatékonyan éled az életed. A rajongóid közül sokan öntik ki a lelküket az Insta feededen azzal kapcsolatban, hogy „bezzeg nekik mennyire nincs idejük és energiájuk semmire”, vagy „bárcsak olyan hatékonyan, mindig a maximális fordulatszámon pörögve élhetnének, mint te”. Tehát neked ebből a problémakörből kiindulva kell megtalálnod a legjobb termékeket. A példánál maradva: egészség, sport és szabadidő, innovatív háztartási gépek stb.

3. influencer marketing tipp
„Menj biztosra a termékminőség terén!”

Egyáltalán nem mindegy, hogy mihez adod a neved. Hiába csábítóan olcsók egyes távolkeleti termékek, az influencer marketing kontraproduktívvá válik, ha ezekre építesz. Egyrészt nem tudod ellenőrizni a termékek minőségét, másrészt akár több hónapos szállítási idő kell ahhoz, hogy követőid (és webshopod látogatói) kézbe vehessék a megrendelt termékeket.

Inkább válassz kiváló minőségű – akár lovebrandek által gyártott – termékeket, amelyeknek a tárolásáról és szállításáról is pontos, megnyugtató információk állnak rendelkezésedre. A Webshippy dropshipping piacterén ilyeneket találhatsz.

4. influenszer marketing tipp
„Kapcsold össze az élő videózást és az e-kereskedelmet!”

Az élő videókat a csúcsra járatott interaktivitás, illetve az „itt és most” érzés miatt imádják a rajongók. A Shopify és a TikTok összefogtak, hogy az előbbi webshopmotorral működő áruházak termékei beágyazhatóvá is válhassanak az utóbbi platformon megjelenő videókba. Tehát a hatékony ecommerce és az élő videók már kéz a kézben járnak.

Ugyanakkor ez az influencer marketing tipp tartalmaz egy csapdát is: a videón látható termékek azonnali értékesítése irtózatosan könnyen válhat „teleshopossá”. Az ilyen típusú tartalmak pedig nem tesznek jót a hitelességednek.

Ahhoz, hogy ezt a csapdát kikerüld, az alábbiakra kell kiemelt figyelmet fordítanod a videókészítés során:

  • Kérdezd és vond be a nézőket, hogy az ő számukra szimpatikus formában jelenjenek meg a termékek!
  • Nem baj, ha hosszú a tartalom, de legyen informatív, és tényleg legyen benne szerepe a terméknek!
  • Tegyél az adásba sorsolást, nyereményjátékot, ezeket imádni fogják a követőid.
  • Olyan termékeket érdemes ilyen típusú élő videókban bemutatnod, amiről van mit mesélned, amin van mit tesztelni, kipróbálni.
  • Nem baj, ha a termék exkluzív és/vagy bonyolult.
  • A termék nem lehet kommersz, mindenki által jól ismert (tömegcikk).

5. influencer marketing tipp
„Adj többet a követőidnek!”

Az influencer munka java csak a saját webshopod elindítása után kezdődik. Innentől ugyanis bárki vásárolhat tőled a felületen. Legalábbis amennyiben jól hirdeted, és kellőképpen optimalizálod a szükséges kulcsszavakra.

Viszont a követőidnek mindig érezniük kell, hogy különlegesek a számodra. Hogy ők maradtak a kedvenceid. Ez jogos elvárás: ők többre, jobbra vágynak, mint azok, akik csak „betévednek” a webshopodba vásárolni.

Ezt az igényt a legegyszerűbben különböző kuponkódokkal elégítheted ki. Például a rajongók egy, kizárólag az Insta/Facebook/TikTok/Youtube csatornádon fellelhető kód segítségével kapnak 10% kedvezményt. Ne feledd: nem a kedvezmény mértéke számít, hanem az elv! És ebbe az elvbe a kedvezmény mellett belefér valamilyen kiegészítő termék, ajándék, dedikált apróság, egy kedves idézet vagy a rajongóknak szóló motiváló sor. Egyszóval valami személyes, amitől érezhetik, hogy értékeled az elkötelezettségüket.

5 influencer marketing tanácsunk segítségével mindenki számára előnyösen élhetsz követőid bizalmával. Sok sikert és új követőt kívánok!

Goitein Gergő

Goitein Gergő

Dropshipping és e-commerce szakértő, aki közel 10 éves kreatív stratégiai és szövegírói tapasztalatának köszönhetően mindig több oldalról vizsgálja meg az új lehetőségeket.

Kapcsolódó cikkek