5 bevételnövelő influencer marketing tipp véleményvezéreknek

Olvasási idő: 3 perc
Influenszer_bevetel_noveleo_tipp

A hírességek egy része nem is tudja, mekkora hatalom van a kezében, pontosabban a követőtáborában. Sok magyar influencer eljut odáig, hogy külső brandek támogatásával „forintosítja” a követőit, de kevesen vannak (legalábbis itthon), akik az influencer marketing előnyeit valóban képesek személyre szabottan kiaknázni.

Ha Te nano, mikro, makro vagy mega influencer vagy, tehát mindenképp ezernél több követővel rendelkezel, akkor a most következő 5 tipp neked szól! Feltéve, hogy anélkül szeretnéd elérni az anyagi sikert, hogy hiteltelenné vagy értéktelenné válnál rajongóid szemében.

Fontos! Nem szabad lebecsülni a kisebb követőbázisokat, mert a mikro influencerek célcsoportjai általában homogénebbek, így a célzás is egyszerűbb. Egy szó, mint száz: tanácsaink kicsiknek és nagyoknak, kezdőknek és haladóknak egyaránt szólnak.

1. influencer marketing tipp
„Más szekere helyett told a sajátodat!”

A márkák számára fontos piaci szegmensekben népszerű véleményvezérekre hamar lecsapnak a különböző ügynökségek vagy brandek. Természetesen ez kiváló profitlehetőség, ha valaki jól átgondolja, hogy mikor, hogyan, milyen márkához, és miért adja a nevét. Ellenkező esetben (például rossz időzítésből vagy szerencsétlen márkaválasztásból kifolyólag) elveszítheti a követői egy részét és/vagy magára haragíthatja az „internet népét”.

Egy saját webáruház felépítésével mások szekere helyett a sajátodat tolhatod. Jó példa erre Kasza-Darai Andrea (ismertebb nevén Manker), aki Manker Shop néven indította el a természetes kozmetikumokat és kollagénalapú termékeket értékesítő webáruházát. De más példák is bizonyítják, hogy egy saját webshop felépítése, illetve a dropshipping lehet az influenszerek új bevételi forrása.

2. influenszer marketing tipp
„Egy márka helyett gondolkozz hozzád illő kategóriákban!”

A követők többek között azért bíznak egy adott influenszerben, mert az túlmutat egy márkán, aminek csak a saját termékének vagy szolgáltatásának eladásához fűződik érdeke. Azért, hogy a bizalom meg is maradhasson, és akár tovább is fejlődhessen, érdemes a tudásodhoz, karakteredhez passzoló termékkategóriákat választanod.

Ha beauty influencer vagy, akkor a szépség és egészség kategóriában leszel a leghitelesebb, ha fotós vagy, akkor pedig a stúdiókiegészítők terén (vagy abban a témában, amiben fotózol). Jó hír, hogy a Webshippy digitális nagykereskedelmi piacterén közel 20 főkategória több tízezer terméke közül válogathatod ki azokat a termékeket, amelyek a legjobban illenek hozzád és követőidhez.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy ha olyan véleményvezér vagy, aki nem kapcsolódik egy könnyen „termékesíthető” csoporthoz (például állatimádók), akkor hogyan lesz ebből használható influencer marketing tipp. Úgy, ha összegyűjtöd a követőid problémáit és vágyait, és ezekből építkezel a termékválasztásnál (no meg persze a kommunikáció során).

Egy fiktív példa:

Mivel nem ismerjük egymást, és nem tudom, mik az erősségeid, most a játék kedvéért tegyük fel, hogy azért (is) szeretnek a követőid, mert energikusan és időhatékonyan éled az életed. A rajongóid közül sokan öntik ki a lelküket az Insta feededen azzal kapcsolatban, hogy „bezzeg nekik mennyire nincs idejük és energiájuk semmire”, vagy „bárcsak olyan hatékonyan, mindig a maximális fordulatszámon pörögve élhetnének, mint te”. Tehát neked ebből a problémakörből kiindulva kell megtalálnod a legjobb termékeket. A példánál maradva: egészség, sport és szabadidő, innovatív háztartási gépek stb.

3. influencer marketing tipp
„Menj biztosra a termékminőség terén!”

Egyáltalán nem mindegy, hogy mihez adod a neved. Hiába csábítóan olcsók egyes távolkeleti termékek, az influencer marketing kontraproduktívvá válik, ha ezekre építesz. Egyrészt nem tudod ellenőrizni a termékek minőségét, másrészt akár több hónapos szállítási idő kell ahhoz, hogy követőid (és webshopod látogatói) kézbe vehessék a megrendelt termékeket.

Inkább válassz kiváló minőségű – akár lovebrandek által gyártott – termékeket, amelyeknek a tárolásáról és szállításáról is pontos, megnyugtató információk állnak rendelkezésedre. A Webshippy dropshipping piacterén ilyeneket találhatsz.

4. influenszer marketing tipp
„Kapcsold össze az élő videózást és az e-kereskedelmet!”

Az élő videókat a csúcsra járatott interaktivitás, illetve az „itt és most” érzés miatt imádják a rajongók. A Shopify és a TikTok összefogtak, hogy az előbbi webshopmotorral működő áruházak termékei beágyazhatóvá is válhassanak az utóbbi platformon megjelenő videókba. Tehát a hatékony ecommerce és az élő videók már kéz a kézben járnak.

Ugyanakkor ez az influencer marketing tipp tartalmaz egy csapdát is: a videón látható termékek azonnali értékesítése irtózatosan könnyen válhat „teleshopossá”. Az ilyen típusú tartalmak pedig nem tesznek jót a hitelességednek.

Ahhoz, hogy ezt a csapdát kikerüld, az alábbiakra kell kiemelt figyelmet fordítanod a videókészítés során:

  • Kérdezd és vond be a nézőket, hogy az ő számukra szimpatikus formában jelenjenek meg a termékek!
  • Nem baj, ha hosszú a tartalom, de legyen informatív, és tényleg legyen benne szerepe a terméknek!
  • Tegyél az adásba sorsolást, nyereményjátékot, ezeket imádni fogják a követőid.
  • Olyan termékeket érdemes ilyen típusú élő videókban bemutatnod, amiről van mit mesélned, amin van mit tesztelni, kipróbálni.
  • Nem baj, ha a termék exkluzív és/vagy bonyolult.
  • A termék nem lehet kommersz, mindenki által jól ismert (tömegcikk).

5. influencer marketing tipp
„Adj többet a követőidnek!”

Az influencer munka java csak a saját webshopod elindítása után kezdődik. Innentől ugyanis bárki vásárolhat tőled a felületen. Legalábbis amennyiben jól hirdeted, és kellőképpen optimalizálod a szükséges kulcsszavakra.

Viszont a követőidnek mindig érezniük kell, hogy különlegesek a számodra. Hogy ők maradtak a kedvenceid. Ez jogos elvárás: ők többre, jobbra vágynak, mint azok, akik csak „betévednek” a webshopodba vásárolni.

Ezt az igényt a legegyszerűbben különböző kuponkódokkal elégítheted ki. Például a rajongók egy, kizárólag az Insta/Facebook/TikTok/Youtube csatornádon fellelhető kód segítségével kapnak 10% kedvezményt. Ne feledd: nem a kedvezmény mértéke számít, hanem az elv! És ebbe az elvbe a kedvezmény mellett belefér valamilyen kiegészítő termék, ajándék, dedikált apróság, egy kedves idézet vagy a rajongóknak szóló motiváló sor. Egyszóval valami személyes, amitől érezhetik, hogy értékeled az elkötelezettségüket.

5 influencer marketing tanácsunk segítségével mindenki számára előnyösen élhetsz követőid bizalmával. Sok sikert és új követőt kívánok!

András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk