Marketing kampány tervezés webshopoknak

Olvasási idő: 5 perc
marketing_kampany_tervezes_webshopoknak

A webshop aktuális kampányának megtervezése mindig komoly odafigyelést és megfontolást igényel. Döntő jelentőségű lehet, hogy mikor és milyen csatornákon keresztül érjük el a vásárlókat, ahogy az sem mindegy, hogy milyen céllal tesszük mindezt.

Tudatosan meg kell tervezni minden lépésünket, annak érdekében, hogy a ráfordított idő és befektetés a legnagyobb eredménnyel záruljon. A kampányterv kapcsán zajló munka már a weboldal készítése során megkezdődik és akkor ér véget amikor a vásárló úgy dönt, hogy nálunk vásárolja meg a terméket.

Írásunkban kísérletet teszünk arra, hogy részletesen összefoglaljuk számodra mindazokat a pontokat, melyek segítségedre lesznek a sikeres kampányidőszak kialakításában.

Nulladik lépés - maga a webshop. Milyen szempontokra érdemes figyelni?

A sikeres kampányok egyik alapvető célja, hogy a vásárlót a weboldalunkra csábítsuk, hiszen ezáltal nyílik lehetőségünk vállalkozásunk megismertetésére, illetve termékeink értékesítésére. 

Azonban ez még távolról sem elegendő, lévén weboldalunknak minden tekintetben optimálisnak kell lennie ahhoz, hogy a látogatót maradásra, illetve vásárlásra ösztönözze. 

Az ideális webshop kellően gyors, tudatosan elrendezett és nem nélkülözheti a kampány céljaira tervezett, tökéletesen kialakított landing oldalt sem. Mi lehetne annál bosszantóbb, mint rengeteg időt és figyelmet fordítani a célközönség figyelmének felkeltésére, majd egy hibásan megtervezett landing oldallal elveszíteni az ügyfelet. 

Többek között ezért is kiemelt fontosságú, hogy kellő időt szánjunk a kampányterv átgondolására, az előzetes adatgyűjtésre és amennyiben szükséges, a tesztelésre is.

A kampánytervezés időszakában fokozottan ügyeljünk a termékcsoportok tudatos kialakítására, az egymásra épülő, könnyedén követhető rendszerezésre, menürendszerre. Mindez sokat segíthet a vásárlók megtartásában, illetve a pozitív vásárlói élmény elérésében. 

Természetesen a kampány során megfogalmazott reklámszövegnek is hitelesnek kell lennie, illetve ösztönöznie kell az érdeklődést, valamint a vásárlást. A hitelességhez azonban szükséges, hogy mindezeket az értékeket weboldalunk is tükrözze.

Tudatosan építsük fel weboldalunkat, ahol a figyelem felkeltését követően végigvezetjük a látogatót a termékek megismerésén keresztül egészen a vásárlásig. Mindemellett számtalan technika áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy egyéb termékeinkre is felhívjuk a figyelmét.

marketingkampany_lepesrol_lepesre

Marketing kampány lépésről lépésre

A sikeres marketing kampány tervezés komoly szakirodalommal rendelkezik, többféle megközelítés, illetve stratégia van köztudatban. Annak érdekében, hogy átfogó képet kapjunk, fontos kiemelni azokat a részleteket, melyekre mindenképp figyelmet kell fordítanunk a siker érdekében.

Nincs eredmény jó célkitűzés nélkül!

A kampányidőszak legelső és egyik legfontosabb lépése a célok meghatározása. Attól függően, hogy milyen célokat tűzünk ki magunk elé, lehetőségünk van a kezdetektől tudatosan tervezni kampányunkat. A leggyakoribb célok között szerepel termékeink, szolgáltatásaink értékesítése, feliratkozóink számának növelése vagy éppen márkánk tudatos erősítése a piacon.

Mindig tudd, kit szeretnél elérni!

A célok felállítását követően a következő lépés célközönségünk meghatározása lesz, hiszen az optimális kommunikáció érdekében nagy figyelmet kell fordítanunk annak jellemzőire, sajátosságaira. Meg kell határoznunk, hogy ki a célcsoport, illetve milyen hangnemben tudjuk megalkotni a leghatékonyabb elérést, kommunikációt.

A célcsoport elemzése, illetve meghatározása során több szempontot is érdemes figyelembe venni. Ezek közül a legfontosabbak az adott célcsoport életkora, családi állapota, illetve keresete. Emellett hasznos lehet még a vásárlási szokások, illetve a szabadidős tevékenységek ismerete, miként annak definiálása, hogy miben és miként tudunk a célcsoport “segítségére lenni”.

A célok felállítását követően a következő lépés célközönségünk meghatározása lesz, hiszen az optimális kommunikáció érdekében nagy figyelmet kell fordítanunk annak jellemzőire, sajátosságaira. Meg kell határoznunk, hogy ki a célcsoport, illetve milyen hangnemben tudjuk megalkotni a leghatékonyabb elérést, kommunikációt.

A célcsoport elemzése, illetve meghatározása során több szempontot is érdemes figyelembe venni. Ezek közül a legfontosabbak az adott célcsoport életkora, családi állapota, illetve keresete. Emellett hasznos lehet még a vásárlási szokások, illetve a szabadidős tevékenységek ismerete, miként annak definiálása, hogy miben és miként tudunk a célcsoport “segítségére lenni”.

Célunk egyértelműen, hogy egy jól behatárolható, homogén csoportot határozzunk meg, amely anyagi és számbeli lehetőségei folytán alkalmas a rendelkezésünkre álló termékmennyiség megvásárlására.

Mennyi az annyi? Ne lepjenek meg a költségek!

A kampányidőszak várható költségeire már a tervezési szakaszban komoly figyelmet kell fordítanunk, hiszen nyilvánvaló, hogy annak megtérülése kulcsfontosságú. Ebben segítségünkre lehet a versenytársak elemzése, piaci becslések és persze korábbi kampányaink hatékonyságának mérése.

A becsült költségvetés kialakításának leggyakoribb módja, hogy az előző időszak árbevételének adott százalékával számolunk. Ez természetesen célonként változhat, azonban iránymutatást adhat a webshop tulajdonosok számára.

Nem mindegy, hol hirdetsz!

A kampányidőszak kommunikációs csatornáinak tudatos kiválasztását nagyban segítheti a célközönség meghatározása. Értelemszerűen elsődlegesen azokra a csatornákra kell fókuszálnunk ahol a leghatékonyabban sikerül elérnünk őket. 

Lényeges szempont, hogy az általunk választott csatornák fedjék a célcsoportunkat és gazdaságos megoldást kínáljanak számunkra. 

Talán elsőre nem is nyilvánvaló, hogy ezzel a lépéssel milyen komoly megtakarításokra tehetünk szert, emellett mennyiben csökkenthető a célcsoporton kívüli közönség elérése. Az adatgyűjtés és preferenciák meghatározása után már könnyedén áthidalható a marketing kampány tervezés ezen lépése is.

A szöveg és a kreatív mindent eldönt

A hatékony kommunikáció és a tudatosan felépített haszonérvelés legalább akkora jelentőséggel bír a sikeres értékesítésben, mint a célcsoport legpontosabb meghatározása. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy mit értékesítünk, kinek szeretnénk eladni, miért lenne rá szüksége és a legfontosabb, hogy mindezt úgy kommunikáljuk a vevők felé, hogy felkeltsük a figyelmüket és ellátogassanak a webáruházunkba.

Hatékony kommunikációs stratégia a marketing kampány tervezés során, amennyiben racionális, egyúttal érzelmi érveket határozunk meg, melyek központi szerepet kapnak üzeneteinkben. Amennyiben adott a lehetőség, mindenképp érdemes már korábban tesztelnünk, hogy a célközönségünk milyen jellegű kommunikációra mutat aktivitást, érdeklődést.

Fontos az egyensúly, hiszen az általunk kommunikált információknak hitelességet és megbízhatóságot kell sugallnia, ugyanakkor az eladást ösztönző elemek is fontos szerephez jutnak. Finom túlzások, érzelmi alapú megközelítések, – természetesen a valóságtól nem elrugaszkodva – hatékonyan képesek a figyelem felkeltésére.

Fontos kiemelni, hogy a termékleírások elkészítése szintén lényeges szerephez jut a sikeres értékesítésben, ezért fordítsunk erre is nagy figyelmet. Bosszantó felismerés lehet, hogy a gondosan felépített kommunikációnk az utolsó lépcsőnél, a vásárlás előtt vall kudarcot.

Eredmények és optimalizálás

Szokás mondani, hogy a “jó pap is holtig tanul”, ami gyakorlatilag az élet minden területére igaz. Nem szabad kétségbe esni, ha eleinte kevesebb sikerrel hajtjuk végre a marketing kampány lépéseit. Ugyanakkor a későbbi eredményesség kulcsa lehet, ha gondosan mérjük, hol és milyen hatékonysággal dolgoztunk.

Vonjuk le a tapasztalatokat és használjuk fel azokat a következő kampányterv kialakítása során. Ezáltal a kudarc fogalmát törölhetjük a szótárunkból, hiszen csupán tapasztalatszerzésről van szó, mely által egyre sikeressebbé válhatunk.

Miben lehet segítségedre a Webshippy a marketing kampány tervezés során?

Segítségünkkel időd és energiád teljes egészét a kampánytervezésre és a marketing tevékenységben rejlő lehetőségek kiaknázásra fordíthatod.

A Webshippy-nél folyamatos innovációs fejlesztésekkel biztosítjuk a gyors és hibamentes munkafolyamatokat, melyeknek minden lépése digitalizált és könnyedén átlátható. Emellett a régióban egyedülálló fejlesztésként fulfillment centerünket a legmodernebb picking robottechnológia teszi még hatékonyabbá.

Mindezek biztosítják számodra, hogy a webáruházadban eladott terméket a legjobb kezekben tudhatod és ügyfeleid pozitív élménnyel gazdagodnak majd a vásárlás során. 

A tudatos tervezés egyik legfontosabb ismérve, hogy a vásárlók megtartására törekedjünk. A kampányra fordított idő, pénz és energia egy hosszú távú befektetés. Aki egyszer már vásárolt az általad kínált termékek közül és pozitív érzéssel gazdagodott, nagy eséllyel fogja ajánlani a szolgáltatást ismerőseinek is.

Azonban ez még nem minden.

Igyekszünk megosztani tudásunkat, tapasztalatainkat is, melyeket közel 2000 ügyfelünk rendeléskiszolgálása során nyerünk. Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a legmodernebb e-kereskedelmi raktárlogisztika mellett hasznos ismeretekkel és gyakorlati információkkal is hozzájáruljunk partnereink eredményeihez.

Tisztában vagyunk azzal, hogy egy sikeres webshop létrehozásához rengeteg munka és folyamatos tanulás szükséges. Természetesen ez nincs másként egy marketing kampány esetében sem. 

Éppen ezért igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy mindenben a segítségedre legyünk. A Webshippy által kínált szolgáltatások mellett hatékonyan tudsz a kampányra fókuszálni és nem kell aggódnod a készlethiány, a leterheltség vagy éppen a lassú szállítás miatt.

Balázs Tibor Balázs

Balázs Tibor Balázs

Content Manager - Webshippy

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

61 cikk