Miért és hogyan indíts webáruházat? Előnyök, hátrányok és lehetőségek

Olvasási idő: 7 perc
Hogyan indíts webáruházat

Számos oka lehet annak, hogy valaki belefog egy ecommerce vállalkozásba. A webáruház előnyei mellett azt is látni kell, hogy egy saját webshop felépítése komoly feladat, de mára azért korántsem olyan nehéz összerakni egyet, mint mondjuk évekkel, évtizedekkel ezelőtt. Papp-Karakas Kitti összeállítása a legjobb sorvezető a sikerességhez.

A következőkben a The Pitch vendégposztját osztjuk meg veled: használd checklistként, mentsd el magadnak vagy emeld be céged napi folyamataiba!

Hobbi, hogy ne unatkozz. Anyagi függetlenség. Passzív jövedelem. Egy termék iránti szerelem. Kalandvágy. Bármi is vezetett el a döntésig, hogy az ecommerce piacra lépsz, webáruháztulajdonosként számos feladatot kell majd ellátnod.

Mielőtt belevágnál, általános és specifikus kérdéseket is érdemes mérlegelned.

  • Biztos, hogy egy ecommerce vállalkozással jársz a legjobban?
  • Ha igen, saját fejlesztésű webshop készítése a megfelelő választás vagy érdemes egy webshop motort bérelni?
  • Milyen termékkategóriákat és termékeket fogsz árulni?
  • Honnan szerzed be a termékeket?
  • Hol fogod raktározni ezeket? Hol lesz a webshop raktár?
  • Ki fogja kiszállítani a vevőnek?
  • Hogyan kezeled majd a fizetéseket?
  • Hogyan kezeled majd a visszárut?

webshop raktár, Webshippy logisztika,

A jó hír, hogy ezek nagy részére már vannak “dobozos”, kész megoldások, vagyis nem neked kell kitalálni, hogy melyik webshop motor a legjobb, milyen fizetési szolgáltatót válassz, hol raktározd a terméked vagy épp hogy kezeld a visszárukat. Ezekre ugyanis vannak már dedikált szolgáltatók, gondoljunk akár a bérelhető webshop motorokra (Shoprenter vagy UNAS), a kiszervezett logisztikai szolgáltatókra vagy éppen a kártyás fizetési rendszerekre.

Ebben a cikkben megpróbálok a legtöbb kérdésre egyszerű, de hatékony választ adni. Vágjunk is bele!

Webáruház előnyei

Rendeltél már valaha késő este / hétvégén / teljesen lehetetlen időpontban a kedvenc kanapédon ülve valamilyen webáruházból?

Ha igen, akkor tudod milyen érzés, amikor:

  • nem kell elmenni egy fizikai üzletbe,
  • nem kell figyelni arra, hogy meddig vannak nyitva,
  • nem kell azon agyalni, hogy vajon lesz-e jó méret / lesz-e készleten a fizikai boltban,
  • nem kell úgy kerülgetni a sorokat, hogy lerázd az utánad eredő eladókat.

A webáruház előnyei számosak nem csak vásárlói, hanem eladói oldalon is:

  • Nem szükséges fizikai boltot fenntartani, bérleti szerződéseket újratárgyalni.
  • Nem kell bolti eladót fizetni.
  • Nyitva lehet az év minden napján, 0-24.
  • Sok mindent automatizálhatsz.
  • Szélesebb termékpalettát és választékot tarthatsz fent.
  • Mindezt komolyabb költségnövekedés nélkül.

a megfelelő webshop raktár a webshop előnyei közé tartozik

A webshop indítási láz nyomán manapság már több olyan, különböző területre szakosodott szolgáltató is működik, akik felismerték az üzleti lehetőséget abban, hogy másoknak megkönnyítik a webáruházak létrehozásának és működtetésének egyes fázisait. Ilyenek a bérelhető webshop motorokat készítő cégek, a logisztikai szolgáltatók vagy épp a fizetési megoldást nyújtó vállalatok. Ezek a piaci szereplők többnyire dobozos megoldásokat kínálnak, de bizonyos fokú testreszabásra is van lehetőség. Velük szerződve akár a költségeket, akár az egyes folyamatokra fordított időt, energiát tekintve hatékonyabbak lehetünk. Náluk ugyanis érvényesülnek a méretgazdaságossági elvek pozitívumai köszönhetően annak, hogy az adott területet – legyen az logisztika, informatikai háttér, vagy éppen pénzügy – jobban ismerik, hatékonyabb folyamatokat alakítanak ki.

Milyen webshop motort válassz?

Számtalan megoldás létezik arra, hogy elindíts egy webáruházat. De alapvetően két nagy megoldás létezik:

  1. Saját fejlesztésű webshop motort fejlesztesz
  2. Bérelsz egy webshop motort

Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és a hátrányai.

Egy saját fejlesztésű rendszer sokkal rugalmasabb, testreszabhatóbb. Cserébe lényegesen drágább megoldás, és egy kisebb webshop elindítása is több százezer forintba kerül. És akkor még nem is beszéltünk a fejlesztéshez szükséges időről, a későbbi fejlesztési igény esetén felmerülő magasabb költségről stb.

Egy bérelhető webáruház esetében a költségek havi 3-5 ezer forint körül alakulnak, ami éves szinten a 30-50 ezer forintos nagyságrendet jelenti. Vagyis egy egyedi fejlesztés árából akár 5+ évnyi bérlés is kigazdálkodható. Induló webáruházak esetében ezért gyakran szokták ezt a megoldást javasolni.

Nemzetközi piacon a Shopify, a Magento vagy a WooCommerce lehet jó megoldás. Magyar piacon ezek mellett a Shoprenter és UNAS rendszerek a legismertebbek.

A döntést sokszor a használhatóság és a költségtényezők döntik el. De érdemes tudni, hogy a “webshop létrehozása” mellett más költségek is felmerülnek:

Webáruház indítás költségei

  • Fejlesztési vagy licensz költség
  • Testreszabási költségek
  • Termékfeltöltési költségek

Webáruház üzemeltetési költségei (folyamatos költségek)

  • Domain
  • Tárhely
  • Karbantartás
  • Tartalmi feltöltések
  • Könyvelés, adminisztráció
  • Logisztikai költségek (raktározás, szállítás)

Ha nagyjából képben vagyunk, hogy milyen költségekkel állunk szemben és tudjuk, hogy melyik webshop motort, milyen megoldást érdemes választani, akkor jöhet a következő nagy kategória. A logisztika kérdésköre.

Webshop logisztikai kérdések

A logisztikát gyakran a “szükséges rossz”-ként élik meg az emberek. De ez nem kell, hogy így legyen.

Habár technikailag webshopok esetében nincs feltétlen szükség fizikai üzletre, de a termékeknek igenis jelen kell lennie valahol. Ha ugyanis valaki megrendeli a terméket, akkor azt ki kell tudnod szállítani, mégpedig onnan, ahol raktározod őket. De hol legyen a raktár?

webshippy raktára: ideális webshop raktár

Sok induló webshop esetében ez lehet az alapító saját lakása, vagy egy kisebb raktárhelyiség. Nem mindegy persze, hogy mekkora helyet foglalnak el a forgalmazott termékek, de egy biztos, ahogy beindul az üzlet és elkezd növekedni a forgalom, úgy szükség lesz egy jobb, hatékonyabb megoldásra. Kezdetben és kis volumenben még megoldható házon belül a logisztika, de bizonyos idő és méret után elvonja a fókuszt más fontos területekről, mert nagyon munka és időigényes.

Hogy csak a legfontosabbakat említsem, figyelni kell ugyanis a raktározásra, a készletállományra, a csomagolásra, számlázásra, fizetésre, nyomonkövetésre, visszárukezelésre.

Ráadásul ha kis volumenben értékesítünk, akkor a kiszállítást nagy valószínűséggel nem tudunk jó áron nyújtani. Egy alacsony, 2-3 ezer forintos termék esetén ugyanúgy 1200-1500 forint lehet a kiszállítás költsége, mint egy drágább 20-30 ezer forintos terméknél. Ha ezt megpróbáljuk ráterhelni a vásárlóra, akkor egyszerűen nem fog 2 ezer forint helyett majdnem 4 ezret fizetni egy termékért nálunk, és inkább megrendelni máshonnan.

Bérelhet vagy kész webáruház? A megfelelő raktározás kérdése nem szoftver függő

Az elmúlt években viszont megjelentek azok a fulfillment szolgáltatók, akik akár az első naptól kezdve leveszik ezt a terhet a vállunkról. Ilyen a Webshippy is.

A fulfillment (kiszervezett) logisztika lényege, hogy a raktározás, csomagolás, kiszállítás, számlázás és visszárukezelés teljes egészét leveszik a vállunkról egy díj ellenében. Vagyis a “szükséges rossz” legtöbb részét átvállalják, így ezzel nem nekünk kell foglalkozni.

Erről a témáról és a kiszerverzett logisztika lényegéről a The Pitch blogon, az “Ecommerce jövője” című cikkben olvashatsz bővebben, ahol a Webshippy alapítójával, Perényi Andrással beszélgettem a témáról.

Azért is éri meg egy-egy ilyen céggel dolgoznod, mert nem csak terhet vesznek le a válladról, hanem jó szolgáltatási minőséget és kedvező árakat is tudnak biztosítani. Olyan partnerekkel dolgoznak együtt mint a GLS, a DHL vagy a Foxpost.

Ezeken a cégeknek a segítségével a kiszállítást akár egy munkanapon belül meg tudjuk oldani belföldön, már 611 Ft-tól. Ha pedig nagyban gondolkozunk és a külföldi piacokat is kiszemeltük magunknak, akkor ebben is tudnak segíteni, hiszen a környező országokat (pl: Szlovákia vagy Románia) is ki tudják szolgálni, nagyjából 1000 forintos szállítási díjjal.

Ezek azok a minőségbeli kérdések és árak, amikkel egy-egy induló webshop nem nagyon tud versenyezni, így náluk a házon belüli megoldás helyett a fulfillment szolgáltatók választása tűnik a legjobb döntésnek.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a webshop életpályáján eljöhet persze az a fázis, amikor már egyedül is eléri azt a méretet, hogy házon belül érdemes tartani és végezni a logisztikát és erre külön részleget foglalkoztatni.

Újdonság a Webshippy-nél  az online piactér, amellyel már végtelenül egyszerű egy dropshipping webáruház létrehozása és működtetése. Ezzel a módszerrel pedig egy csapásra megszűnik a kezdő webshopok számára a logisztika szerteágazó problémaköre, hiszen a termékekkel az értékesítőnek fizikailag nem szükséges találkoznia, ezért ilyen formán azokkal semmi tennivalója nincsen.

Webáruház fizetési kérdések

Most már tudjuk, hogy:

  • milyen webshop motort akarunk használni,
  • milyen költségekkel jár az egész,
  • ki fogja intézni a logisztikai kérdések nagy részét.

De kérdés, hogy milyen formában tudjuk begyűjteni a vásárlóktól a pénzt. Erre is több megoldás létezik:

  1. Online bankkártyás fizetéssel
  2. Előre utalással
  3. Utánvéttel akár készpénzben, akár bankkártyával

Ezek közül a vevők szempontjából a legbiztonságosabb az online bankkártyás fizetés, ilyenkor ugyanis a vevőnek lehetősége van pénzvisszafizetést kérnie a banktól, például olyan esetben, ha hiába fizette ki, mégsem kapta meg a terméket. Nem csupán a csalás elleni védettség az online fizetés előnye a vásárlók felé, ott van még az ezzel járó kényelem, hisz a “one-click” fizetési megoldásnak köszönhetően webshoptól függően akár egyetlen kattintással kifizethetjük a megrendelésünket.

A webshopok szempontjából szintén az online kártyás fizetés a legkényelmesebb, mivel ez a leggyorsabb és ez jár a legkevesebb adminisztrációval. Ha ugyanis a számlázó rendszer megfelelően van összekapcsolva a webshoppal, akkor egy kártyás vásárlás esetén:

  1. A rendszer rögzíti a vásárlást.
  2. Automatikusan kiállítja a számlát.
  3. Jelzi a kiszervezett logisztikai cégnek, hogy melyik terméket, kinek kell kiszállítani.

És ezzel a kör be is zárul. A megrendelést követően gyakorlatilag nincs egyéb teendőnk, mert minden automatikusan történik. A webshopok ilyenkor lényegesen hamarabb jutnak a pénzükhöz, mint utánvétes fizetés esetén.

Online bankkártyás fizetésre itthon a bankok által nyújtott megoldások mellett a Simple Pay és Barion rendszerei a legismertebbek.

Persze ha a logisztikai kérdést házon belül intézzük, akkor a 3. lépés ennél lényegesen hosszabb lehet, hisz ekkor nekünk kell intézni az alábbiakat is:

  • Terméket megkeresni a raktárban
  • Csomagolni a terméket, felcímkézni, szállításra előkészíteni
  • Átadni a futárcégnek, logisztikai szolgáltatónak
  • Kezelni az utánvétet és a visszárut

Ez is egy teljesen járható út, viszont azt látni kell előre, hogy amint növekszik a webshop forgalma, ez a rész egy idő után már akár teljes időben leköti majd egy munkatárs napját. Ennek a költségét pedig ki kell tudni gazdálkodni. Ráadásul a fókusz is teljesen eltolódik a logisztika felé. A fulfillment megoldások alkalmazásával a felszabaduló időt és energiát üzletfejlesztésre, marketingre vagy más core tevékenységre lehet fordítani.

Így indítsd el webshopod

2018-ban egy webshop elindítása sokkal könnyebb feladat, mint volt a 2000-es évek elején. Ennek ellenére nem szabad ész nélkül belerohanni abba, hogy pusztán kalandvágyból elkezdjünk összerakni egy webáruházat.

Érdemes logikusan átgondolnod az alábbi fontosabb kérdéseket:

  • Milyen termékeket áruljak?
  • Honnan szerzem majd be a terméket?
  • Béreljek egy webáruházat vagy sajátot fejlesszek?
  • Házon belül akarom megoldani a logisztikát vagy kiszervezem és mást bízok meg vele?
  • Milyen fizetési megoldást teszek lehetővé?

Ha ezekre a kérdésekre határozott és jól végiggondolt válaszaid vannak, akkor érdemes lehet belevágni a saját webáruházad létrehozásába!

Kitti Papp-Karakas

Kitti Papp-Karakas

Ecommerce és logisztika szakértő.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk