Valóban uborkaszezon a nyár? 5 tipp, hogy ne veszíts a bevételeidből - Webshippy Fulfillments

Valóban uborkaszezon a nyár? 5 tipp, hogy ne veszíts a bevételeidből

Mit gondolsz, vajon a hazai webshopok hány százaléka készül fel a szezonális keresleti ingadozásokra? Az öröm az ürömben, hogy nagyon sok vállalkozó automatikusan uborkaszezonnak ítéli a nyarat, és a kivárás stratégiáját alkalmazza. Nos, neked nem kell így tenned! Számos olyan megoldás létezik, amellyel, kihasználva versenytársaid passzivitását, nemhogy szinten tarthatod, hanem még emelheted is mind bevételeid, mind márkád ismertségét – ez pedig tökéletes felkészülés az őszi-téli szezonra!

Te szoktál webáruházból rendelni a medence mellől? És a vásárlóid? Egy webshop tulajdonos számára a nyár akár rémálom is lehet. Ha nem készülsz fel időben a szezonális változásokra a vállalkozásodban, az ősz azzal  telik majd, hogy szélmalomharcot vívsz a bevételkiesések ledolgozása érdekében. Ne feledd, attól függetlenül, hogy a vásárlóid elmennek Mallorcára, a fix költségeid ugyanúgy ki kell termelned, mint a legnagyobb bevétellel járó hónapokban: akár a bérköltségekről, akár például a webáruház raktározási költségekről legyen szó.

Az alábbiakban összeszedtük a leghatékonyabb tippeket, amelyekkel felturbózhatod az üzleted: használd checklistként!

Helyezz még nagyobb hangsúlyt a marketingre!

 • Elemezd a konverziód!  Szánj rá néhány órát, hogy átlásd, a termékpalettád eladásai milyen trendet mutatnak. Ha a marketingkommunikációd általában hatékony, a forgalomcsökkenést produkáló termékek valószínűleg nem lesznek kelendőek a következő időszakban. Van olyan terméked, amely egyre jobban fogy? Fókuszáld a kommunikációd erre!
 • Nyáron az emocionális tartalmak az átlagosnál sokkal hatékonyabb eredményt hoznak. Hass az érzelmekre! Cseréld le a termékleírásaidat felhasználóbarát tartalmakra és frissítsd a termékfotókat. Sugározzon hangulatot minden termékoldal: hidd el, sokkal jobban rezonálnak a figyelemfelkeltő vizuális elemek!
 • Céges blog vezetésével és érdemi tartalmak írásával növelheted a webáruházad organikus elérését, ezzel a reklámköltségeidből faraghatsz. Ez ráadásul hosszú távon termel majd hasznot, nem csak nyáron!

 • Mosolyogj a kamerába! Használj élénk, figyelemfelkeltő vizuális tartalmakat képeken kívül is, például videóbejegyzéseket a termékoldalaidon, amik bemutatják a termék használatát vagy egyéb minőségi jellemzőire hívják fel a figyelmet. Építs hitelességet, és arasd le a babérokat.
 • Lehet, hogy itt az ideje webshopod vizuális vagy strukturális felfrissítésének is:  alkalmazd a tippjeinket a jó termékoldal és a konverzióbarát navigáció tekintetében. PRO tipp: ne csak a saját szemszögedből ítélj, mindig végezz felhasználói tesztelést is!
 • Légy elérhető, amikor a versenytársaid nem azok. Kommunikálj többet a social media felületeiden, az e-mail marketing aktivitásaidat is tematizáld szezonnak megfelelően. Váljon a napi rutinod részévé az Instagram Stories vagy akár a Facebook élő bejelentkezés. Tudod, a sorozatok leállnak nyárra, vásárlóid nyitottak a friss tartalmakra! Apropó, a Webshippy instagram-oldalával találkoztál már? 🙂

Módosítsd a webáruházad termékskáláját!

Van olyan terméked, amely kifejezetten szezonális? Ha nincs, itt az ideje, hogy legyen! Akár törzsvásárlóid véleményét is kikérheted: ha ők választanak, nagyobb eséllyel vásárolnak tőled.

Választhatsz gyorsan forgó, egy szezont kiszolgáló, olcsóbb kategóriát vagy akár nagyobb árréssel rendelkező, örök darabokat is. Egy dolog lebegjen a szemed előtt: már létező vásárlóid könnyebb rávenned az újabb vásárlásra, mint új vásárlókat eljuttatnod a megrendelés leadása gombig. Ne távolodj el túlságosan a fő termékvonaladtól.

Készíts szezonális csomagajánlatokat!

A klasszikus egyet fizet, kettőt kap lehetőségen túl is van világ: a csomagok összeállításában a variációknak csak a fantáziád szabhat határt.

 • A legnépszerűbb terméked mellé tégy olyat, amiből szívesen adnál el többet, mint jelenleg. Figyelj az ár-érték arányra, óvatosan bánj a lélektani határral. Ne hagyd parlagon heverni az upsell és cross-sell lehetőségeket: állíts össze kollekciókat, amikre felhívod a látogatód figyelmét a közösségi kommunikációdban is.
 • A közösségi felületeiden, vagy a webáruházadban indíts szavazásokat arról, hogy a vásárlóid milyen csomagösszeállításokat látnának, vennének szívesen. Ha bevonod őket a döntésbe, szívesebben vásárolnak tőled!
 • Használd ki a véges időtartam lélektani hatását: ügyelj arra, hogy ezek a nyári csomagok tényleg csak ebben az időszakban legyenek elérhetőek ebben az összeállításban és ezért az összegért.

Alkalmazz csonagajánlatokat! A Webshippy egyik kedvenc funkciója erre a Virtuális termékcsomagok. Ennek lényege, hogy létrehozhatsz olyan virtuális termékeket (pl.: Akciós homokozószett), mely a weboldaladon és a számlán egy termékként van kommunikálva, logisztikai szempontból viszont több terméket tartalmaz (pl.: lapát, vödör, maci forma). Így a termékcsomagolás során a packereink pontosan tudják majd, mit helyezzenek a kiküldendő dobozokba.

Keresd az együttműködési lehetőségeket!

 • Ne feledd az üzleti kapcsolatépítést: a nyár az oldott beszélgetések ideje. Járj el marketing eseményekre vagy kifejezetten kapcsolatépítés célját szolgáló találkozókra, publikus üzleti reggelikre, ebédekre.
 • Ha még nem tetted, nézz utána, milyen ismert és jelentős követőtáborral rendelkező bloggerekkel, influencerekkel tudnál együttműködni. Mindenképp figyelj rá, hogy saját márkád imidzse összhangban legyen a kiválasztottaddal! Nézd csak, ügyvezetőnkkel, Perényi Andrással Dallos Zoltán készített tartalmas és szórakoztató interjút a Webshippyről és a vállalkozói sikeresség kulcsáról Random Show vlogsorozatán belül – érdemes rászánni az időt!

 • Kezdj el tapogatózni egy kölcsönösen hasznos együttműködés irányába: gondold át az affiliate marketingben rejlő lehetőségeidet. Egy hosszú távú partnerkapcsolattal a reklámozás és értékesítés területén is előrébb tudsz lépni.

Csökkentsd a webshop költségeidet ésszerűen!

Akár süt, akár fúj, általánosan érvényes sorvezető: faragj a költségeidből, ahol csak tudsz. Törekedj a skálázható növekedésre.

 • A költségcsökkentés leghatékonyabb módja, ha automatizálod üzleti folyamataidat. Ehhez az első lépés egy cégméreted számára ideális CRM-rendszer bevezetése. Nemcsak az ügyfélkezelés, készletnyilvántartás, leltározás, visszárukezelés lesz gördülékenyebb általa, de segítségükkel akár hírlevelet is tudsz küldeni az ügyfeleidnek, tehát marketing szempontból is hasznos segítséget nyújt. Mi a Webshippynél az üzlet automatizálás elkötelezett híveiként a MiniCRM-et használjuk, de választhatsz számos hazai és nemzetközi szolgáltató kínálatából.
 • Ha még nincs ilyen opció a webáruházadban, vezesd be az online bankkártyás fizetés lehetőségét. Az impulzusvásárlásokból eredő, át nem vett utánvétes csomagok arányát mindenképp csökkentheted ezzel a lépéssel. Természetesen a Webshippy rendszere bármely fizetési mód és számlázóprogram integrációjára teljes mértékben felkészült.

 • Vizsgáld felül a futárszolgálattal kötött szerződésedet. A kiszállító cégek folyamatosan versenyeznek egymással, mind árak, mind szolgáltatások terén. Az ár-érték arányt mindenképp vedd figyelembe: tudod, nem mindig a legolcsóbb a legjobb! Mi ezért is választottuk a GLS futárszolgálatot együttműködő partnerünknek  belföldi házhozszállítás szolgáltatásunkhoz, akik a kimagasló minőség mellett egyedülálló csomagajánlatot biztosítottak számunkra partnereink csomagjainak kiküldéséhez.
 • Kipróbáltad már a csomagpontokra kézbesítést? A nyári szabadságolások miatt vásárlóid nagyobb eséllyel veszik át küldeményed, ha hosszabb időtartamot nyújtasz számukra. Természetesen a Webshippy ügyfelei ezt a szolgáltatást is egy kattintással integrálhatják webshopjukba.
 • Optimalizáld a logisztikai folyamataidat. Kiszámíthatóbb a profitod és stabilabb a rendszer, ha a fix költségeket egy fulfillment szolgáltató segítségével (amik saját üzemeltetés esetén kifejezetten magasak) alacsonyan tudod tartani.

Bárhogy is alakuljon a nyári forgalmad, ne feledd, hogy a befektetett idő is pénz: koncentrálj az őszi-téli szezonra való felkészülésre is. Ökölszabályként mindenképp javasoljuk, hogy akár süt, akár havazik, törekedj rá, hogy optimalizáld a költségeidet és minél kevesebb fix kiadással üzemeltesd a vállalkozásodat.

 

Ha érdekesnek találtad összeállításunkat, beszélgessünk róla Facebookon!

Képezd magad a kiszervezett logisztika és webshop üzletfejlesztés területén a Webshippy blogja segítségével!

 

Kitti Papp-Karakas

Kitti Papp-Karakas

Ecommerce és logisztika szakértő.