Hogyan építs webshopot – Webshop készítés kisokos kezdőknek és középhaladóknak

Olvasási idő: 7 perc
webshop_keszites

A webshop készítés nem csak a vérprofik és/vagy milliomosok kiváltsága. Szeretnénk minél átfogóbb, mégis világos képet adni arról, hogy mi minden szükséges egy működőképes, jól konvertáló webshophoz (fejlesztési szempontból).

Ezért készítettem egy interjút egy senior webfejlesztővel, akinek egyik szuperképessége, hogy még a bonyolultnak tűnő témákról is rendkívül közérthetően beszél. Balázs többek közt segített eligazodni a különböző nemzetközi és magyar template-ek, egyedi fejlesztési megoldások és a legforgalmasabb webshopokra jellemző trükkök között.

A webshop készítést megkönnyítő, közel fél órás beszélgetést itt érheted el:

Ha pedig jobban szeretsz olvasni, akkor cikkünkből is megismerheted azokat a lehetőségeket, szempontokat és kritériumokat, amelyeket követve még a legforgalmasabb webshopokkal is felveheted a versenyt.

A webshop készítés alapja – Template vagy saját fejlesztés?


Lényegében az értékesíteni kívánt termékkör, a fejlesztés és marketing terén szerzett tapasztalat, illetve a rendelkezésre álló büdzsé határozza meg, hogy havi díjas kulcsrakész megoldást, nyílt forráskódú és könnyen bővíthető lehetőséget, vagy drágább, de 100%-ig az igényeidre szabható alternatívát érdemes-e választanod.

webshopkeszites

Amennyiben minőségi, könnyen beszerezhető termékekre vágysz, azt mindenképp figyelembe kell venned a döntés során, hogy a Shopify, a Shoprenter, az Unas és a Woocommerce webáruházrendszerekkel automatikus a Webshippy-szinkronizáció. Tehát a dropshipping katalógusunkban elérhető több tízezer termék (bármelyike) villámgyorsan feltölthető a Webshippy rendszeréből a webáruházadba, és szinkronizálódnak a készletadatok is.

Természetesen más webshopokkal is működik a rendszerünk, de ezekhez egyedi integráció szükséges, amihez nélkülözhetetlen az API-összeköttetés.

 

Webshop készítés árak: felső határ a csillagos ég

Ne aggódj, létezik alsó határ is. A bérelhető, kulcsrakész megoldások alapverziói jellemzően néhány ezer forintos havidíjjal igénybe vehetők. A nyílt forráskódú, ingyenes WooCommerce-nél pedig a domainvásárlás, az éves szerverbérlet, illetve a számodra tökéletes template – jellemzően 20 és 200 dollár között mozgó – árával kell kalkulálnod.

Más ligát képvisel az egyedi fejlesztés, amelyre akkor lehet szükség, ha nem sztenderdizálható funkciókra is vágysz. Illetve ha olyan magas látogatottság és termékszám a cél, hogy a korábban említett megoldások már nem nyújthatnak kompromisszummentes megoldást számodra. Egy teljesen egyedi webshop ára azonban milliós nagyságrend.

 

A webshop felépítése a kulcs a sikerhez

Egy webshopot nem az tesz kiemelkedővé, hogy kipipálod a kötelező elemeket (Főoldal, Termékoldal, Kapcsolat, ÁSZF, Adatvédelmi tájékoztató, Impresszum, stb.), hanem az, hogy hogyan építed fel a “nagy egészet”.

Főoldal triumvirátus: betöltődési idő, felépítés, funkciók
Napjainkban olyan sok inger ér mindenkit, és annyira kevés idő, illetve figyelem (energia) jut mindenre, hogy egy e-kereskedő sem engedheti meg magának azt a luxust, hogy lassú webáruházzal próbáljon vásárlókat szerezni. Amennyiben egy weboldal 5-10 másodpercen belül nem képes teljes mértékben betöltődni, akkor a tulajdonosnak gigantikus visszafordulási aránnyal kell számolnia.

webshop_epites_elit_brigad

A szekciókat tekintve érdemes minden esetben egy feltűnő, úgynevezett hero blokkal indítani, ahol a megjelenhet a szlogen/headline, egy megfelelő minőségű kép, a legújabb termékek vagy a legfontosabb usp (egyedi terméktulajdonság). Amennyiben rengeteg terméked van, a főbb kategóriákat érdemes valamilyen módon a hero szekció feletti fejlécben elhelyezni.

A webshop készítés (egyik) kulcsa a testimonial, vagyis a vásárlói visszajelzés. Az ilyen típusú szekcióknál a legtöbb webáruház elvérzik. Ha pozitív irányban szeretnél kilógni a sorból, nem csak arra kell odafigyelned, hogy a megfelelő helyen (például a termékoldalak alján beágyazva) megfelelő számú (minimum 3-5) visszajelzés szerepeljen.

Az is kulcskérdés, hogy elkerüld az olyan testimonialokat, amelyek ellenkező hatást érnek el, mint amire vágysz. Ennek alapja, hogy kiszűrd a helyesírási és fogalmazásbeli hibákat, illetve lehetőség szerint elkerüld a stock fotók és szimpla keresztnevek használatát. A teljes névvel és arccal vállalt pozitív vélemények nemcsak az értékesített termékek, hanem a webáruház hitelességét is növelik. A visszajelzések hosszát illetően is érdemes az arany középutat választani. 2-3 kerek mondat elegendő, hiszen maximum a B2B ágazatban kíváncsiak ennél többre a vásárlók.

Az 1 mondatos „király a cucc” jellegű visszajelzések pedig csak annyit javítanak a konverziós arányon, mint egy kígyó futóteljesítményén a márkás sportcipő…

Az egyedi értékesítési tulajdonságok (usp-k) megjelenítése a főoldal tagolására is alkalmas: rövid webshop esetén középen, hosszabb oldalon pedig a tartalom kb. 1/3-ánál érdemes külön tartalmi egységet létrehozni a vásárlók olyan visszajelzéseinek, amelyek a tapasztalható előnyökre és az extra hozzáadott értékekre fókuszálnak. Ezek jelentős mértékben javíthatják a vásárlói hajlandóságot.

Letisztult kapcsolat oldal, a bizonytalan vásárló barátja
Egy jó kapcsolat oldalon a név és elérhetőség (telefonszám, cím, e-mail-cím, social media oldalak elérhetőségei) mellett egy üzenetküldésre is alkalmas, egyszerű blokk is megjelenik, hogy a látogató dönthesse el, hol és hogyan kérdezzen tőlünk.

webshop_epites_kiraly_sport

webshop_epites_pelda

Arra is érdemes odafigyelni, hogy a lehető legkevesebb információt kérjük be a látogatóktól. Ez nem minden esetben könnyű, hiszen van olyan helyzet, amikor sokféle adat beszerzésére van szükség ahhoz, hogy valóban segíthessünk. Erre jó az úgynevezett multi page vagy multi step form, amelynek segítségével jobban tagolhatók a kitöltendő adatok, és sokkal nagyobb arányban is töltik ki ezeket a látogatók, mint a hagyományos társaikat.

Ennek részben az az oka, hogy minden „adatcsomag” kitöltése után jön egy pozitív visszajelzés (zöld pipa, sikert jelző mini animáció stb.), ami miatt sokkal kevesebben fordulnak vissza az oldalról.

Rólunk oldal: a hitelesség alapja
A (még) kevésbé ismert webáruházaknak érdemes egy informatív, de a közhelyeken túlmutató Rólunk oldalt létrehoznia, hogy a látogatók minél többet megtudhassanak a cégről, a mögötte állókról és a vállalkozás céljairól, missziójáról. A rólunk oldal megírásához rengeteg segítséget kaphatsz storytelling videónkból.

Blog: igen vagy nem?
„A nagy erő nagy felelősséggel jár” – mondta gyakran Pókember nagybátyja, Ben bácsi. Ez a blogtartalom-készítésre is igaz. Rendkívül hasznos, és az organikus forgalomnövelés egyik alapja, de heti rendszerességgel létrehozni minimum 800 szavas, kulcsszókutatásra és tartalomstratégiára épülő, érdekes, design oldalról is erős tartalmat, hatalmas felelősséget (terhet) ró az emberre. Egy másik filmes franchise idézetét kicsit módosítva így foglalható össze a blog körüli kérdéskör:
Írd, vagy ne írd, de sohase próbáld!

Kosár és Pénztár – Maradj a lovon!

webshop_epites_kosar

 

Az értékesített termékekből kiindulva kell olyan kosár és pénztár oldalt készítened, amely a megfelelő cross-sell és upsell praktikákat bevetve segíti a kosárérték-növelést. Az ingyenes szállításhoz hiányzó összeg kijelzése már „alaptartozék” minden valamire való webáruháznál, de a megfelelő trükkök beépítésekor vigyázni kell arra, hogy ne ess át a ló túloldalára idegesítő popupokkal, hiteltelen kuponokkal, állandóan újrainduló visszaszámlálókkal. Egyrészt ezek a technikák már nem működnek, inkább nyomasztják a vásárlókat, másrészt adott esetben büntetnek is értük.

Termékoldal, a webshop készítés zászlóshajója

webshop_epites_termek_oldal

A termékoldalak szinte minden webáruháznál hasonlóan épülnek fel (és néznek ki). Bal oldalon termékfotó(k), jobb oldalon leírás, alatta mennyiségválasztó és „Kosárba rakom” vagy „Vásárlás” gomb. Ezek alatt pedig többnyire egy bővebb leírás található. Mára a látogatók ezt a felépítésrendszert szokták meg, sőt, ezt keresik. Az ettől jelentősen eltérő felépítést nehezen értelmezik, és ez a konverziók terén is meglátszik.

Természetesen a vásárlásra ösztönző gombok feliratozásán, színén, helyzetén lehet és érdemes is változtatni. De csakis egyesével! Ez azért fontos, hogy A/B teszteléssel megtalálhasd a számodra leghatékonyabb verziót. Ahhoz például nem szükséges tesztelned, hogy kizárd a piros (tiltó) színt a lehetséges gombszínek közül, de ahhoz, hogy rátalálj a termékoldalaidhoz passzoló, ideális formájú, feliratú vagy méretű call-to-action gombokra, sokat kell kísérletezned. Ráadásul cta-gombok nem csak a termékoldalakon vannak…

Cselekvésre fel! A hatékony CTA-gombok nyomában
Ahhoz, hogy megtudd, érdemes-e többször is kihelyezned a cta (vagyis cselekvésre ösztönző) gombokat egy adott oldalon, illetve hogy 1 vagy 2 gombot használj egymás mellett, esetleg rögzítsd-e fixen a webshop tetején a lehetőséget vagy sem, érdemes nagy hangsúlyt fektetned a tesztelésre.

Sokféle iskola létezik a cta-k terén, és a közös jellemzőjük sajnos az, hogy mindegyik kizárólag a saját „igazát” próbálja rád kényszeríteni minden esetben: „Csak egy lehetőséget kínálj fel, hogy ne kelljen a látogatóknak túl sokat agyalniuk!” vs. „Kínálj fel egy kisebb elköteleződéssel járó lehetőséget is!” vs. „Minél több lehetőséget adj, és az egyik lógjon ki a sorból!”

Mindegyikben van igazság, de ahhoz, hogy megtaláld a látogatóidnak legjobban tetsző (legnagyobb elköteleződéssel járó) megoldást, több verziót is érdemes letesztelned.

A Balázzsal készített interjúból kiderül, hogy nem feltétlenül éri meg írásjeleket használni a cta-üzenetek végén, de ez az információ még nem szűkíti le a lehetőségeidet. Az biztos, hogy a feliratok tekintetében egyértelműnek és egyszerűnek kell lenned, de nem hátrány, ha egy csipetnyi egyediséget/kreativitást is be tudsz csempészni a szövegezésbe.
Például a „Feliratkozás” gomb egyértelmű és rövid, de 10 hírlevél-feliratkoztató blokkból 11 ezt használja. A „Fejlődni akarok” is rövid, mégis sokkal egyedibb és hatékonyabb megoldás ugyanerre a kihívásra…

A webshop készítés vizuális oldala – Az arany középúton

webshop_epites_vizualis_tartalom

A megfelelő minőségű képek és videók, illetve a jól tagolt szövegek is rengeteget tesznek hozzá egy webáruház sikeréhez. Ezek hiánya pedig ellehetetleníti a vevőszerzést.

A fotók terén az arany középút azt jelenti, hogy éppúgy elkerülöd a pixeles képeket és gagyi/klisés stockfotókat, mint a 10 megabájtos illusztrációkat, amik rettenetesen belassítanák az oldalt. A legjobb megoldás, ha 200-300 kB méretű, jó felbontású fotókat használsz. A tiny png, a Squoosh és társaik segítségével az is könnyedén és gyorsan optimalizálhatja a rendelkezésre álló fotók felbontását, méretét vagy kiterjesztését, akiben nem veszett el egy digitális Picasso.

A videóknál is fokozottan oda kell figyelni a fájlméretre és felbontásra (minimum HD legyen, de optimalizált méretben). És az sem mindegy, hogy ezek saját szerveren vannak, vagy beágyazottan (pl. Youtube-ról, Vimeóról) kerülnek bemutatásra. Amennyiben a videóátméretezésben, vágásban vagy képi utómunkában szükséged van némi segítségre, ez a cikkünk neked szól.

A blogtartalmakat és a részletes termékleírásokat leszámítva a látogatók nem szívesen olvasnak el 2-3 bekezdésnél több szöveget. És az a (maximum) 2-3 bekezdés sem lehet 20 soros, ömlesztett információhalmaz! Kulcskérdés a strukturáltság és a fontos információk kiemelése (fősorként nyomatékosítva vagy félkövérrel szedve), lehetőleg a márka identitásához illeszkedő tone of voice-ban.

 

Trendek és „mesterpéldák”

Az elmúlt 1-2 évben fokozottan igazzá vált a közhely, miszerint „bárki képes webáruházat készíteni”. Ma már minimális tudással is létre lehet hozni olyan, jól működő webáruházat, amelyet már gyerekjáték gondtalan értékesítést segítő rendszerekkel integrálni.

Balázzsal folytatott beszélgetésünk során kértem, hogy emeljen ki olyan külföldi és hazai webshopokat, amelyek fejlesztési szempontból kiemelkedően jól lettek elkészítve. Az About You és az MVMT webshopok – a termékeken felül – elsősorban erős designjuknak, áttekinthetőségüknek és gyorsaságuknak köszönhetik népszerűségüket. A hazai kötődésű webshopok közül az Ante Couture és a Store13 megérdemlik, hogy kategorizáltságuk, sebességük és vizuális megoldásaik miatt megemlítsük őket.

A webshop készítés minden pillanatában törekedned kell arra, hogy a nálad történő vásárlás élményszerűvé válhasson. Ez a kritérium ezeknél a hazai és külföldi „mesterpéldáknál” csont nélkül teljesül.

 

Teendők a sikeres webáruház készítés után

Önmagában még a legszebb, leggyorsabb, legkiválóbb webshop és a tökéletes termék is kevés. Látogatók nélkül minden e-vállalkozás halálra van ítélve. A legtöbb webshoptulajdonos nem rendelkezik akkora marketingbüdzsével, hogy simán labdába rúghasson az olyan nagyágyúk mellett, mint például a korábban említett About You.

Ezért kiemelkedően fontos foglalkozni az organikus forgalomgenerálással, illetve azzal, hogy minden olyan értékesítési csatornát kihasználj, amely költséghatékonyan segíthet neked a bevétel- és profitmaximalizálásban. A márkaismertség növelése, valamint a termékek népszerűsítése is fontos, és egyik sem fog menni, ha nem áll rendelkezésedre megfelelő üzleti és stratégiai terv, továbbá egy jó koncepció. Ha nem tudod, hogy mit és hogyan értékesíts, nagyon kevés esélyed van a sikerre.

Sokan és sok helyen elmondják a dropshipping műfajjal kacérkodóknak, hogy készüljenek fel arra, hogy nem az első termék/webáruház lesz az, amelyik instant elrepíti őket a Bahamákra, ahol a tengerparton koktélt szürcsölve számolhatják a bankszámlájukra befolyó milliókat.

Ugyanakkor arra már sokkal kevesebben hívják fel a figyelmet, hogy az esetleges kudarcok mellett arra is fel kell készülni, hogy a webshop „kilő”, és néhány nap leforgása alatt hatalmas látogatottságot és forgalmat generál. Márpedig ennek optimális kezeléséhez hatalmas erőforrásra lehet szükség, hogy a vásárlói élmény 0-24-ben 5 csillagos maradhasson.

Picture of András Perényi

András Perényi

CEO, Webshippy Fulfillments - Kommunikációs szakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó, az Insomnia Reklámügynökség korábbi társtulajdonosa. 2013 óta foglalkozik online kereskedelemmel, eleinte saját webáruházakat üzemeltetett, majd egy új, automatizált rendelésfeldolgozási szoftvert fejlesztett.

Kapcsolódó cikkek

Összetett keresés

CÍMKÉK

GYŰJTEMÉNYEK

Tudnivalók induló webáruházaknak

49 cikk

Szervezd ki webáruházad logisztikáját

35 cikk

Növeld bevételeidet mások termékeinek értékesítésével

26 cikk

Marketing tippek webáruházaknak

63 cikk

Emeld a webshopodat a következő szintre

63 cikk