Valóban uborkaszezon a nyár? 5 tipp, hogy ne veszíts a bevételeidből

Olvasási idő: 5 perc

Mit gondolsz, vajon a hazai webshopok hány százaléka készül fel a szezonális keresleti ingadozásokra? Az öröm az ürömben, hogy nagyon sok vállalkozó automatikusan uborkaszezonnak ítéli a nyarat, és a kivárás stratégiáját alkalmazza. Nos, neked nem kell így tenned! Számos olyan megoldás létezik, amellyel, kihasználva versenytársaid passzivitását, nemhogy szinten tarthatod, hanem még emelheted is mind bevételeid, mind márkád ismertségét – ez pedig tökéletes felkészülés az őszi-téli szezonra!

Te szoktál webáruházból rendelni a medence mellől? És a vásárlóid? Egy webshop tulajdonos számára a nyár akár rémálom is lehet. Ha nem készülsz fel időben a szezonális változásokra a vállalkozásodban, az ősz azzal  telik majd, hogy szélmalomharcot vívsz a bevételkiesések ledolgozása érdekében. Ne feledd, attól függetlenül, hogy a vásárlóid elmennek Mallorcára, a fix költségeid ugyanúgy ki kell termelned, mint a legnagyobb bevétellel járó hónapokban: akár a bérköltségekről, akár például a webáruház raktározási költségekről legyen szó.

Az alábbiakban összeszedtük a leghatékonyabb tippeket, amelyekkel felturbózhatod az üzleted: használd checklistként!

Helyezz még nagyobb hangsúlyt a marketingre!

  • Elemezd a konverziód!  Szánj rá néhány órát, hogy átlásd, a termékpalettád eladásai milyen trendet mutatnak. Ha a marketingkommunikációd általában hatékony, a forgalomcsökkenést produkáló termékek valószínűleg nem lesznek kelendőek a következő időszakban. Van olyan terméked, amely egyre jobban fogy? Fókuszáld a kommunikációd erre!
  • Nyáron az emocionális tartalmak az átlagosnál sokkal hatékonyabb eredményt hoznak. Hass az érzelmekre! Cseréld le a termékleírásaidat felhasználóbarát tartalmakra és frissítsd a termékfotókat. Sugározzon hangulatot minden termékoldal: hidd el, sokkal jobban rezonálnak a figyelemfelkeltő vizuális elemek!
  • Céges blog vezetésével és érdemi tartalmak írásával növelheted a webáruházad organikus elérését, ezzel a reklámköltségeidből faraghatsz. Ez ráadásul hosszú távon termel majd hasznot, nem csak nyáron!

  • Mosolyogj a kamerába! Használj élénk, figyelemfelkeltő vizuális tartalmakat képeken kívül is, például videóbejegyzéseket a termékoldalaidon, amik bemutatják a termék használatát vagy egyéb minőségi jellemzőire hívják fel a figyelmet. Építs hitelességet, és arasd le a babérokat.
  • Lehet, hogy itt az ideje webshopod vizuális vagy strukturális felfrissítésének is:  alkalmazd a tippjeinket a jó termékoldal és a konverzióbarát navigáció tekintetében. PRO tipp: ne csak a saját szemszögedből ítélj, mindig végezz felhasználói tesztelést is!
  • Légy elérhető, amikor a versenytársaid nem azok. Kommunikálj többet a social media felületeiden, az e-mail marketing aktivitásaidat is tematizáld szezonnak megfelelően. Váljon a napi rutinod részévé az Instagram Stories vagy akár a Facebook élő bejelentkezés. Tudod, a sorozatok leállnak nyárra, vásárlóid nyitottak a friss tartalmakra! Apropó, a Webshippy instagram-oldalával találkoztál már? 🙂

Módosítsd a webáruházad termékskáláját!

Van olyan terméked, amely kifejezetten szezonális? Ha nincs, itt az ideje, hogy legyen! Akár törzsvásárlóid véleményét is kikérheted: ha ők választanak, nagyobb eséllyel vásárolnak tőled.

Választhatsz gyorsan forgó, egy szezont kiszolgáló, olcsóbb kategóriát vagy akár nagyobb árréssel rendelkező, örök darabokat is. Egy dolog lebegjen a szemed előtt: már létező vásárlóid könnyebb rávenned az újabb vásárlásra, mint új vásárlókat eljuttatnod a megrendelés leadása gombig. Ne távolodj el túlságosan a fő termékvonaladtól.

Hogy ne okozzon gondot vagy nagy fejtörést, hogy milyen szezonális termékkel rukkolj elő, akár nyáron, akár másik szezonban, lesd meg online piacterünket, ahol hazai beszállítók változatos termékei közül válogathatsz, s növelheted eladásaidat ezek árusításával.

Készíts szezonális csomagajánlatokat!

A klasszikus egyet fizet, kettőt kap lehetőségen túl is van világ: a csomagok összeállításában a variációknak csak a fantáziád szabhat határt.

  • A legnépszerűbb terméked mellé tégy olyat, amiből szívesen adnál el többet, mint jelenleg. Figyelj az ár-érték arányra, óvatosan bánj a lélektani határral. Ne hagyd parlagon heverni az upsell és cross-sell lehetőségeket: állíts össze kollekciókat, amikre felhívod a látogatód figyelmét a közösségi kommunikációdban is.
  • A közösségi felületeiden, vagy a webáruházadban indíts szavazásokat arról, hogy a vásárlóid milyen csomagösszeállításokat látnának, vennének szívesen. Ha bevonod őket a döntésbe, szívesebben vásárolnak tőled!
  • Használd ki a véges időtartam lélektani hatását: ügyelj arra, hogy ezek a nyári csomagok tényleg csak ebben az időszakban legyenek elérhetőek ebben az összeállításban és ezért az összegért.

Alkalmazz csonagajánlatokat! A Webshippy egyik kedvenc funkciója erre a Virtuális termékcsomagok. Ennek lényege, hogy létrehozhatsz olyan virtuális termékeket (pl.: Akciós homokozószett), mely a weboldaladon és a számlán egy termékként van kommunikálva, logisztikai szempontból viszont több terméket tartalmaz (pl.: lapát, vödör, maci forma). Így a termékcsomagolás során a packereink pontosan tudják majd, mit helyezzenek a kiküldendő dobozokba.

Keresd az együttműködési lehetőségeket!

  • Ne feledd az üzleti kapcsolatépítést: a nyár az oldott beszélgetések ideje. Járj el marketing eseményekre vagy kifejezetten kapcsolatépítés célját szolgáló találkozókra, publikus üzleti reggelikre, ebédekre.
  • Ha még nem tetted, nézz utána, milyen ismert és jelentős követőtáborral rendelkező bloggerekkel, influencerekkel tudnál együttműködni. Mindenképp figyelj rá, hogy saját márkád imidzse összhangban legyen a kiválasztottaddal! Nézd csak, ügyvezetőnkkel, Perényi Andrással Dallos Zoltán készített tartalmas és szórakoztató interjút a Webshippyről és a vállalkozói sikeresség kulcsáról Random Show vlogsorozatán belül – érdemes rászánni az időt!

  • Kezdj el tapogatózni egy kölcsönösen hasznos együttműködés irányába: gondold át az affiliate marketingben rejlő lehetőségeidet. Egy hosszú távú partnerkapcsolattal a reklámozás és értékesítés területén is előrébb tudsz lépni.

Csökkentsd a webshop költségeidet ésszerűen!

Akár süt, akár fúj, általánosan érvényes sorvezető: faragj a költségeidből, ahol csak tudsz. Törekedj a skálázható növekedésre.

  • A költségcsökkentés leghatékonyabb módja, ha automatizálod üzleti folyamataidat. Ehhez az első lépés egy cégméreted számára ideális CRM-rendszer bevezetése. Nemcsak az ügyfélkezelés, készletnyilvántartás, leltározás, visszárukezelés lesz gördülékenyebb általa, de segítségükkel akár hírlevelet is tudsz küldeni az ügyfeleidnek, tehát marketing szempontból is hasznos segítséget nyújt. Mi a Webshippynél az üzlet automatizálás elkötelezett híveiként a MiniCRM-et használjuk, de választhatsz számos hazai és nemzetközi szolgáltató kínálatából.
  • Ha még nincs ilyen opció a webáruházadban, vezesd be az online bankkártyás fizetés lehetőségét. Az impulzusvásárlásokból eredő, át nem vett utánvétes csomagok arányát mindenképp csökkentheted ezzel a lépéssel. Természetesen a Webshippy rendszere bármely fizetési mód és számlázóprogram integrációjára teljes mértékben felkészült.

  • Vizsgáld felül a futárszolgálattal kötött szerződésedet. A kiszállító cégek folyamatosan versenyeznek egymással, mind árak, mind szolgáltatások terén. Az ár-érték arányt mindenképp vedd figyelembe: tudod, nem mindig a legolcsóbb a legjobb! Mi ezért is választottuk a GLS futárszolgálatot együttműködő partnerünknek  belföldi házhozszállítás szolgáltatásunkhoz, akik a kimagasló minőség mellett egyedülálló csomagajánlatot biztosítottak számunkra partnereink csomagjainak kiküldéséhez.
  • Kipróbáltad már a csomagpontokra kézbesítést? A nyári szabadságolások miatt vásárlóid nagyobb eséllyel veszik át küldeményed, ha hosszabb időtartamot nyújtasz számukra. Természetesen a Webshippy ügyfelei ezt a szolgáltatást is egy kattintással integrálhatják webshopjukba.
  • Optimalizáld a logisztikai folyamataidat. Kiszámíthatóbb a profitod és stabilabb a rendszer, ha a fix költségeket egy fulfillment szolgáltató segítségével (amik saját üzemeltetés esetén kifejezetten magasak) alacsonyan tudod tartani.

Bárhogy is alakuljon a nyári forgalmad, ne feledd, hogy a befektetett idő is pénz: koncentrálj az őszi-téli szezonra való felkészülésre is. Ökölszabályként mindenképp javasoljuk, hogy akár süt, akár havazik, törekedj rá, hogy optimalizáld a költségeidet és minél kevesebb fix kiadással üzemeltesd a vállalkozásodat.

Ha érdekesnek találtad összeállításunkat, beszélgessünk róla Facebookon!

Képezd magad a kiszervezett logisztika és webshop üzletfejlesztés területén a Webshippy blogja segítségével!

Kitti Papp-Karakas

Kitti Papp-Karakas

Ecommerce és logisztika szakértő.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

62 cikk